HABER

İstanbul Altın Borsası 7 yaşında

Türk finans sektörünün organize piyasalar biçiminde yeniden yapılandırılmasının en önemli kilometre taşlarından biri olan İstanbul Altın Borsası (İAB), yedinci faaliyet yılını tamamladı.

İstanbul Altın Borsası 7 yaşında

26 Temmuz 'da kuruluş yıldönümünü kutlayan İAB, 7'inci kuruluş yıldönümü anısına, borsa uzman personeli tarafından çeşitli bilimsel çalışmalardan derlenen ve ilk Türk topluluklarından günümüz Türkiye'sine uzanan tarih sürecinde 'Altın' ile olan ilişkiyi ortaya koyan, "Tarih Boyunca Türkler'de Altın" adlı eser yayınladı.

"3 AYRI PİYASA VE 52 ÜYE" İAB'nin 1995 yılında faaliyete geçişi, Türkiye kıymetli madenler sektörünün kurumsallaşması yolunda bir dönüm noktası oldu. Başlangıçta kıymetli madenlerden yalnızca altının alınıp satıldığı borsada, 1998 yılı sonunda Türk Parasının Kıymetini Korunması Hakkında 32 sayılı kararda yapılan değişikliklere bağlı olarak, altının yanında gümüş ve platin de işlem görmeye başladı. Bugün 19'u banka, 20'si yetkili müessese, 8'i kıymetli maden aracı kurumu, 1'i yurtdışında yerleşik kuruluş ve 3'ü İstanbul Menkul Kıymetler Borsası üyesi olmak üzere toplam 52 üyesi bulunan ve bünyesinde kurulu 3 ayrı piyasa ile faaliyetlerini sürdüren İAB, İstanbul'u dünya finans sektörünün önde gelen merkezlerinden biri yapmayı hedefliyor.

İŞLEM HACMİNDE SÜREKLİ YÜKSELEN GRAFİK İAB üyeleri tarafından 1995 yılından bu yana 1 milyon 22 bin kilogram işlendi. 1995 yılından beri faaliyet gösteren ve halen 49 üyesi bulunan Kıymetli Madenler Piyasası'nda bugüne kadar, 2 milyon 118 bin kilogram altın ve 526 bin kilogram gümüş ve 27 kilogram standart dışı altın işlemi; 1996 yılında faaliyete geçen ve halen 19 üyesi bulunan Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası'nda bugüne kadar, 17 milyon 702 bin ABD Dolar'lık ve 774 milyar 198 bin Türk Lira'lık vadeli işlem; 2000 yılı başında işlemeye başlayan ve halen 11 üyesi bulunan Kıymetli Madenler Ödünç Piyasası'nda bugüne kadar, 12 tonun üzerinde ödünç işlemi gerçekleştirildi.

ALTIN BORSASI'NDAN 'KIYMETLİ MADENLER BORSASI'NA Türk Parasının Kıymetini Korunması ile ilgili mevzuatta yapılan değişiklikler çerçevesinde 1998 yılı sonu itibarıyla yeniden yapılandırılan İstanbul Altın Borsası, bir borsası olmanın ötesine geçerek, 3 ayrı kıymetli metalin alınıp satıldığı birbirini tamamlayan 3 farklı piyasanın faaliyet gösterdiği bir kıymetli madenler borsası kimliğine kavuştu.

Altın endeksi yayımlanmaya başladı. Yurtiçinde cevherden üretilen her tür ve şekildeki kıymetli madenlerin İstanbul Altın Borsası'nda işlem görmesi zorunluluğu getirildi. Hazine Müsteşarlığı'ndan alınan yetki ile İstanbul Altın Borsası'nda, borsa üyesi olmayan kişi ve kuruluşlar adına (borsada işlem görmüş kıymetli maden olması koşuluyla) da saklama hizmeti verilmeye başlandı.

Sermaye Piyasası Kurulu ile yürütülen çalışmalar sonucunda kıymetli madenlerin menkulleştirilmesini sağlamak amacıyla Altın, Gümüş ve Platin Bonolarının Kurul Kaydına Alınmasına İlişkin Esaslar Tebliği çıkarılarak, Türk sermaye piyasasına yepyeni bir enstrüman olan 'kıymetli madenlere dayalı bonolar' kazandırılmıştır. Bununla ilişkili olarak, Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nde 'kıymetli madenler fonu ve altın fonu' ile ilgili değişiklikler yapıldı.

AVRUPA STANDARTLARINDA BİR BORSA Hazine Müsteşarlığı ile birlikte Türk kıymetli madenler mevzuatının, Avrupa Birliği müktesebatına uyumu çalışmaları yürütüldü. Kıymetli madenler gibi 'kıymetli taş' alım satımlarının kayıt altına alınması ve bu işlemlerin organize bir piyasada yürütülmesini sağlamak amacıyla Kıymetli Taş Piyasası ile Kıymetli Taş Efektif ve Arbitraj Piyasası'nın kurulmasına yönelik mevzuat çalışmaları ile teknik hazırlıklar tamamlanmıştır. Bu piyasaların İstanbul Altın Borsası bünyesinde faaliyete geçirebilmesi için resmi makamlar nezdinde gerekli başvurular yapıldı.

Hazine Müsteşarlığı ile birlikte 'Türk altın bankacılığının geliştirilmesi ve kıymetli madenlere dayalı yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla 'altın biriktirme hesapları'nın yaşama geçirmek için mevzuat çalışmaları gerçekleştirildi.

KONFERANS VE TOPLANTILAR İstanbul Altın Borsası'nın uluslararası ilişkilerini geliştirmek ve borsa üyelerinin yurtdışı bağlantılarını güçlendirmek amacıyla bir dizi konferans ve toplantı düzenlendi. İstanbul Altın Borsası yayıncılık etkinliklerine özel bir önem vermesi nedeniyle mevzuat, değerli madenler ve piyasaları ile kuyumculuk üzerine çeşit kitaplar yayımlanmış ve alanında bir klasik olan Richmond Merkez Bankası yayını "Para Piyasası Enstrümanları" adlı eser, İstanbul Altın Borsası uzman personeli tarafından İngilizce'den Türkçe'ye tercüme edilerek , borsanın 15. yayını olarak finans dünyasına kazandırıldı.

İstanbul Altın Borsası kuyumculuk sektörü ile yakın ilişkiler kurup, sektörün sorunlarına eğildi. Bu amaçla kuyumculuk sektörü ile borsa üyelerinin çeşitli faaliyetlerine vergi muafiyeti tanınması için girişimlerde bulundu.

En Çok Aranan Haberler