İstanbul (AA) - İstanbul Modern, "Magnum Fotoğrafları ile Türkiye" sergisinin ardından, Magnum Fotoğraf Ajansı fotoğrafçıları üzerine yapılan filmler ile fotoğrafçıların yaptıkları belgesel filmlerin gösterileceği "Magnum Filmleri: Fotoğrafçılar ve Hareket Eden Görüntü" programına ev sahipliği yapacak.
İstanbul Modern Sanat Müzesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Modern Sinema'da 4-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek "Magnum Filmleri: Fotoğrafçılar ve Hareket Eden Görüntü" başlıklı programda, değişik kökenleri ve yönelimleri yansıtan 13 fotoğrafçıdan toplam 19 film yer alacak.
İlk kez bu yıl 57. Uluslararası Berlin Film Festivali'nin özel bölümünde yer alan Magnum Filmleri, Meksika'daki Uluslararası Guadalajara Film Festivali ve Uluslararası Selanik Film Festivali'nin ardından İstanbul Modern'de gösterilecek.
Magnum fotoğrafçılarının filmlerinden oluşan seçki, hem kıdemli sinemacıların, hem de genç yönetmenlerin siyasal ve düşünsel yönü ağır basan çalışmalarından mizahi ve sıra dışı yapımlara kadar geniş bir yelpazeyi içeriyor.Ajansın başından beri var olan ama az bilinen sinemacılık yönünü ortaya koyan program için seçilen filmler, yeni görüntüleri, şiirsel imgeleri, sinema izleyicisine ilginç gelecek bilinmeyen çağdaş belgeleri ortaya çıkarırken, tek tek fotoğrafçılara ya da ajansın tarihine odaklanan filmler ile dönemi kayda geçiren bu tanıkların kullandığı yöntemleri anlatıyor.
-Film programı-
"Magnum Filmleri: Fotoğrafçılar ve Hareket Eden Görüntü" başlıklı program kapsamında, Eve Arnold, Rene Burri, Robert Capa, Elliot Erwitt, Jean Gaumy, Bruce Gilden, Philip Jones Griffiths, Alex Webb, Chris Steele-Perkins, Martin Parr, Susan Meiselas, Donovan Wylie, Gueorgui Pinkhassov ve Magnum Grubu'nun filmleri sunulacak.
Magnum Grubu'nun hazırladığı "Magnum'un Hikayesi"nde ise, ünlü fotoğraf ajansının değişen dünya sürecinde 1930'lu, 1960'lı ve 1980'li yıllar bağlamında konumunu irdelediği 3 bölüm yer alacak.
"Karar Anları" başlıklı birinci bölümde, ajansın kurucuları Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger ve David Seymour'un kariyerleri, savaştan hemen sonra biraraya gelmeleri, Magnum'u kurmaları, gelişmeleri ve üne kavuşmaları anlatılıyor.
"Vahşi Yıllar" başlıklı ikinci bölümde ise, 1960'lı yıllar ele alınırken, Magnum fotoğrafçılarının bu önemli, zorlu ve heyecan verici 10 yıllık süreci belgeleyişleri; Cornell Capa, Burt Glinn ve Elliot Erwitt'in Kennedy ve Nixon dönemlerini kameraya almaları, Philip Jones Griffiths ve Marc Riboud'nun Vietnam Savaşı'nın en etkileyici imgelerini yaratmaları gibi örneklerle gözler önüne seriliyor.
"Sınıra Yakın" başlıklı üçüncü bölümde de, 1980'li yıllarda televizyonun ve küçülen dergi piyasasının Magnum'u içine sürüklediği krize odaklanırken, Magnum fotoğrafçılarının görüntülediği Çin'deki Tiananmen Meydanı'ndan başlayan öğrenci protestolarının bir katliama dönüşmesi süreci ele alınıyor.
Program kapsamında ayrıca, 12 Mayıs Cumartesi günü 3 önemli Magnum fotoğrafçısı Rene Burri, Chris Steele-Perkins ve Philip Jones Griffiths'in yanı sıra, Londra Magnum Photos'un Direktörü Dominique Green'in de konuşmacı olarak katılacağı "Magnum Filmleri ve Magnum Filmleri Üzerine" başlıklı bir panel gerçekleştirilecek.