HABER

İstanbul'da "vergi açmazı" yaşanıyor

İstanbul'da "vergi açmazı" yaşanıyor

İSTANBUL(ANKA) –İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Şükrü Dilaver, aralarında 7 AB üyesinin de bulunduğu toplam 127 ülkeden daha büyük bir ekonomiye sahip ve Türkiye vergi gelirlerinin yüzde 42.3'ünün toplandığı İstanbul'da, bir doktorun yılda 2 bin 711 YTL, bir avukatın ise bin 695 YTL gelir vergisi ödediğini söyledi.
Dilaver, "Bunlara parlak rakamlar demek mümkün değil. Bu fotoğrafı tersine çevirecek önlemler almamız gerekiyor. 127 ülkeden zengin bir şehirde bu rakamların doğru olduğunu kimse söylemesin" dedi.

İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) tarafından düzenlenen "KDV Uygulamaları ve Yaşanan Sorunlar" başlıklı seminerde "2008 Beklentileri ve İstanbul'un Vergisel Açıdan Değerlendirilmesi" konulu bir konuşma yapan Şükrü Dilaver, İstanbul'un aralarında 7 AB üyesi ülkenin de bulunduğu toplam 127 ülkeden daha büyük bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

-"TÜRKİYE'NİN VERGİ GELİRLERİNİN YÜZDE 42.3'Ü İSTANBUL'DAN"-
Türkiye'nin 2008 yılında 716 milyar YTL GSMH'ye ulaşacağını, bütçe giderinin 2008 yılı için 226 milyar YTL, net bütçe gelirinin ise 204 milyar YTL olarak belirlendiğini hatırlatan Dilaver, bu açıdan Türkiye vergi gelirlerinin 2007 Kasım ayı rakamlarına göre yüzde 42.3'ünün toplandığı İstanbul'un öneminin daha da arttığına işaret etti.
Dilaver, Türkiye'deki toplam Kurumlar Vergisi'nin yüzde 53.4'ünün, KDV'nin yüzde 48.6'sının, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin yüzde 33'ünün, ÖTV'nin yüzde 41.4'ünün ve Banka Sigorta Vergisi'nin yüzde 51'inin İstanbul'da toplandığına dikkat çekti.

-"DOKTOR 2 BİN 711 YTL, KUYUMCU BİN 795 YTL VERGİ ÖDÜYOR"-

Geçen yıl itibariyle İstanbul'da bir doktora isabet eden gelir vergisinin 2 bin 711 YTL, Kurumlar Vergisi'nin ise 371 YTL olduğuna işaret eden Dilaver, geçen yıla göre bu işkolundaki vergi gelirlerinde yüzde 5 artış yaşandığını söyledi. Dilaver, yine İstanbul'da bir avukata isabet eden ortalama gelir vergisinin bin 695 YTL olduğunu ve bu işkolundaki vergi gelirlerinin ise bir önceki yıla göre yüzde 18 azaldığını dile getirdi.

Kuyumcuların ödediği gelir vergisinin bir önceki yıla göre yüzde 25 artışla bin 791 YTL, Kurumlar Vergisi'nin ise 326 YTL olarak hesaplandığını ifade eden Dilaver, "Bunlara parlak rakamlar demek mümkün değil. Bu fotoğrafı tersine çevirecek önlemler almamız gerekiyor. 127 ülkeden zengin bir şehirde bu rakamların doğru olduğunu kimse söylemesin" diye konuştu.

-"GEÇEN YIL 9 MİLYAR YTL TAHSİL EDEMEDİK"-
Dilaver, yalnızca beyanları düzeltmekle sorunun çözülmediğine, tahsilat oranının artırılmasına da ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, Kasım 2007 itibariyle geçen yılki vergi gelirlerinin yüzde 10'unun tahsil edilemediğini kaydetti. Bunun İstanbul'un toplam vergi gelirlerinin yaklaşık 90 katrilyon olduğu düşünüldüğünde, 9 milyar YTL gibi çok büyük bir hacme denk geldiğinin altını çizen Dilaver, şöyle konuştu:

"Devlet sıkı mali politikaların devamını istiyor. Bunun için vergi konusunda iki sorunun cevabının doğru verilmesinin önemi büyük. Bunlardan biri herkesin mali gücüne göre vergi verip vermediğidir. Diğeri ise devletin elde ettiği vergi gelirini doğru harcayıp harcamadığıdır. Bu iki soruya doğru yanıt vermezsek, yatırımcılar bizden uzaklaşır."

-"MÜKELLEF ADRESLERİNİN YÜZDE 40'I YANLIŞ"-
İstanbul'daki mükelleflerin yüzde 40'ının adresinin yanlış olduğuna dikkat çeken Dilaver, adresi yanlış olan kişilerin bir süre sonra "sakıncalı mükellef" listesine girdiğini ve iş hayatında birçok zorlukla karşılaştığını bildirdi.

Serbest muhasebeci ve mali müşavirlerden, mükelleflerin yeni adreslerini Vergi Dairelerine bildirmesini isteyen Dilaver, "Ceza kesmek gibi bir amacımız yok. Ama ısrarla mevcut sorunu çözmeye yanaşmayana karşı da, denetim elemanımı gönderir o sorunu çözerim. Sorunun nasıl çözüleceği de belli" şeklinde konuştu.

-"BEYANNAMELERİN YÜZDE 92'Sİ İNTERNETTEN VERİLİYOR"-
Vergi Dairesi olarak önümüzdeki dönemde şeffaf çalışma anlayışı, iş dünyası ve meslek odaları ile işbirliği ve "ceza ile korkutan değil, doğru beyanı teşvik eden" uygulamalarla mükelleflere hizmet vereceklerini belirten Dilaver, "Şu anda İstanbul'daki vergi beyannamelerin yüzde 92'si internet üzerinden veriliyor. Bu hizmetimizle eskiden ‘Vergi vermek istiyoruz saatlerce kuyrukta bekliyoruz' yakınmaları da son buldu. Bundan 6-7 yıl önce böyle bir şey hayal bile edilemezdi" dedi.

-10 OCAK'TA VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLERİ İLE TOPLANTI-

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan ise, Türkiye'de ilk kez mali idarenin denetime geleceğine ilişkin olarak vergi mükelleflerine yazı gönderdiğine dikkat çekerek, "Eskiden denetimciler sokağa çıkıp rastgele denetim yaparlardı. Şimdi önceden haber verip adeta kapımızın önünü temizlememizi istiyorlar. Ben bu uygulamayı olumlu buluyorum" dedi.

Arıkan, 10 Ocak tarihinde İstanbul'daki 30 ilçenin Vergi Dairesi müdürlerinin katılımı ile Vergi İdaresi'nin yeni uygulamalarına ilişkin bilgilendirme toplantıları yapacaklarını da sözlerine ekledi.. (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler