HABER

İstanbul büyüklüğünde dev buzul, Antartika'dan her an kopabilir

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Bilim insanları, 5 bin kilometrekarelik; ABD'nin Delaware eyaleti büyüklüğünde bir buzul parçasının Antartika'dan kopmasının her an gerçekleşebileceğini duyurdu. Galler'deki Swansea Üniversitesi'nde buzulu takip eden bilim insanları ve araştırmacılar, dünyanın, bugüne dek kopuşu beklenen en büyük buz bloğu ile karşı karşıya olduğunu ifade ederken, 350 metre kalınlığındaki buzulun, 6 gün içinde 17 km daha genişlediği belirtildi. Kopacak parça İstanbul'un yüzölçümüyle aynı büyüklükte...

Uydu tarafından tespit edilen yeni yarılma 16 kilometrenin ötesinde, Larsen C buz sahanlığının köşesinden 13 kilometrelik bir bölüm hareket halinde. Bilim insanları, dev kopuşun gerçekleşmesi halinde tarihteki en büyük buz dağlarından birinin doğacağını bildiriyor. Kopacak parça İstanbul'un yüzölçümüyle aynı büyüklükte.

Dev buzulun ana buzulla bağının yalnızca 13 km mesafesinde olduğu belirtildi.

'ENGEL OLMAK İÇİN ÇOK AZ ŞEY VAR'

"Buzdağının tamamen kopmasına engel olmak için çok az şey var gibi gözüküyor" diyen çalışmacılar, dev buz küpünün deniz seviyesinin yükselmesine tek başına katkıda bulunamayacağını bildirdi.

ARALIK AYINDA ÇATLAK BÜYÜMÜŞTÜ

Çatlak geçen yıl Aralık ayında aniden büyümüş ve 5 bin kilometrekarelik bir buz kütlesi ile Antarktika arasında sadece 20 kilometrelik bir bağlantı kalmıştı.

Bilim insanları, Aralık ayında yaptıkları açıklamada Larsen C'den yeni kopuşlar olabileceğini söylemişti.

Larsen A buz sahanlığı 1995 yılında çökmüştü. 2002'de Larsen B'de ani bir kopuş gerçekleşince Larsen C'deki çatlak bilim insanları tarafından yıllardır kaygıyla izleniyor. Uzmanlar, dev çatlağın bir kopuşla ana kütleden ayrılması durumunda Larsen C'nin de Larsen B gibi çökmesinden endişe ediyor.

Çatlağın onlarca yıl önce başladığını aktaran Prof. Luckman, devasa kütlenin kopuş noktasına geldiğini aktarıyor.

Kopacak olan buz dağı yine suda yüzeceği için deniz seviyesinde yükselmeye yol açmayacak. Ama buz sahanlığında yeni kopuşlar olursa, bu buz sahanlığının ardındaki Antarktika'dan denize doğru buzul akışını hızlandırabilir ve suda yüzmeyen buzul hacmindeki artış deniz seviyesini yükseltebilir.

Şu anda kıtadan akan buzulların denize inmesi Larsen C buz sahanlığı tarafından engelleniyor. Bu engel ortadan kalkarsa tahminlere göre, küresel olarak deniz seviyesi 10 santimetre yükselebilecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler