HABER

İstanbul'da korsana savaş

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Valisi Muammer Güler, korsan ürünlere karşı başlatılan mücadelenin yeni yılda da tüm hızıyla devam edeceğini belirterek, "Sanatçının emeğinin çalınmasına müsaade etmeyiz" dedi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde korsanla mücadele konusunda basın toplantısı düzenledi. Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve meslek örgütlerinin temsilcilerinin de bulunduğu toplantıda konuşan Güler, korsan ürünlerle mücadele anlamında kamuoyunda son günlerde özellikle sanatçılar ve sanatçıların bağlı olduğu meslek örgütleri tarafından da dile getirilen bu çalışmayı değerlendirmek, 2005 yılındaki faaliyetler hakkında bilgi vermek, 2006 yılında öngörülen hedefleri belirlemek ve son günlerdeki operasyonlar hakkında ayrıntılı bilgiler vermek için toplandıklarını söyledi. Güler, her zaman sanat ve sanatçının yanında olduklarını kaydederek, "Sanat ve sanatçıya verilen değer, onun emeğine duyulan saygıyla belirtilir. Mart 2004 tarihinde yürürlüğe giren kanunla birlikte, korsana karşı tedbirlerde önemli değişiklikler yapılmıştır. 2004 yılı içinde İstanbul genelinde güvenlik güçlerinin ve belediyelerin müşterek yaptığı çalışmalarda toplam 13 milyon 931 bin korsan ürün ele geçirilmiştir. Bin 911 kişi hakkında gerekli işlemler yapılmıştır. Ele geçirilen korsan ürünlerin bunun büyük bölümünü korsan CD'ler teşkil etmektedir. 2005 yılındaki operasyonlarda CD, VCD, DVD ve kitaptan oluşan toplam 6 milyon 374 bin 675 adet korsan ürün ele geçirildi. Operasyonlarda 36 adet işyeri hakkında kapatma cezaları uygulanmış, 5 işyeri mahkeme tarafından kapanarak faaliyetlerine son verilmiştir" dedi.

İstanbul'un bazı ilçelerinde, korsan CD imalathanelerinin arttığına dikkat çeken Güler, çalışmaların bu imalathanelerin ortadan kaldırılmasına yöneldiğini söyledi. Güler, "Korsan ürünlerin tezgah veya dükkanlarda satımından öte bunların üretildiği makinelere el konulmasına yönelik çalışıyoruz. Biz sivrisinekle mücadele yerine bataklığı kurutmayı amaçlayan bir yöntem izliyoruz. İstanbul'un çeşitli yörelerinde belirli pasajlarda konuşlanan; ama zaman zaman illegal olarak kurulmuş üretim yerleri, fabrikalar; hatta evlere kadar yaygınlaşan korsan ürünleri çoğaltacak makinelerle dolu birtakım yerler oluşmuştur. Kişi ve Sanat Eserleri Kanunu, 3 aydan 6 aya kadar hapis cezasını, 5 milyardan 250 milyar liraya kadar para cezasını öngörmektedir. Bunların uygulamasında tam neticenin alındığını söylemek mümkün olmamıştır. AB uyum sürecinde yapılacak değişikliklerle bu suçların caydırıcılık oranının yükseleceğini ve verilen cezaların da daha ıslah edici olacağını bekliyoruz" diye konuştu.
Korsan ürünlerin kayıt dışı ekonominin önemli unsurlarından olduğunun altını çizen Vali Güler, "Bununla ilgili fatura verilmeden bu tür satışlarda denetimler yoğunlaştırılacak. Perakende fişi almadan bu ürünleri alan kişiler hakkında da gerekli işlemler yapılacaktır. Sahte bandrollü veya bandrolsüz ürünlerin alınmaması konusunda vatandaşların bilinçli olmaları gerekmektedir. Bütün görev sadece meslek örgütleri, polis ve jandarmanın değildir, vatandaşlara da büyük görev düşmektedir. Bu satışların önlenmesi bakımından özellikle büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerinin işbirliğinin büyük önemi var. Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmalarıyla, okullardan başlanarak öğrencileri korsana karşı duyarlı olmaları konusunda bilgiler aktarılacak. Sanatçının emeğinin çalınmasına müsaade etmeyiz" ifadelerini kullandı.
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ise, "Sanatçı dostlarımızın emeğinin kaybolmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bu da bir nevi hırsızlıktır, onların bu emekleri maalesef bazı kişiler tarafından çalınmaktadır. 2004-2005 yılındaki çalışmalar 2006 yılında daha yoğun devam edecektir. Bu işin üzerindeyiz. Korsanla mücadelemiz her türlü yasal yolla devam edecektir" dedi.

En Çok Aranan Haberler