HABER

İstanbul'a 2 otel ve 1 kongre merkezi

İSTANBUL (İHA) - Son yıllarda dünyanın önemli turizm ve kongre merkezleri arasına giren İstanbul, 5 ve 4 yıldızlı 2 otel ile 1 kongre merkezi daha kazanıyor. Yeşilköy'e inşa edilen oteller ve kongre merkezinin temeli, Başkan Kadir Topbaş ve Vali Muammer Güler'in katıldığı bir törenle atıldı. Vali Güler törende yaptığı konuşmada, projenin İstanbul için taşıdığı öneme değinirken, Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, artık İstanbul'un yeni kent kimliğinin "kongre ve fuar turizmi merkezi" olacağına işaret etti.

MNG Grubu tarafından yap-işlet-devret modeliyle Yeşilköy Dünya Ticaret Merkezi'ne inşa edilen 5 ve 4 yıldızlı 2 otel ile kongre merkezinin temeli düzenlenen törenle atıldı. Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Vali Muammer Güler, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve MNG Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. İnşaat süresince yaklaşık bin kişiye iş imkanı sağlayacak oteller ve kongre merkezi 15 ayda tamamlanarak Nisan 2007'de hizmete girecek.

Brüt 20 bin 685 metrekare üzerine inşa edilen 15 katlı 5 yıldızlı otel, 278 oda ve 560 yatak kapasitesine sahip olacak. 17 katlı olacak 4 yıldızlı otel de 360 oda ve 720 yatak kapasitesine sahip olacak. Brüt inşaat alanı 10 bin 85 metrekare olan çok amaçlı 3 bin kişilik kültür merkezi tamamlandığında ise, 3 bin 110 metrekarelik bir ana salonla 9 alternatif boyutta 3 özel salondan oluşacak. Projenin tamamı yaklaşık 50 milyon dolara mal olacak.

"İSTANBUL'UN YENİ KİMLİĞİ; KONGRE VE FUAR TURİZMİ MERKEZİ" Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, temeli atılan oteller ile kültür merkezinin İstanbul için atılan çok önemli adımlardan biri olduğunu belirterek, "İstanbul'un bundan sonraki kimliği kongre ve fuar turizmi merkezi olmalı. Göreve geldiğimiz ilk günlerde Beyoğlu'nda yaptığım gibi sivil toplum örgütlerinden 65 katılımcıyla İstanbul Turizmini Geliştirme Platformu kurduk. İstanbul'un bundan sonraki yol haritası farklı olacak. Şehrimiz turizmden ciddi pay almalıdır" dedi.
Göreve geldikleri süre içinde birçok uluslararası organizasyona başarıyla ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan Başkan Topbaş, "Her birinde başarılı günler geçirdik ve izler bıraktık. Bütün dünya takip etti. Artık dünyanın odak noktasına oturan ve takip edilen bir İstanbul var. Kongre turizmi olarak 150 milyar dolarlık paydan, ciddi bir pay almamız gerekiyor. Bunun için yeterli olmayan halen yüzde 2'lerde olan kongre turizmindeki payımızı en az yüzde 5'lere çıkarmanın adımlarını atmalıyız. Şu an yılda ortalama 35-37 civarında kongre yapılmakta, 40'ı bulduğumuz zaman bu kongrede 1. lige çıkmış oluyoruz. Bunu başarmalıyız" diye konuştu. Dünya şehirlerinin belediye başkanlarının, seçim sürecinde dünyanın önemli organizasyonlarını kentlerine getirme sözü verdiğine dikkat çeken Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstanbul'da bulunan 5 yıldızlı otellerimizin yatak kapasitesi takriben 28 bin, toplam kongre koltuk sayısı 23 bin civarında. Koltuk sayımız yeni yapılanlarla birlikte 40 bini buluyor. Bunun çok daha fazla, çok daha iyi bir noktaya getirilmesi lazım. Bugün burada atılan adım Türkiye ve İstanbul'un geleceği için büyük bir adım. Çünkü bu ciddi anlamda hem istihdam hem de katma değer anlamına gelmekte. Hem de bahsettiğim gibi dünya kongre turizminden ciddi pay almak anlamına gelmekte. Biz büyük şehir belediyesi olarak özellikle otel yatırımcılarına artı imar hakkı veren bir yaklaşımla kurumsal taassup göstermiyoruz. Yeter ki yatırımcılarımız ağırlıkla turizme yönelsinler. Artık otel kapasitelerimiz dolu duruma geldi. Adeta baskın yedik. Eksikliğimiz ortaya çıktı. Bunun adımlarının atılmasının mutluluğunu duyuyorum."

"SANAYİ KENTİ"NE YENİ KİMLİK: "TİCARET VE HİZMET SEKTÖRÜ KENTİ" İstanbul'un geleceği için ticaret ve hizmet sektörünü geliştirmek, kongre turizminden önemli bir pay almak gerektiğine dikkat çeken Vali Muammer Güler de, "Gerçekten de bugün İstanbul'un geleceği adına çok önemli bir adımın temeli atılıyor. Artık İstanbul bir sanayi şehri değil, ticaret ve hizmet sektörünün önemli bir şehri olmak durumunda. İşte bu tesis burayı gerçekten dünya klasmanı seviyesine çıkartacaktır. Bu sene 5 milyon turisti aşıyoruz. Turizm sezonunu başlatırken de bunu öngörmüştük. Gerçekten de tahminlerimiz çıktı. Türkiye için 20 milyon, 30 milyon hedefi inşallah bir gün İstanbul için 10-20 milyonları bulacak" dedi. Şu anda İstanbul'da 75 yeni turistik otel yatırımı yapıldığını vurgulayan Vali Güler, bu yatırımların İstanbul'un çok önemli bir noktada olduğunu gösterdiğini söyledi. İstanbul'a doğrudan yabancı sermaye akışı olduğunu dile getiren Güler, şöyle konuştu:

"Doğrudan yabancı sermaye yatırımı olmadan hizmet sektöründe bir yere gelmek mümkün değil. Bu işin kulelerle, Dubaililer ile bağdaştırmanın bir manası yok. Kuleyi Türk ekonomisine istihdamı getirecek bir proje olarak görüyorum ben. Bu ülke eğer geleceğindeki nitelikli, bu kadar yetişmiş insan gücüne iş verecekse yatırımların büyümesi lazım. Bu anlamda yapılacak çok şey var."

İstanbul'un uluslararası ticaret, finans ve kongre merkezi olması için ellerlinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise, "Önümüzdeki yıllarda İstanbul'un ev sahipliği yapacağı bütün dünya işadamlarının geleceği birkaç tane çok önemli toplantı var. Bunlardan biri 2006 yılında yapılacak Dünya Ticaret Merkezleri Genel Kurulu. 2007'de de çok önemli 2 toplantı olacak. Bunlardan biri Akdeniz Ticaret Odaları Birliği Genel Kurulu, hemen onun akabinde Dünya Ticaret Odaları Birliği Genel Kurulu. Her ikisi de haziran ayında yapılacak. Dolayısıyla biz bu oteli Nisan-Mayıs ayında yetidalen yüzde 2'lerde olan kongre turizmindeki payımızı en az yştirebilirsek, bu otelin açılışıyla bu iki kongreye ev sahipliği yapma şansımız olacak" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler