İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 2011 yılında İstanbul’da soba, baca ve şofbenden kaynaklanan karbonmonoksitten 1107 kişinin zehirlendiğini açıkladı. Üç kişinin hayatını kaybettiği ifade edilerek, vatandaşlar zehirlenmelere karşı uyarıldı.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, özellikle lodosun şiddetini artırdığı kış mevsiminde karbonmonoksit zehirlenmesinde artış görüldüğü belirtildi. Açıklamada, karbonmonoksit kazıyla ilgili şu bilgiler verildi: “Ülkemizde her yıl yüzlerce insan bu nedenle hayatını kaybetmektedir. Bu durum göz önüne alındığında karbonmonoksit zehirlenmesine karşı gerekli önlemlerin alınması hayati önem taşımaktadır. Karbonmonoksit gazı , doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır. Zehirlenme yakıtların eksik yanması ve ortamdaki oksijenin azalmasından kaynaklanır. Açığa çıkan karbonmonoksit gazı tatsız, renksiz ve kokusuz olması nedeniyle fark edilmez.”
Karbonmonoksit gazının vücuda solunum yolu ile girdiği kaydedilen açıklamada, “Doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller. Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak karbonmonoksit ile yer değiştirir. Kan dokulara yeterince oksijen taşıyamaz. Kalp, beyin ve diğer organlar çalışamaz hale gelir, bu da zehirlenmeye neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmesinde, zehirlenen kişi ya da kişilerde baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, kulak çınlaması, dalgınlık, genel bitkinlik ve halsizlik, taşikardi ve kan basıncının yükselmesi görülür. Karbonmonoksit zehirlenmeleri hamileler, iki yaş altı çocuklar, yaşlılar, kansızlık, solunum sistemi ve kalp hastalığı olan kişiler için daha büyük risk taşır. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde kısa süre içinde tıbbi müdahale yapılmazsa zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.” denildi.
Açıklamada, İstanbul’da geçtiğimiz yıl karbonmonoksit gazında 1107 kişinin zehirlendiği, bu kişilerden 3’ünün hayatını kaybettiği ifade edildi.
SOBA VE BACALARLA İLGİLİ UYULMASI GEREKEN KURALLAR
İl Sağlık Müdürlüğü, soba ve bacalarla ilgili uyulması gereken kuraları şöyle sıraladı:
Şofben kullanımında dikkat edilecek hususlar ise şöyle;
Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde; öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılmamalı açıksa hemen kapatılmalı, kibrit-çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir malzeme kullanılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalı, hızla gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi aranmalıdır.
ZEHİRLENME DURUMUNDA NE YAPILMALI?
Açıklamada, zehirlenme durumunda yapılması gerekenler hakkında, “Karbonmonoksit zehirlenmesi, kısa süre içinde ve mutlaka hastanede tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Olası bir zehirlenmede, derhal 112 numaralı telefondan Acil Yardım Servisi aranmalı ya da en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır.
Sağlık kuruluşuna gidene ya da ambulans gelene kadar, zehirlenen kişi olay mahallinden uzaklaştırılarak temiz havaya çıkarılmalı, ağız ve burunda solunumu engelleyebilecek kusmuk ve balgam gibi maddeler temizlenmeli, hasta battaniye ile sarılarak vücut ısısı korunmalıdır.” bilgisi verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz