Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açarak 3. havaalanı için hazırlanan ÇED olumlu raporuyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldıranlar bir grup çevre aktivisti. Çevreye dair birçok davaya müdahil olan 4 davacı kararı ‘geç kalınmış bir karar’ olarak nitelendiriyor. Çevreci grup,DHMİ’nin ‘Karar projeyi durdurmaz’ açıklamasıyla ilgili de suç duyurusunda bulunacaklarını söylüyor.
‘İstanbul’un ciğeri’
Cengiz-Kolin-Limak konsorsiyumu tarafından İstanbul’un kuzeyine yapılması planlanan ve çevre tahribatı yaratacağı eleştirilerine neden olan 3. havaalanının ‘ÇED olumlu raporu’nun yürütmesi İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nce durduruldu. Durdurma kararının arkasındaki isimler avukat Özgür Ceylan Aytaç, çevre aktivisti kuzenler Alican ve Cevat Ocak ile Yıldırım Yılmaz. Milliyet’e konuşan davacılar, meslek odalarının ve ekoloji örgütlerinin açtığı davaların yetkisizlik kararıylaDanıştay’a sevk edilmesi üzerine bireysel mücadele başlattıklarını söylüyor. Davacı grup, projenin İstanbul için geri dönüşü olmayan bir tahribata neden olacağını belirterek, projeyi iptal ettirmek için hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini belirtiyor.
Davacılar sıralamasında ilk sırada yer alan avukat Özgür Ceylan Aytaç, karara sevindiklerini söyledi. Dosyanın bakanlığın itirazıyla Bölge İdare Mahkemesi’ne gideceğini belirten Aytaç, “Ancak daha bu süreç gerçekleşmeden Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü kararın projeyi durdurmayacağı yönünde bir açıklama yaptı. Açıkçası buna çok şaşırmadık. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacağız” dedi.
Aytaç, kararla ilgili de, “Havaalanı 15 milyonluk mega kent için geri dönüşü olmayan bir tahribata neden olacak. Projenin planlandığı yer İstanbul’un ciğeri, suyu, doğası. Bu derece önemli bir projenin ÇED süreci bir köy kahvesinde yapılan bilgilendirme toplantısıyla yürütülemez. Bu ÇED olumlu raporu iptal edilmesin de hangisi iptal edilsin?” yorumunu yaptı.
‘Sade bir vatandaşım’
Davacı çevre aktivisti kuzenlerden Alican Ocak da, projenin gündeme geldiği ilk andan itibaren yaratacağı tahribatı düşündükçe üzüldüğünü kaydetti. Ocak, “Karadenizliyim. Doğasına, yaşadığı kente, derelerine, ağaçlarına sahip çıkan sade bir vatandaşım. 3. havalimanı canımızı yakan bir mevzu. Mahkeme kararı sonrası mutlu olduk. Kuzey ormanlarının gelecek nesillere aktarılmasını istiyoruz. Bölgede havaalanı sonrası gerçekleşmesi muhtemel otoyol ve kentleşme ciddi tehdit unsuru” diye konuştu. Kuzenlerden Cevat Ocak da tek amacının yaşadığı kente sahip çıkmak olduğunu belirterek “Şehri sadece merkezinden ibaret düşünmüyorum. Dereleriyle, ormanlarıyla, gölleriyle, kuşlarıyla bir bütün olarak düşünüyorum. Beni harekete geçiren de bu oldu. Bu bir anlamda vatandaşlık görevi. Elektrik, enerji bize lazım ama en önemlisi su lazım. Bu kaynakları heba edersek geleceğimiz karanlık” ifadelerini kullandı.
Elvan: Çalışma etkilenmeyecek
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, konuyla ilgili, “Bu, ÇED’in geçici durdurmasına yönelik bir karar. Havalimanı çalışması etkilenmeyecektir”şeklinde konuştu.
‘Projenin bir ayağı sakat’
‘Yürütmeyi durdurma’ kararıyla ilgili dün DHMİ de bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Yerel mahkemece verilen kararın, yapılan iş ve işlemleri durdurmasının söz konusu olmadığı” vurgulandı. Kararın projeyi nasıl etkileyeceğini sorduğumuz İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Neşe Kızıl, ihale sürecinin işlemler bütünü halinde gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi: “İşlemlerin birinci halkası sakatsa bunu takip etmesi gereken işlemlere başlamak hukuken mümkün görünmemektedir.
‘ÇED raporu önemli’
Yürütmenin durdurulması kararı ilk bakışta açık hukuka aykırılık ve telafisi güç ya da imkansız bir durum söz konusuysa verilir. Olayda gürültü, eletromanyetik kirlilik, orman alanlarının yok edilmesi, iklim değişikliğinin hızlandırılması gibi insan hayatı ve sağlığıyla ilgili önemli tehlikelere dikkat çekiliyor. ÇED raporu, bu nedenle çok önemlidir. 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği karar çerçevesinde idarenin işlemlerini durdurması ve nihai kararı beklemesi gerekmektedir. Mahkeme ÇED raporunu iptal ederse ihale süreci yeniden başlatılmalı.”