HABER

İstanbul merkezli büyük vurgun

2009 yılında batan ancak yatırımcılarından para almaya devam eden döviz tüccarı Joe Lewis’in, İstanbul Suadiye’deki ofisinden işlerini yürüttüğü ve şimdi de Uzakdoğu’ya kaçtığı iddia edildi.

İstanbul merkezli büyük vurgun

İngiltere tarihinin en büyük dolandırıcılık olayının İstanbul Suadiye’deki bir büroda organize edildiği ortaya çıktı. Mine Sokak’taki Ekinciler Residance’ta 3 numaralı daireyi büro olarak kullanan İngiliz döviz tüccarı Joe Lewis, İngiliz yatırımcılarından topladığı 130 milyon sterlinle (470 milyon TL) kayıplara karıştı.

Yüksek kar vaadinde bulunan Joe Lewis’in JL Trading adıyla Suadiye’de bir rezidans dairesini adres gösterdiği şirketine profesyonel futbolcu, golfçü ve işadamının da aralarında bulunduğu çok sayıda yatırımcı parasını yatırdı. JL Trading müşterilerine, yatırdıkları paranın her ay yüzde 1 ila 3 oranında kara geçeceğini vaat etti. Lewis, müşterilerin gözünü boyamak için Tayland’da golf tatili ve buna benzer tekliflerde de bulundu. Yarattığı güvenle yatırımcıların birikimlerini toplamayı başaran Lewis, 2011 yılında aldığı bir kararla bu “yatırım kulübüne” 16 bin sterlinden (57 bin TL) daha az yatırımı kabul etmeyeceğini duyurdu.

Daily Telegraph gazetesinin “İngiltere tarihinin en büyük dolandırıcılık olayı” olarak sunduğu vurgun Levis’in kurbanlarına üç hafta önce attığı bir e-posta ile ortaya çıktı. Lewis, var olduğu zannedilen yatırım şirketine para yatıran müşterilerine gönderdiği itiraf dolu e-postada bir nevi günah çıkardı. Suadiye’deki bürosunu ve Boğaz manzaralı evini boşaltıp kayıplara karışan Levis gönderdiği e-postada, ‘JL Trading’ adlı yatırım şirketinin tüm faaliyetlerinin aslında 2009 yılında durdurulduğunu açıkladı. Levis, eski varlıklı günlerine dönebilmek için o tarihten beri yatırımcılardan para toplamaya devam ettiğini ancak bunu başaramadığını itiraf etti.

Ünlü döviz tüccarının 3 Aralık tarihinde adı açıklanmayan bir yatırımcısına da, “Değerli yatırımcı, JL Trading iş hayatına devam edemeyecek. Şimdiye dek verdiğim izlenim için özür dilerim ancak şirket neredeyse tüm hisselerini kaybetti ve bunları geri getirmek mümkün olmayacak” sözlerini içeren bir e-posta attığı ortaya çıktı.

‘Torunlarımın geleceğiydi’

Ağırlıklı olarak İngiliz yatırımcıların oluşturduğu kişilerin küçük çaplı da olsa servet kaybettiği tahmin ediliyor. Mağdur yatırımcılardan emekli İngiliz işadamı Don Wall (77), JL Trading’in kendisine 100 bin sterlin (360 bin TL) borcu olduğunu söyledi. 2009 yılında şirkete ilk kez para yatıran Wall, “O para çocuklarımın ve torunlarımın geleceğiydi. Paramı ne zaman çekmek istesem sürekli bahane buldular” dedi. Wall şirketle ilgili sorunların geçen yıl Eylül ayında başladığını belirtti.

Sosyal medyada birleşecekler

Kişilerin para yatırmasında aracı olan ve adının açıklanmasını istemeyen bir komisyoncu, kendi müşterilerinin JL Trading’e 3.2 milyon sterlin yatırdığını ancak tek kuruş geri alamadıklarını söyledi. Lewis mağdurlarının Facebook başta olmak üzere sosyal medyada birleşmesi ve toplu dava açması bekleniyor. Polis, tespit edilen bazı mağdurların ifadeleri aldı ve Lewis hakkında soruşturma başlattı. Lewis’in hesaplarının dondurulması ve mal varlıklarına el konması için de dava açıldı.

Türk eşiyle kayboldu

Şu anda Uzakdoğu’da olduğu tahmin edilen dolandırıcının üç hafta öncesine kadar Türki eşiyle Boğaz manzaralı bir evde yaşadığı ve Suadiye Mine Sokak’taki Ekinciler Residance’ta 3 numaralı daireyi büro olarak kullandığı anlaşıldı. Oğlu James Lewis de babasının nerde olduğunu bilmediğini açıkladı. Dolandırıcı Lewis’in ofis olarak kullandığı ve geçtiğimiz haftalarda boşalttığı Suadiye Ekinciler Residance sakinleri, olayı öğrenince büyük şaşkınlık yaşadı. Lewis’in yaklaşık bir yıl ofis olarak kullandığı dairede bir kaç kişilik ekiple çalıştığını söyleyen komşular, kimseyle irtibatı olmadığını, sadece binaya girip çıkarken gördüklerini anlattı. (Milliyet)

En Çok Aranan Haberler