HABER

İstanbul Deri Moda Fuarı açıldı

İSTANBUL (İHA) - Ekonomik kriz nedeniyle Hong Kong ve Milano fuarlarında kararsız kalan Avrupalı alıcıların son karar noktası olması beklenen İstanbul Deri Moda Fuarı, TÜYAP'ta kapılarını açtı.

Fuarın açılış töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin deri sektöründe çok önemli bir konuma sahip olduğunun altını çizdi. Türkiye'de herhangi bir sektörde marka olma yolunun hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlarda marka olmaktan geçtiğini belirten Büyükekşi, Deri Tanıtım Grubu'nu bu sebeple kurduklarını söyledi. Deri Tanıtım Grubu tarafından düzenlenen tanıtım kampanyalarında Türk derisinin kalitesi ve ihracat potansiyeli ile sektöre katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten Büyükekşi, tanıtım gruplarının birçok sektör ve ürün için ayrı ayrı kurulduğunu söyledi.

Yılın ilk ayında Rusya, Almanya ve İtalya'ya yapılan deri ve deri ürünleri ihracatında düşüş görüldüğünü kaydeden Büyükekşi, İspanya ve Irak gibi pazarlarda ise ihracat artışı olduğunu bildirdi. Büyükekşi, "İhracatımız 2001'den bu yana sürekli artış gösterdi. Afrika pazarında ihracatımız 2.4 milyara çıkarken AB'ye ihracatımız 9.9 milyar olarak gerçekleşti. Ortadoğu pazarının deri ihracatımız içindeki payı ise yüzde 14'ten 18'e çıktı. Bu nedenle ihracatımızı çeşitlendirmemiz büyük önem taşıyor" diye
konuştu.

2001 krizinde 27 milyar dolar olan Türkiye ihracatının 2008 yılında 132 milyar dolara çıktığını belirten Büyükekşi, "Önemli olan ihracatı 4 büyük şehirden çıkarıp Anadolu'ya yaymaktır. Türkiye, emek yoğun sektörlerden vazgeçemez. 2023'de gerçekleştirmeyi planladığımız 500 milyar ihracat hedefimizden sapmayı düşünmüyoruz" dedi. TÜYAP İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın ise sektörün desteğe ihtiyaç duyduğu bir dönemde gerçekleşen fuarın önemine dikkat çekti. Yabancıların fuarlara çok büyük ilgi gösterdiğini belirten Yalçın, "2009'un en kritik döneminde çok önemli fuarlar yapılıyor ve ne katılımcı ne de ziyaretçi sayısında düşüş görülmüyor" dedi.

"KRİZDE ORTADOĞU PAZARINA YÖNELEN SEKTÖR, KRİZİ İNDİRİMLE AŞACAK"

Deri ve deri mamulleri ihracatı 2009 yılı Mart ayında 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 32,3 gerileyerek 65,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Türkiye genel ihracatı, yüzde 34,9 gerileyerek 7,1 milyar dolar olarak kaydedildi. Sektörün en önemli pazarı olan Rusya'ya yapılan ihracat, Mart ayında yüzde 45,2 düşüşle 12,5 milyon dolar olarak kaydedilirken, İspanya'ya yapılan deri ve deri mamulleri İhracatı'nın yüzde 4,2 artışla 2,3 milyon dolar olarak gerçekleşmesi dikkat çekti.

2009 yılı Mart ayında deri ve deri mamulleri ihracatında en yüksek artış ise sektörün krizde yöneldiği Ortadoğu ülke grubunda yaşandı. Bu ülke grubuna yapılan ihracat Mart ayında yüzde 23,3 artış gösterirken, aynı ülke grubuna Ocak-Mart döneminde yapılan ihracat ise yüzde 29,1 artışla 15,4 milyon olarak gerçekleşti. Ortadoğu ülkeleri içinde en önemli pazarlar arasında İran, Irak, Suudi Arabistan ve İsrail pazarları gösteriliyor. Sektörün ihracatı içinde küçük bir paya sahip olan Afrika pazarına yapılan ihracat da yeni pazar arayışları ile paralel olarak artıyor.

1998 yılında Rusya'da yaşanan krizi hammaddeyi ucuza alıp ürünlerinin fiyatını indirerek aşan sektör, 2008 yılında başlayarak 2009 yılında etkisini artıran global ekonomik krizi de aynı yöntemle aşmayı planlıyor. Deri sektörünün her üyesi krizin etkilerini azaltmak için gerek fiyatlarda gerek koleksiyonlarında alıcıya cazip olanaklar sunuyor. Üretim ve kapasite kullanımı oranlarında da düşüş yaşayan deri sektörünün hareket alanını kısıtlayan en büyük sorunun geleneksel pazarlardaki daralmanın yanı sıra finansal maliyetlerin artması ve kredi hacminin daralması olduğu belirtiliyor.

"FUAR SEKTÖRE CANLILIK GETİRECEK"

Küresel ekonomik krizin yarattığı kararsızlık nedeniyle büyük siparişlerden kaçınan uluslararası deri alıcıları Çin gibi uzak ve büyük miktarlarda üretim yapan üreticiler yerine, daha hızlı, kaliteli ve küçük miktarlarda üretim yapabilen Türkiye gibi üreticilerle çalışmayı tercih ediyor. Bütün dünyayı etkileyen kriz ortamında Türk deri üreticilerinin yeni pazarlara açılmasına olanak sağlayan TÜYAP, ARTI-F Fuarcılık işbirliği ve Türkiye Deri Vakfı çatısı altında tüm sektör derneklerinin desteğiyle
düzenlediği İstanbul Deri Moda Fuarı ile sektöre ivme kazandırmayı hedefliyor. Fuarı bu yıl 35'in üzerinde ülkeden alım heyetleri ve çok uluslu büyük alışveriş merkezlerinin alım gruplarının ziyaret etmesi bekleniyor. 16 Mayıs'a kadar sürecek olan İstanbul Deri Moda Fuarı'nın yeni sezon öncesi deri sektörüne canlılık getirmesi bekleniyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler