YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul İtfaiyesi ‘Ahtapot’la güçleniyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gerektiğinde bir kasabanın ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede su taşıyabilen, yangın...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gerektiğinde bir kasabanın ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede su taşıyabilen, yangın başta olmak üzere birçok alanda kullanılabilen ‘Ahtapot Hortum’un tanıtımını yaptı. Hortumun 60 metre derinden aldığı suyu 15 kilometre öteye taşıdığını aktaran Topbaş, kollara ayrılarak da dakikada 8.5 ton suyu tazyikli şekilde basabildiğini söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin çok marifetli ‘Ahtapot Hortumu’, Florya Sosyal Tesisleri önünde Kadir Topbaş’ın katılımıyla gerçekleştirilen bir tatbikatla basın mensuplarına tanıtıldı. Tatbikat kapsamında; İtfaiye aracına bağlı bir su pompası Florya Sosyal Tesisleri önündeki sahilden denize atıldı. Başkan Topbaş, kullandığı itfaiye aracıyla hortum yaklaşık 1 kilometre serildi. Daha sonra tazyikle gelen su önce iki kola, ardından da 15 ayrı kola ayrıldı. Bu uçları takan 5 ayrı itfaiye aracı farklı aparatlarla ileri, yukarı ve geniş alanda tazyikli su basarak temsili yangın söndürme işlemi gerçekleştirdi.
Tatbikattan sonra basın mensuplarına Ahtapot Hortum hakkında bilgi veren Kadir Topbaş, hortumun 60 metre derinlikten su çekerek 15 kilometreye kadar uzanan bir mesafede dakikada 8.5 ton basınçlı su verebildiğini belirtti. Topbaş, “Bu tatbikatta 1 kilometre öteden boru çektik. Ahtapot hortumla dakikada 8.5 ton, saatte ise 515 ton su basabiliyoruz. Bu sistemle 15 kilometre öteye ve 60 metre yukarıya basınçlı su verebiliyoruz. Yoldan trafikten geçerken bu gördüğünüz ekipmanla köprü uygulaması yaparak hortumun ezilmesini de engelliyorsunuz. Tazyikle gelen suyu önce iki kola oradan da 15 ayrı kola ayırıp ayrı ayrı noktalarda yangın söndürme için kullanabiliyoruz. Yani 15 kilometre mesafede 15 ayrı kolla yangına müdahale edebiliyorsunuz” diye konuştu.

İKİ BARAJ ARASINDA SU NAKLİ YAPILABİLİR
Hortumla gerektiğinde su baskını gibi afetlere müdahale edilebildiğini değinen Topbaş, acil durumlarda iki tatlı su kaynağı ya da baraj arasında aktarma yaparak şehrin herhangi bir bölgesinin susuz kalmasının engelleyebildiğini anlattı. Başkan Kadir Topbaş, “Her biri 1 milyon euroya mal olan 4 takım Ahtapot Hortumumuz var. İstanbul’da günde 250 civarında yangın ihbarı oluyor. Hortumun özellikleri İstanbul şartlarında ve ormanlık alanlarda çok önemli. Ayrıca 15 kilometreden daha uzun mesafeler için de ara pompalar koyarak gelen suyun tazyikini arttırıyoruz ve 30-40 kilometre gibi çok daha uzun mesafelere su basabiliyoruz. Ne kadar ara pompa koyarsanız o kadar uzatabilirsiniz. Ormanlık alanlardan, dağlardan tepelerden geçeriz. Her türlü zeminden geçerek istediğimiz mesafeye su götürürüz. Burada gördüğünüz su tanklarına da su doldurarak yangınlara müdahale etme imkanımız var.” şeklinde konuştu.

GEBZEDEKİ YANGINI BU SİSTEM SÖNDÜRDÜ
Sistemin, Türkiye’de sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, “Gebze’deki büyük sanayi yangınına da arkadaşlarımız bu hortumla 7 kilometreden su taşıyarak müdahale etti ve çok başarılı bir söndürme çalışması gerçekleştirdi. Orada, ‘Bu ekip olmasaydı yangın söndürülemezdi, hatta kontrol altına alınamazdı’ dendi. Çok büyük yangınlarda taşıma suyla ve itfaiye istasyonlarıyla bunu çözemezsiniz. Ahtapot Hortum burada devreye giriyor. İstanbul birçok konuda olduğu gibi afetlerde de diğer illere takviyelerde bulunuyor. Simav'daki depremde yan yatan binanın yıkılması için İstanbul’dan ekip gönderdik” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler