Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera'ya İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Doktorayı İstanbul Üniversitesi gibi tarihi ve kökleri olan bir yerden almaktan onur duyduğunu belirten konuk Cumhurbaşkanı, konuşmasında özgürlük ortamı sağlanması, ekonomik ve kültürel anlamda çağa ayak uydurulması gibi konulara vurgu yaptı.
İstanbul Üniversitesi, Şili Cumhurbaşkanını ağırladı. Tören için üniversitenin Beyazıt'taki merkez kampüsüne gelen Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera, Rektör Prof.Dr. Yunus Söylet tarafından kongre merkez binası önünde karşılandı. Kalabalık bir Şilili gazeteci grubu tarafından da takip edilen programda Pinera'ya fahri doktora unvanı verilmesinin gerekçesi okundu. Unvanın, Pinera'nın ekonomik ve siyasi çalışmaları yanında ülkesindeki eski askeri rejimin değiştirilerek sivilleşme çalışmalarına yaptığı katkılar hatırlatıldı. Kurduğu bir vakıf aracılığıyla kültürel ve eğitim çalışmaları yürüttüğü belirtilen Pinera'nın seçimlerde demokrat adımlar içeren bir tasarıyı kabul ettirdiği ve en iyi senatör seçildiği de belirtildi.
Ülkesinin 47. Cumhurbaşkanı olduğu ifade edilen Pinera'nın unvanını vermeden önce konuşan Prof. Dr. Yunus Söylet, iki ülke arasındaki 13 bin kilometrelik mesafeyi yok sayarak bir araya geldiklerini belirterek üniversiteler arasında iş birliği yapılması çağrısında bulundu. Şili'de meydana gelen maden ocağı faciasında Pinera'nın kararlı tutumunun yapılan kurtarma çalışmalarına yansıdığını belirten Söylet, Türkiye'nin de bu çalışmalara dua ederek katıldığını anlattı.
'BU UNVANI İSTANBUL'DA ALMAK BİR ONUR'
Konuşmasının ardından Söylet, sahneye davet edilen konuk Cumhurbaşkanı Pinera'ya akademik kıyafet giydirerek fahri doktora ünvanı verdi. İstanbul Üniversitesi rozeti de takılan Pinera, teşekkür konuşması yaptı. Konuşmasında İstanbul Üniversitesi'nin tarihi ve bugüne kadar geçirdiği evreler hakkında da bilgi veren Pinera, böyle bir unvanı, İstanbul'da ve İstanbul Üniversitesi'nde almaktan duyduğu onuru dile getirdi.
Hem Türkiye'nin hem de Şili'nin gelecek kuşaklara ortak bir gelecek hazırlamak için çaba sarf etmesi gerektiğini anlatan Pinera, toplumsal fırsatların genç kuşaklara sunulması için çalışılması gereğine işaret etti. İnsanların sadece ekmekle beslenemeyeceğini, bunun yanında etik ve zihinsel değerlere de ihtiyaç duyulduğunu anlatan Pinera, bu kavramların bir arada geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye'nin son 10 yılda büyük bir ilerleme yakaladığını belirten Pinera, ancak hem Türkiye'nin hem de kendi ülkesinin bu yolda alması gereken mesafe bulunduğunu da sözlerine ekledi. Yeni bir toplum oluştuğunu belirterek bunun bilgi ve birikim değerlerine dayalı olduğunu kaydeden Pinera, bu yeni yapınan yeni fırsatlar sunduğunu ancak bunun için de çaba sarfedilmesi gereğine işaret etti. Üniversitelerin eleştirel olmayı ve toplumsal sorumluluk taşıdıklarının bilincinde olması gerektiğini ifade eden Pinera, özgür ortamın gerekliliğinin altını çizdi.
YUMURTAYA KARŞI ŞEMSİYELİ ÖNLEM
Pinera ve Söylet'in kürsüdeki konuşmaları sırasında bir görevlinin salon girişinde elinde siyah bir şemsiye ile beklemesi dikkatlerden kaçmadı. Daha önce yaşanan yumurtalı saldırılara karşı önlem olarak bulundurulan şemsiyeyi tutan görevli konuşmalar sonuna kadar aynı yerdeki nöbetini sürdürdü.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz