İSTANBUL (İHA) - Türk boğazlarından geçen deniz trafiğinin, son yıllarda giderek artan kritik boyutlara ulaştığı ve trafik hacminin bu boyutu ile yalnızca deniz çevresini değil, İstanbul halkının hayatını da tehdit edecek hale geldiği belirtiliyor.
İstanbul Boğazı'ndan yılda elli binden fazla gemi geçtiğini belirten uzmanlar, bu gemilerin 4 bin 303 tanesinin tanker olduğunu vurgulayarak, bunun da günde ortalama 12 tanker geçişine karşılık geldiğini bildiriyor.
Uzmanlara göre, Türk boğazlarında deniz kazalarına, insan hataları ve kötü tabiat şartları yol açıyor. Yine kaza istatistiklerine bakıldığında, Türk boğazlarında meydana gelen kazaların yüzde 85 oranında, kılavuz kaptan almayan gemiler tarafından yapıldığının görüldüğünü ifade eden uzmanlar, kılavuz kaptan alan gemilerin ise büyük oranda kazasız geçiş yaptıklarını vurguluyor. Uzmanlar, "Buradaki gerçek şudur, kazaların büyük çoğunluğu insan hatası yüzünden oluşmakta ve insan hatası da ancak kılavuz kaptan alınması ile en aza indirilebilmektedir" diyorlar.
Türk boğazlarından uğraksız geçiş yapan gemilerin, 1936 Montrö Sözleşmesi'nin meşhur ikinci maddesi uyarınca kılavuz kaptan almak zorunda olmadıklarını kaydeden uzmanlar, bu yüzden de kazaları önlemedeki bu çok önemli faktörün, tam anlamıyla etkin olarak kullanılamadığından yakınıyor.