Rusya Federasyonuna bağlı Özerk Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan, 1005 yıllık geçmişinin yanı sıra tarihi yapıları, geniş bulvarları ve dev blok yapılarıyla kente gelenleri büyülüyor.
1005 yılında kurulduğu belirtilen Kazan, tarih boyunca bir şehir olarak önemini hep korudu. İstanbul'la kardeş şehir ilişkisi bulunan Kazan, Rusya'da İslam'ın merkezi olarak da biliniyor.
2005 yılında bininci yaşını kutlayan ve Avrupa'nın en büyük camilerinden biri olduğu belirtilen Kul Şerif Camisinin bulunduğu kentte, tarihi özelliğe sahip kuleler, müzeler, camiler, kiliseler ve eski binalar hala ayakta duruyor.
İdil (Volga) nehri kenarında yer alan kentte dev blok yapılar ve geniş bulvarlar dikkati çekiyor.
Tarihte yaklaşık 300 yılı aşkın süre İdil Bulgar devleti adına Rus prenslikleriyle ticari ve kültürel bağ kurduğu ifade edilen Kazan, sonraki yüz yıl boyunca da Altın Ordu Devleti'nde Rus prenslikleriyle ilişkilerini devam ettiren beyliğin merkezi olarak biliniyor.
150 yıl boyunca Rus devletinin doğu kapısı olan, İslam ve Hristiyan kültürlerinin buluştuğu Kazan'ın, 1708 yılından itibaren 200 yıl boyunca Kazan eyaletinin merkezi, son 100 yıldır da Tataristan'ın başkenti olarak günümüze kadar geldiği belirtiliyor.
Dünyadaki en eski şehirlerden biri olan ve İstanbul'la kardeş şehir ilişkisi bulunan Kazan'da görülmesi gereken en önemli yerlerin başında, Kazan Hanlığını hatırlatan Süyümbike Kulesi geliyor.
Kazan Melikesi Süyümbike'nin adının verildiği yedi katlı kule, kırmızı tuğladan yapılmış ve 58 metre yüksekliğinde.
Kazan Üniversitesinin ana binası, Devlet Müzesi, Tatarların meşhur şairi Tukay adına kurulan müze, milli kütüphane, opera binası, kültür merkezi, Tatar tiyatrosu ve sirki, kentin en eski camileri ile katedralleri görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
Bir süre önce Kazan Uluslararası Müslüman Film Festivaline 6'ncı kez ev sahipliği yapan kentteki en önemli yapılardan birini Kazan Kremlini oluşturuyor.
Sarayın sınırları içinde benzersiz mimari örneklerini, kiliseler ile camileri bir arada görmek mümkün. Burada Kazan'ın yeni simgeleri arasında yer alan ve 2005'de ibadete açılan Kul Şerif Camisi de bulunuyor.
Bu bölge, özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğruyor, fotoğraf çektirmek isteyen yeni evli çiftler için de önemli mekanlar arasında yer alıyor.
Sanata önem verilen kentte 1804 yılında kurulan ve Rusya'nın sayılı üniversitelerinden olan, Tolstoy, Lobachevskiy ve Lenin gibi ünlü isimlerin de eğitim gördüğü Kazan Üniversitesinde, Rusya Federasyonu'nun içinden ve dışından çok sayıda öğrencinin eğitim gördüğü ifade ediliyor.
Kentin merkez caddesi Baumuna, eğlencenin de merkezi olarak niteleniyor. Gerek araç trafiğine kapalı olan bu cadde boyunca gerekse onu kesen sokaklarda pek çok eğlence merkezi bulunuyor.
Genç nüfusun yoğun olduğu kentte gece yarısına kadar hareketlilik görülürken, caddede sokak ressamları, müzisyenler ve hediyelik eşya satıcılarını görmek mümkün.
Ünlü markalar, sosyete butiklerinin de yer aldığı bu cadde gün boyunca canlılığını koruyor, gezmeye gelenlere çeşitli alternatifler sunuyor.