MAGAZİN

İstanbul Barok 20. yılını kutluyor

İstanbul Barok 20. yılını, alanında dünyanın sayılı topluluklarından La Cetra D'Orfeo ile aynı sahneyi paylaşacağı iki konserle kutlayacak.

İlk konser Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 30 Kasım Pazar akşamı saat 20'de, ikinci konser ise, Süreyya Operası'nda 1 Aralık Pazartesi saat 20'de gerçekleşecek. İstanbul Barok 20. Yıl Konserleri Müzik ve Sanat Yönetimi: Michel Keusterrmans veLeyla Pınar Tansever. Bu birlikteliğin temelinde uzun yıllar Belçika'da sanat yaşamını sürdüren Leyla Pınar ile olan dostlukları yatıyor.

Konserlerde aralarında D. Kantemiroğlu, , D. Ortiz, M. Marais , T. Simpson, A. Ufkî, A. Holborne, C. Monteverdi, H. Purcell'in eserlerinin de yer aldığı zengin bir program sunulacak.

La Cetra d'Orfeo (Orfeo'nun Liri)

Michel Keustermans tarafından kurulan La Cetra d'Orfeo (Orfeo'nun Liri) 11.yy'dan 18. yy'a kadar ait olan müzikleri yorumlayan bir eski müzik topluluğudur. Grubun özelliği hem programlarının içerdiği repertuar hem de bunları herkes için dinlenebilir şekilde canlı ve heyecanlı bir şekilde sunmalarıdır.

Topluluk Belçika'daki Fransız toplumunun resmi kültürel aktörlerinden biri olarak tanınmaktadır. 11. yy ile 18.yy arasındaki dönemlerin yorumları üzerine uzman, şarkıcı, çalgıcı, aktör, dansçı, kuklacı ve hokkabazları içeren sadık sanatçılardan oluşmaktadır. Özellikle eklektik programlarını mütemadiyen yenilemelerinden dolayı, Belçika, Fransa, İtalya, İngiltere, Almanya Lüksemburg, İspanya, Avusturya, Türkiye, Hindistan, Kuzey ve Güney Amerika'daki festivallerden sıklıkla davet almaktadırlar. Topluluk, pek çok konçerto ile J.S. Bach kantatları ve sonatlarını içeren geleneksel programlardan başka Arenberg Prensesi ile Arşidük Albert ile Isabella'nın Sarayı'ndan Müzikler gibi temalı konserlerinde pek çok disiplini bir araya getirerek birbirinden değişik temalara odaklanmaktadır.

Bugüne kadar 9 adet CD çıkaran topluluk son olarak 2012 yılında kontratenor Dominique Corbiau'nun solist olduğu yeni bir Scarlatti CD'si çıkaran La Cetra D'Orfeo'yu Communauté Française Kültür Genel Müdürülüğü, Brabant Wallon Vilayeti, Wallonie Bölgesi ve Braine-le-Château Belediyesi tarafından desteklenmektedir.

İstanbul Barok

Projeye göre 3 solistten 15 soliste kadar genişleyebilen bir barok müzik topluluğu olan İstanbul Barok, barok dönemin kendine has üslubunu otantik çalgılarla icra etmektedir. Repertuarında oda müziği, konçertolar, korolu yapıtlar ile barok operalar mevcuttur. İstanbul Barok 1975 yılında keman, flüt ve klavsen üçlüsü olarak - uluslararası barok müzik ortamında Türkiye'yi temsil eden - klavsenci Leyla Pınar tarafından kuruldu. Sanatçı 1995'te oluşumu genişletip gezgin bir ensemble-opera-bale topluluğu haline getirdi. Böylelikle İstanbul Barok 20 yılda yurt içinde ve yurt dışında değişik tarihi mekanların yanı sıra modern sahnelerde belirli bir süreklilikle 7 barok opera, pek çok korolu kantat ve oda müziği eserinin yanı sıra 1 dans tiyatrosu sahneleyip pek çok konser vermiştir.

Topluluk, 1997'de Avrupa'nın en önemli barok müzik festivallerinden biri olan Brüksel-Printemps Baroque du Sablon Festivali'nde A.Campra'nın L'Europe Galante adlı operasını 3oo sene sonra sahnelemiştir. Son olarak Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı BOZAR'da sahneye çıkan topluluk geçmişinden bu yana sergilediği performansla barok müziğin dünyadaki devleriyle birlikte anılmış, yerli ve yabancı basından övgü ve takdir toplayan eleştiriler almıştır. Topluluk bir de Ankara Devlet Opera ve Balesi ile Türk operasındaki ilk Handel prodüksiyonu olan Deidamia'yı sahnelemiştir.

İstanbul Barok bu projelerde Paul Dombrecht, Robert Kohnen gibi dünyaca ünlü barok müzik virtüözlerinin yanı sıra Ayhan Baran, Burak Bilgili, Bengi Mayone, Pervin Çakar ve Ezgi Saydam gibi önemli solistlerle çalışmıştır. Topluluk 20 yıldan bu yana her sene Uluslar arası İstanbul Barok Festivali'ni de düzenlemektedir.

En Çok Aranan Haberler