YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul'da dudak uçuklatan ekmek ısrafı

İstanbul'da ekmeğin gramajının 200 gramdan 300 grama çıkarılmasının ardından günde 2 miliyon ekmeğin çöpe gittiği belitildi.

İstanbul'da dudak uçuklatan ekmek ısrafı

İstanbul'da ekmeğin gramajının 200 gramdan 300 grama çıkarılmasının ardından günde 2 miliyon ekmeğin çöpe gittiği belitildi.

İstanbul Ekmek Fırıncıları, Sanatkarları ve Ekmek Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Fahri Özer, kentte günde yaklaşık 2 milyon ekmeğin çöpe atıldığını açıkladı. Özer, sadece İstanbul’da günde yaklaşık 2 milyon ekmeğin çöpe atıldığını söyledi.

Ekmeklerin 200 gramdan 300 grama çıkarılmasının ardından israfın arttığını ifade eden Özer, "Ekmek 300 grama çıkarıldığında insanlar 1,5 ekmek almaya başladılar mecburen. Bir ekmek yeterken bir insan, 1,5 ekmek almak zorunda bırakıldı, dolayısıyla diğer yarısı ertesi güne kaldı. Ertesi güne kalan ekmeği bizim vatandaşımızın yüzde 90’ı tüketmez. Burada gramaj meselesi de çok çok önemli, bunu değiştirmesi için de, ekmek gramajlarının aşağıya indirilmesi hususunda da federasyonumuzla biz çok üzerinde duruyoruz, çalışıyoruz. Bunu her ilin, kendi tüketim alışkanlıklarına göre belirlemesi gerek" dedi.

Her bölgenin damak zevkinin, yeme kültürlerinin ve buna bağlı olarak ekmek tüketiminin de değişkenlik gösterdiğini belirten Özer, özellikle batıya doğru gelindikçe ekmek tüketiminin azaldığını bildirdi.

"GRAMAMAJ 200-250 GRAMA İNDİRİLMESİ HALİNDE İSRAF DÜŞER" Ekmek gramajlarının 200 ya da 250 grama indirilmesi halinde, israfın düşeceğini savunan Özer, bu konuda Türkiye Fırıncılar Federasyonunun Tarım Bakanlığı'na başvuralar yaptığını, ancak sonuç alamadığını anlattı. Özer, konunun şu anda Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün gündeminde bulunduğunu söyledi.

Satış noktalarında satılmayan ekmeklerin fırınlara iade edildiğini, bunun fırıncıların da zararına olduğunu belirten Özer, iade edilen ekmeklerin ancak yüzde 10’nun galeta unu yapıldığını, geriye kalan yüzde 90’nın ise çöpe gittiğini ifade etti.

Özer, özellikle büyük fırınlara gelen iade ekmeklerin oluşturtuğu dağları kim görse vicdanının sızlayacağını kaydetti.

Vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini, tüketim alışkanlıklarının çok önemli olduğunu anlatan Özer, ekmeğin alındıktan sonra buzdolabında saklanması, istendiği zaman buradan çıkarılıp tüketilmesi gerektiğini söyledi.

"GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN ÇALIŞIYORUZ" Türkiye’de sıcak, çıtır ekmek tüketiminin ön planda olduğunu belirten Özer, "Burada tabi buzdolabına giren ekmek ne de olsa çıtırlığını kaybediyor. Ama ekmeğe önce nimet gözüyle bakalım. Ekmeğimize nimet gözüyle bakarsak, Afrika’daki açları da aklımıza getirdiğimizde, elimizdeki ekmeğin kıymetini bilmemiz, ona göre tüketmemiz lazım. Çünkü ekmek nimettir her zaman, ekmeksiz doyamayız hiç bir zaman" diye konuştu.

Özer, odalarının ve Türkiye Fırıncılar Federasyonunun öncelikle israfı engellemek, ardından da israf olan ekmekleri yem fabrikalarına ulaştırıp geri dönüşümünü sağlamak amacıyla çalışmalar yaptığını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler