İstanbul'da da hissedilen korkutan bir deprem meydana geldi. Kandilli ve AFAD'dan gelen son dakika habere göre, 6,2 şiddetindeki depremin merkez üssü İzmir Karaburun. Deprem, İstanbul'un yanı sıra Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir, Bursa gibi illerde de hissedildi.
KANDİLLİ VE AFAD'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMA
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, saat 15.28'de Ege açıklarında 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise, depremin şiddetini 6,2 olarak duyurdu. AFAD'ın tespitine göre saat 15.28'de, merkez üssü İzmir'in Karaburun ilçesinin 22,98 kilometre açığı olan 6,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 6,96 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Deprem bölgesine 240 çadır gönderildi.
EGE DENİZİ'NDE ARTÇI DEPREMLER
Şiddetli depremin ardından en büyüğü 4,9 olmak üzere çok sayıda artçı deprem meydana geldi. AFAD, şiddetli depremlerin ardından kriz masası oluşturdu.
KANDİLLİ RASATHANESİ MÜDÜRÜ: 5,5 ŞİDDETİNDE DEPREM GÖREBİLİRİZ
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Ege Denizi ve Midilli'inin güneyi için 6,2 büyüklüğündeki bir depremin normal olduğunu belirterek, "Olağan bir deprem, oradaki fayların özelliğinden dolayı 6-6,5 büyüklüğünde depremlerin olması gayet doğal. Bir hafta, 15 gün, bir ay sürecek artçıları beklememiz doğal. 5-,5,5 büyüklüğünde artçılar gelebilir." dedi.
SIĞ BİR DEPREM OLDUĞU İÇİN GENİŞ ALANDA HİSSEDİLDİ
Özener, 15.28'de, 6.2 büyüklüğünde gerçekleşen depremin ilk bulgulara gören 20 kilometre derinliğinde olduğunu ifade ederek, sığ, yüzeye yakın bir deprem olması nedeniyle de 400-500 kilometre uzaklıklardan, İstanbul'dan da hissedildiğini kaydetti. Özener, şöyle devam etti: "Bu deprem yüzeye yakın olduğu için daha büyük alana yayılıyor. Ege Denizi, Midilli'inin güneyi için bu büyüklükteki bir deprem normal bir deprem. Olağan bir deprem, oradaki fayların özelliğinden dolayı 6-6,5 büyüklüğünde depremlerin olması gayet doğal. Depremin artçıları olacaktır. Bir hafta, 15 gün, bir ay sürecek artçıları beklememiz doğal. 5-,5,5 büyüklüğünde artçılar gelebilir. Onlara da biraz hazırlıklı olmamız lazım. Vatandaşların da sağ duyuyla hareket etmesi gerekir. Hasarlı binalar olabilir. Vatandaşlara, AFAD'ın uyarılarını dikkate alarak, bundan sonraki süreci geçirmelerini tavsiye ediyorum."
"7'NİN ÜZERİNDE BİR BÜYÜKLÜKTEN BAHSEDİYORUZ"
Ege Denizi'ndeki depremin gerçekleştiği fay hattı ile Marmara Denizi'ndeki fay hattının farklı olduğunu ifade eden Özener, "Tektonik rejim olarak farklılar. İkisi birbirinden bağımsız fay hatları. Türkiye'de 500 tane aktif fay var. Bunların sürekli hareket etmesi doğal. Kuzey Anadolu Fayı Marmara'da 17 Ağustos'tan sonra kırıldı. 12 Kasım'da da oldu, bir sonraki sismik boşluk olarak adlandırılan bölge ise Marmara Bölgesi. Dünyadaki bilim insanlarının hemfikir olduğu konu, Kuzey Anadolu Fayı içindeki bir sonraki deprem Marmara Denizi'nde olacak. İstanbul merkezli ve 7'nin üzerinde bir büyüklükten bahsediyoruz." diye konuştu. Olası Marmara depreminin büyüklüğünün bilim insanları tarafından çok tartışıldığını dile getiren Özener, bunların vatandaşın önünde yapılmaması gereken bilimsel tartışmalar olduğunu, herkesin Marmara'da büyüklüğü 7 civarında bir deprem beklenildiğini bilmesi ve önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
Özener, depreme hazırlık için kentsel dönüşümün hızlanması, çürük yapıların bir an önce yenilenmesi gerektiğini vurgulayarak, kentsel dönüşümün sadece bina bazında değil ada, mahalle ve ilçe bazında köklü olarak yapılması gerektiğini kaydetti.
KARABURUN KAYMAKAMI: CAN VE MAL KAYBI YOK
Karaburun Kaymakamı Muhammet Özyüksel, deprem ile ilgili yaptığı açıklamada can ve mal kaybının olmadığını söyledi. Özyüksel, "Çok güçlü bir depremdi. Depreme makam odamda yakalandım. Emin olun bulunduğumuz binanın yıkılacağını zannettim. Deprem 10 saniye kadar sürdü. Halk sokağa döküldü ancak şunu tekrardan teyit ediyorum, depremde can ve mal kaybı yoktur. Herhangi bir problem yaşanmadı. Ancak arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Deprem çok güçlü olduğu için tedirginlik hakim. Halkımızda bu ani durumla şu an itibariyle baş etmeye çalışıyorlar ama onlarda temkinli davranıyorlar. Kendilerine de teşekkür ediyorum sükunetli tavırlarından dolayı." ifadesini kullandı.
AZİZ KOCAOĞLU: TEYAKKUZ HALİNDEYİZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağolu da, "İzmir’de bize ulaşan bir problem görünmüyor ama baya şiddetli bir depremdi. Belediyede çalışıyordum, arkadaşlar dışarı çıktılar. Teyakkuz halindeyiz, bir yerde bir şey olursa tüm hemşehrilerimizin yardımına koşacağız. Bekliyoruz, görevimizi yapmaya hazırız. Karaburun üs olarak görünüyor, oraya da ulaştık. Bir kayanın kayması söz konusu. Bir can veya mal kaybı görünmüyor şu anda" şeklinde konuştu.
"ŞU ANA KADAR OLUMSUZ DÖNÜŞ OLMADI"
İzmir Valisi Erol Ayyıldız da, şu ana kadar kendilerine intikal eden olumsuz bir durumun, can ve mal kaybının olmadığını belirtti. İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Metin Saroğlu, depremle ilgili merkeze ulaşan can kaybı,yaralanma ya da maddi hasar bilgisinin bulunmadığını, tüm ekiplerin Karaburun, Mordoğan ve kıyı yerleşimlerde incelemelerini sürdürdüğünü kaydetti.
Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, "Tam binaya giriyordum, yüksek bir sarsıntı ile karşılaştık. O anda telefon görüşmesi yapıyordum. Orada kendisi uyardık ve 1-2 saniye sonrada telefondaki arkadaşım orada hissetmiş. Şu ana kadar olumsuz bir dönüş olmadı" dedi.
"DAYANIKSIZ VE HASARLI BİNALARDAN UZAK DURUN"
Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık vatandaşları artçı sarsıntılara karşı uyardı. Dr. Kınık, "Ege fayları formasyonu gereği uzun deprem artçıları oluşturabilirler. Vatandaşlar bölgede dayanıksız ve hasarlı binalardan uzak durmalılar" dedi.
Ege fayları formasyonu gereği uzun deprem artçıları oluşturabilirler, Vatandaşlar bölgede dayanıksız ve hasarlı binalardan uzak durmalılar
— Kerem Kınık (@drkerem) June 12, 2017
BURSA VE YALOVA'DA HALK SOKAĞA DÖKÜLDÜ
Ege'de meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem Marmara Bölgesi'ni de salladı. Bursa ve Yalova'da oturanlar, korku dolu anlar yaşadı. Depremi hissedenler, kendilerini sokağa attı. Bursa'da polis, yaptığı telsiz anonsu ile deprem nedeniyle yaşanacak olumsuzluklar konusunda AFAD'a da bilgi verilmesini istedi. Herhangi can ve mal kaybının yaşanmadığı belirtilen deprem sonrası Bursa AFAD'da görev yapan yaklaşık 30 kişilik ekip araç ve gerçekleri ile İzmir'e gönderildi.
YUNANİSTAN'DA DA HİSSEDİLDİ
Atina Üniversitesi Sismoloji Labaratuvarı resmi sayfasından Ege'de meydana gelen depremin konumunu ve büyüklüğünü paylaştı. Depremin büyüklüğü 6.1 olarak duyuruldu. Midilli ve Samos adalarının yakınında gerçekleşen sarsıntının şiddetli şekilde hissedildiği açıklandı. Midilli Adası'ndaki bazı eski evlerin hasar gördüğü belirtilerek, iki kişinin enkaz altında olduğu bildirildi.
Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC), sarsıntının büyüklüğünü 6 olarak verdi. EMSC verilerine göre depremin merkez üssü İzmir'in 84 kilometre kuzeybatısı. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi ise depremin büyüklüğünü 6.3 olarak duyurdu.
NEDEN ÇOK ŞİDDETLİ HİSSEDİLDİ?
Prof. Dr. Şerif Barış: (Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı): İkişer üçer yıl arayla 6 büyüklüğündeki depremlerin olması normal. Bulunduğumuz coğrafya bu sık depremleri yaşamaya alışmamız gerekiyor. Muhtemelen biraz derin bir deprem olduğu için gerek İstanbul'dan gerekse Atina'dan erişildi. Bu depremin artçıları bir yıl sürer. 5 - 5,3'e kadar artçı deprem olabilir. Tsunami korkusunun olmaması gerekir. Ege Bölgesi’nde kırıklı çıkıklı faylı bölgeler var. Civardaki fayları etkileyebilir, onlar da büyük değil. Başka bir büyük deprem beklentisi içerisine girilmemesi lazım.Hasarlı binalara eşya alınmak için girilmemesi, birkaç saat dışarda beklenmesi, uzmanların görüşlerinin alınması gerekiyor.
İSTANBUL DEPREMİNİ ETKİLER Mİ?
Yalova Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Recep Hayri Eren Marmara bölgesini rahatlatacak açıklamalarda bulundu. Ege'de meydana gelen depremin İstanbul depremini tetiklemesinin mümkün olmadığını belirten Eren, "Ege'deki deprem karakteri düşey faylardan oluşmasıdır. Deprem her ne kadar 6.3 olsa da yıkım etkisi düşük bir deprem. Yerin oldukça altında olması yıkıcı olmasının önüne geçti. Bu düşey faylarda yaşanan bir enerji boşalmasıdır. Bu depremin İstanbul depremini tetikleme ihtimali yok. Zira bunlar ayrı 2 fay hattı. O nedenle halkımızın içinin rahat olmasını istiyoruz. Bu deprem İstanbul depremine herhangi bir etkide bulunmaz. Zaten İstanbul depremini beklediğimiz fay hattında da henüz deprem üretecek bir birikim yok" dedi.
SON DEPREMLER