HABER

İstanbul'da korkutan deprem

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Marmara denizinde 10 dakika arayla iki deprem meydana geldi. Saat 8.30 sıralarında meydana gelen ve bir kaç saniye süren deprem panik yarattı.

İstanbullular güne depremle başladı. Yalova açıklarında meydana gelen deprem korkuttu. Sabah 08.40'da merkez üssü Yalova açıkları olan 4.4 büyüklüğünde olan bir deprem oldu. Deprem İstanbul'da da hissedildi. İstanbul'u sallayan deprem için Kandilli Rasathanesi'nden açıklama yapıldı. Açıklamada, depremin tali bir fay hattının kırılması sonucu meydana geldiği belirtildi.

Kandilli: Yalova 08.40'da 4.4 ile sallandı

Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan verilere göre, sabah 08.40'da merkez üssü Yalova açıkları olan 6.8 kilometre derinliğinde 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Yalovalılar depremi hissederken, kısa süreli panik yaşayanlar evlerinden dışarı çıktı.

İstanbul'da da hissedilen deprem paniğe neden oldu

4.4 büyüklüğündeki depremden 10 dakika önce de merkez üssü Marmara Denizi'nin doğusu olan 3.0 büyüklüğünde bir deprem daha oldu.

Deprem, özellikle İstanbul'un Anadolu yakasında hissedildi.

_

İŞTE DEPREMİN OLDUĞU NOKTA_

"TALİ BİR FAY PARÇASININ KIRILMASI SONUCU MEYDANA GELMİŞTİR"

İstanbul'u sallayan deprem için Kandilli Rasathanesi'nden açıklama yapıldı. Kandilli'den yapılan yazılı açıklamada şöyle:

"Yalova Açıkları Marmara Denizi’nde yerel saat ile 08:40’da aletsel büyüklüğü 4.4 olan orta şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 7 km civarında olup sığ odaklı bir depremdir. Deprem Yalova ili ile İstanbul ili ve ilçelerinde hissedilmiştir.

Depremin meydana geldiği yer Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Marmara Denizinden geçen kuzey kolu içerisinde yer almaktadır ve zonun içerisinde tali bir fay parçasının kırılması sonucu meydana gelmiştir. Bilindiği gibi Kuzey Anadolu Fay Zonu’ nun kuzey kolu İzmit Körfezi-Adalar açıklarından Marmara Denizinden geçerek Mürefte-Şarköy’e bağlanmakta ve oradan Saroz Körfezine uzanmaktadır. Depremin merkez üstüne yakınson yüzyılda meydana gelmiş en etkili deprem 1963 Adalar (6.3) depremidir. Bölge genelinde meydana gelmiş en etkili deprem ise 1999 yılı Kocaeli (7.4) depremidir.

" I.DERECE DEPREM BÖLGESİ İÇERİSİNDE YER ALMAKTADIR"

Bölgede birkaç yılda bir bu tür orta şiddette depremler meydana gelmektedir. Kuzey Anadolu Fay Zonunun Batı Marmara’dan geçen uzantısı Marmara Denizi içerisinde en yoğun deprem aktivitesinin gözlendiği yerdir. Marmara Denizi ve çevresi I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Dolayısı ile bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme karşı herzaman hazırlıklı ve bilinçli olması, depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olması olası afetlere karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır"

YALOVA'DA BÜYÜK PANİK: SOKAĞA DÖKÜLDÜLER

Sabah saatlerinde meydana gelen deprem, 17 Ağustos büyük Marmara depreminde ağır kayıplar veren Yalova'da paniğe neden oldu. Depremden korkan vatandaşlar sokaklara döküldü. Bir esnafın elektrik sigortalarının bulunduğu kutunun kapakları ise depremin şiddeti ile yerinden fırladı.

Depremden çok korktuklarını dile getiren vatandaşlar depremin olduğu dakikalardan bu yana sokaklarda ve evlerinin bahçesinde oturuyor ve evlerine girmiyorlar. Sarsıntıyı çok şiddetli hissettiklerini dile getiren vatandaşlar, "Sarsıntı çok korkuttu. Evlerimize girmeye korkuyoruz" diye konuştular.

"Bu yaşanan depremler sırf enerji birikimleridir"

Yalova Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Recep Hayri Eren, Marmara Denizi'nin Yalova açıklarında meydana gelen 4.4 şiddetindeki depremin bir enerji boşalması olduğunu dile getirdi. Eren, "Bu yaşanan depremler sırf enerji birikimleridir. Bandırma tarafına giden Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilgisi yoktur" dedi.

Marmara Denizi'nin Yalova açıklarında sabah saat 08.40 sıralarında meydana gelen 4.4 şiddetindeki deprem sonrasında açıklamada bulunan Yalova Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Recep Hayri Eren yüreklere su serpti. Korkulacak bir durum olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Eren, "Bu yaşadığımız deprem, Kuzey Anadolu Fayı ile ilgisi olmayan bir depremdir. Daha önce yaşadığımız, gördüğümüz kısmi yerel yerinimlerin boşaldığı bir depremdir. Kırık bile denmiyor. Enerji birikimlerinin boşaldığı alanlar var. Marmara Denizi'nde çentik şeklinde çatlaklar var. Yaşanan depremler bu çatlaklardan ufak hareketler ile yeryüzüne aksetmeyen şeylerdir. Bu yaşanan depremler sırf enerji birikimleridir. Bandırma tarafına giden Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilgisi yoktur. Yerel birikimler bu şekilde boşalıyor” şeklinde konuştu.

Büyük depremi adaların biraz daha ilerisinde beklediklerini söyleyen Eren, "Biz, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı adalardan daha ileride bekliyoruz. Kırık, oraya kadar oldu. Geçen gün, Kandilli tarafından da açıklandı. Birikim var ama 7'den büyük deprem beklemiyoruz. Deprem konusunda her açıklama yapana itibar etmeyin. Televizyon kanallarında orta şiddetli depremlere alışmamız lazım diye söyleniyor. Böyle de düşünmemek gerekiyor. Bu yaşanan depremler hep kısmi yerel faylar. Bu yaşanan depremler, büyük bir hareketi doğurmazlar. Bir de şu açıdan bakarsak; jeotermal açıdan sıcak su kaynaklarımıza bu tarz depremlerin yararı da oluyor. Bu depremler, o kaynakları besliyor. Halk arasında deprem olduğu hurafe şeylere inanma gibi durumlar çok fazla oluyor. Sıcak havanın etkisi oluyor gibi. Öyle olsaydı Adana, Mersin, Antalya gibi illerimiz Yalova'dan İstanbul'dan daha da sıcak. Olsaydı oralarda yüksek şiddetli depremler olurdu. Vatandaşlar müsterih olsun. Sallanmaktan korkmasınlar; binalardan korksunlar" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler