Irak Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Dara Hassan Rasheed, İstanbul’da yerel yönetimlere yaptığı ziyaret kapsamında, Türkiye’de yerel yönetimlerin sunduğu sosyal hizmetlerin Avrupa ve Amerika standartlarında olduğunu söyleyerek, Irak için bir model oluşturduğunu ifade etti.
Irak Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Dara Hassan Rasheed ve beraberindeki bürokrat grubu ile Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Dünya Bankası yetkililerinden oluşan heyet, İstanbul’da Marmara Belediyeler Birliğini, Zeytinburnu ve Bağcılar Belediyeleri'ni ziyaret etti. Irak Hükümeti ve USAID tarafından ortaklaşa yürütülen “İdari Yerinden Yönetim ve Yönetişimi Güçlendirme Projesi” kapsamında düzenlenen çalıştay için İstanbul’a gelen heyet, Türkiye’de sosyal hizmetlerin büyük bir bölümünün belediyelerin sunduğunu yerinde görme fırsatını buldu.
İlk olarak Bağcılar Belediyesi’nin Engelliler Sarayı ile Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi gibi projelerini gezen heyet, sonrasında Zeytinburnu Belediyesi’nin Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’ni (AKDEM) ve Bilgi Evi’ni ziyaret etti. Bağcılar Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanvekili Lokman Çağrıcı ve Zeytinburnu Belediye Başkanı ve MBB eski Başkanvekili Murat Aydın’dan bilgi alan heyet, gördükleri hizmet uygulamaları karşısında hayranlıklarını dile getirdi. Özellikle engelli ve dezavantajlı gruplara sunulan imkânları ve belediye tesislerinin düzenini ve temizliğini takdir eden Bakan Yardımcısı Rasheed, Türkiye’de yerel yönetimlerin Avrupa ve Amerika ile yarıştığını ifade etti.
Dara Hassan Rasheed, yerinden yönetimin ve demokrasinin faydalarını görmek için Iraklı yetkililerin Amerika’ya, Avrupa’ya veya Japonya’ya gitmelerine gerek olmadığını, en etkin ve ikna edici tecrübenin komşu Türkiye’de olduğunu söyledi. Enerji kaynaklarına sahip olmadığı halde Türkiye’nin gerçekleştirdiği ekonomik ve sosyal atılımın, azim, çalışkanlık ve lider kadrosu bakımından tüm İslam âlemi için de bir örnek teşkil ettiğini söyledi.
TÜRKİYE’DEKİ YEREL YÖNETİMLERE ÖVGÜ
Türkiye’deki yerel yönetim anlayışına övgüler yağdıran Rasheed, “Türkiye’de demokrasinin iyi işlediğini görüyoruz. Belediye başkanları seçimle iş başına geliyor ve halka hesap veriyor. Marmara Belediyeler Birliği’ni de gördükten sonra yerel yönetim birliğinin ne kadar güçlü olabileceğini ve demokrasinin ne kadar güzel temsil edilebileceğini burada gördük. Türkiye şu anda ekonomisiyle, siyasetiyle, demokrasisiyle önde giden bir ülke ve bu yüzden onu örnek alıyoruz. Bu başarı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği ve çalışmalarıyla açıklanabilir. Zannımca Türkiye önümüzdeki 5 yıl içinde Avrupa Birliği’ne girmiş olacak” diye konuştu.
Özellikle yerel yönetimlerin halka sundukları hizmetlerin, beşikten mezara kadar insanın hayatının neredeyse tümünü kapsadığını söyleyen Rasheed, engellilere verilen ihtimam karşısında çok duygulandığını anlattı. Belediyelerin sorumlu oldukları mezarlıkların de bakımlı ve çiçekli olmasının dikkat çektiğini söyleyen Bakan Yardımcısı Rasheed, “İnsan neredeyse, İstanbul’da engelli olmak ve burada ölüp defnedilmek ister” dedi. Bağcılar ve Zeytinburnu Belediyeleri’nin Irak’ta kardeş şehir ilişkilerini kurmalarını tavsiye eden Rasheed, iki halka arasında güçlü yerel köprülerin kurulmasının önemini vurguladı.
IRAK’TA YEREL YÖNETİM BİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR
Programın son noktasında Marmara Belediyeler Birliği’nde Iraklı heyeti ağırlayan Genel Sekreter Züver Çetinkaya, belediye birliği ve faaliyetleri konusunda heyete bilgi verdi. Güçlü yerel yönetimlerin, etkin temsil, koordinasyon ve işbirliği platformlarına ihtiyaç duyduğunu, belediye birliklerinin ise bu alanda yerel yönetimlere güç kattığını anlatan Çetinkaya, komşu ve kardeş Irak ile işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Irak Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Dara Hassan Rasheed de, ülkesinde yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yetkilendirilmesi için mutlaka birliklerin kurulması gerektiğini, bunun için de MBB’yı model almak istediklerini ifade etti.
Heyette bulunan ve geçmişte MBB’nin Uluslararası İşbirliği Direktörlüğü görevini yürüten, halen ise USAID’in Ortadoğu Yerel Yönetim Kıdemli Danışmanı Murat Daoudov ise şöyle konuştu: “Irak’a, Türkiye ve diğer ülkelerde uygulanan yerel yönetim birliği modelini önerdik. Hâlihazırda kanun taslağı çalışmalarımız sürüyor. Bu alanda Irak’ın faydalanacağı en uygun tecrübe, şüphesiz komşu Türkiye’nin tecrübesidir. Marmara Belediyeler Birliği’nin, Iraklı birliklerin kuruluş aşamasında uygulama partneri olması çok isabetli olacak.”
“BÜTÜN DİKTATÖRLER YOK OLMAYA MAHKUMDUR”
Irak’ın da Türkiye gibi güçlü bir ülke olmasını istediklerini ifade eden Dara Hassan Rasheed, “İki ülke arasındaki ilişkiler gittikçe ilerliyor. Biz de Türkiye gibi hızla ilerleyen bir ülke olmak istiyoruz. Bunun en önemli şartı da barışı tesis etmek. Ülkemizde güvenlik ve istikrar istiyoruz” şeklinde konuştu.
“Türkiye Ortadoğu’da çok önemli bir role sahip” diyen Rasheed, Türkiye’nin bölgedeki sıkıntılara kayıtsız kalmadığını söyledi. Rasheed, “Bunu Filistin’e yapmış olduğu yardımlardan ve desteklerden zaten görüyoruz. Bugün ise Suriye’de bir iç savaş var ve kan akıyor. Türkiye de bölgedeki diğer güçlü ülkelerle birlikte siyasi araçlarla bunu önlemeli diye düşünüyorum. Özgürlük ve demokrasi çağında kan döken liderler de şunu anlamalılar ki, baskıyla hiçbir yere varılmaz. Bunu Saddam Hüseyin’de de gördük. Bütün diktatörler yok olmaya mahkûmdur” dedi.
Marmara Belediyeler Birliği’nin Eminönü’nde bulunan merkez binasında birliğin yayınları ve eğitim hizmetlerini inceleyen Bakan Yardımcısı Dara Hassan Rasheed’e ve USAID’in üst düzey yetkilisi Rodeina AbdelFattah’a Genel Sekreter Züver Çetinkaya tarafından hediye takdim edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz