İstanbul Boğaz'nda meydana gelebilecek olası gemi kazalarını önlemek amacıyla hazırlanan tatbikat Mimar Sinan Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta ayrıntılı şekilde ele alındı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da katıldığı programda tatbikat sürecinde neler yapılacağına dair sunumlar yapıldı.
Üsküdar Kız Kulesi açıklarında yapılacak tatbikat Karadeniz ülkelerinden çok sayıda temsilcinin katılımı ile gerçekleşecek. Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı tarafından koordine edilen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber yürütülen ulusal seviyedeki ‘İstanbul Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Ulusal Tatbikatı-2011’ Independenta kazasının yaşandığı yerde yapılacak. Tatbikat için hazırlanan senaryo gereği Rusya’dan İtalya’ya klavuz kaptan almadan İstanbul Boğazı'ndan uğraksız geçiş yapan Azerbaycan menşeli 95 bin ton ham petrol taşıyan Avrasya tankeri dümenin kilitlenmesi sonucu manevra yapamadığı için İDO’ya ait bir feribot ile çarpışacak. Çarpışmanın etkisiyle denize atlayanlar ve gemide mahsur kalanlar olacak. Ekipler hem mahsur kalanları kurtarmak için seferber olacak, hem de boğaza dökülen petrolü temizlemek için harekete geçecek. Helikopterlerin de tatbikata katılması planlanıyor. Bakanlar tatbikatı Denizcilik Müsteşarlığı’nda oluşturulacak kriz merkezinden yönetecek.
Mimar Sinan Üniversitesi’nde düzenlenen tatbikata ilişkin sunum toplantısında konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Çevre dünyanın kuruluşundan bir bütün olarak günümüze gelen bugün kirlenen bir boyuta geldi. Çevre kirliliğinin can kayıplarının ne kadar acı olduğunu buradaki toplantı ile gördük.” dedi. Tatbikatın önemine de değinen Bayraktar, “İşin tatbikatını defalarca yapmak lazım. İstanbul bizim için çok önemli. İstanbul sadece bizim şehrimiz değil iklimi bitki örtüsü itibarıyla dünyanın göz bebeği olan şehir.” dedi.
Tatbikatı hazırlayan herkese teşekkür eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, "Tatbikattan amaç bildiğiniz gibi herhangi bir felaket olduğu zaman en önemli sorun o kazaya müdahaledir. O müdahaledeki başarıdır. Eğer önceden neyin nerede olduğunu kimin ne yapacağını bilmezseniz, orada panik olur. Bu tatbikatlar bunun için çok önemli. Olay gelmeden bu olayın nasıl bertaraf edileceğini bugün burada icra edilecek tatbikat ile göreceğiz. Gemilerde mal ve can emniyetine yönelik esasında birçok tedbir var. Ama kazalar yine oluyor. Dünyadaki bütün kazalarda yüzde 80'inde insan faktörü var. Her türlü aleti temin edebilirsiniz ama insanın yerine koyabileceğiniz bir şey yok. O bakımdan da demek ki kazaları önlemenin yüzde yüz imkanı yok." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz