Vakıflar Genel Müdürlüğü Basın Müşavirliğinden edinilen bilgilere göre Kanadalı bir turizm şirketinin araştırmaları sonucu İstanbul'un en iyi turistik yerleri sıralandı. Bunların birçoğu vakıf eseri olarak ayakta duruyor ve hala birçok yerli ve yabancı turisti buralara çekiyor. Bunların arasında vakıf eseri olarak ayakta duran ve hala birçok yerli ve yabancı turisti çeken Mısır Çarşısı, Halı Müzesi, Kapalı Çarşı, Küçük Ayasofya Camii, Sultan Ahmet Camii, Süleymaniye Cami, Fatih Camii yer alıyor
İstanbul'da en iyi turistik yerler seçildi
Yurt içinde ve yurt dışında bulunan Osmanlı eserlerini restore eden ve yeniden ayağa kaldıran Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul'un tarihi dokusunuda koruyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki ve Osmanlı coğrafyasındaki vakıf eserleri tek tek ayağa kaldırıyor.
2002 yılından bugüne kadar 5 bin 250 vakıf eser Genel Müdürlükçe restore edildi. Faliyetlerini Osmanlı eserlerinin olduğu her yerde sürdüren Genel Müdürlük yeni eserleri gün yüzüne çıkarıp ayakta tutmaya devam ediyor.
İstanbul'daki başlıca vakıf eserleri ise şöyle:
MISIR ÇARŞISI
Yeni Cami Külliyesi, Eminönü meydanında bulunmakta olup, Cami, Hünkâr Kasrı, Türbe, Sebil, Çarşı ve Sıbyan Mektebi'nden oluşuyor. Sultan III. Murad'ın eşi ve Sultan III. Mehmed'in validesi olan Valide Safiye Sultan'ın isteği üzerine Mimar Sinan'ın öğrencilerinden Mimar Davud Ağa tarafından 1597 (H.1006) yılında Külliye'nin temeli atıldı. Valide Hatice Turhan Sultan tarafından 1663 yılında inşaat tamamlatıldı. 16 Temmuz 2013 tarihinde İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Mısır Çarşısı restorasyonu yapıldı.
HALI MÜZESİ
Ayasofya İmareti Padişah 1. Mahmut tarafından yaptırıldı. İmaret olarak hizmet veren bina zamanla harap olunca uzun yıllar kurşun deposu olarak kullanıldı.
KAPALI ÇARŞI
Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşılarından biridir. Kapalıçarşı 30 bin 700 metrekarede 66 kadar sokağı, 4 bin kadar dükkânı olan adeta bir şehri andıran, bütünü ile örtülü bu site zaman içerisinde gelişip büyüdü. İçinde son zamanlara kadar 5 cami, 1 mektep, 7 çeşme, 10 kuyu, 1 sebil, 1 şadırvan, 24 kapı, 17 han bulunuyor.