İşte Ahmet'in düşmeden önce son bulunduğu yer ve detayları.
Hatay'da, ODTÜ eylemlerine destek için düzenlenen sokak gösterilerinde yaşamını yitiren 23 yaşındaki Ahmet Atakan'ın ölüm nedenine ilişkin tartışmalar sürerken, elde edilen tüm görüntüler savcılık tarafından titizlikle inceleniyor.
Son olarak ortaya çıkan ve düşme anını yansıtan görüntüler ile aynı bölgede çekilmiş görüntüler birlikte değerlendirilirken, ölen Ahmet Atakan'ın düşmeden önce iddia edildiği gibi bir gaz fişeğine hedef olup olmadığı da araştırılıyor. Savcılık soruşturmasının yanısıra, mülkiye müfettişleri de olayı incelemeye başladı.
Emniyet Müdürlüğü tarafından, Ahmet Atakan'ın daha önce katıldığı bir eylemdeki görüntüleri de savcılığa ulaştırıldı. Görüntülerde, elinde taş bulunan Ahmet Atakan, eylemcilerin arasından sıyrılarak, görüntülerde görünmeyen bir kişi ile tartışırken görülüyor. Ölümünden bir kaç gün önce çekildiği belirlenen görüntülerde, Ahmet Atakan'ın karşısındaki kişiye çok kızgın olduğu dikkat çekiyor.
Ahmet Atakan'ın son görüntüleri ise düşme anını yansıtıyor. Polise göre binann üst katından düştüğü, görgü tanıklarına göre ise başına isabet eden gaz fişeğiyle öldüğü belirtilen Ahmet Atakan'ın bu görüntüleri de savcılıkça inceleniyor.
TAZYİKLİ SU HEDEFİ OLAN MİLLETVEKİLİ KONUŞTU
Hatay'da Ahmet Atakan'ın cenaze töreni ardından Gündüz Caddesi'nde göstericilere yapılan müdahale sırasında, TOMA'lardan sıkılan basınçlı suya hedef olan CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, "Polis bizim göstericilerin yanına gittiğimizi görerek, tazyikli suyu sıktı. Hedef bizdik ve bu olay yaşandı" dedi.
Göstericilerle polis arasında olaylara engel olmak için olay yerinde olduğunu vurgulayan Eryılmaz, "Oradaki görevli Emniyet yetkilisiyle görüştükten sonra, göstericilerin yanına giderken, tazyikli su sıkıldı ve sonrasında tepkimizi ortaya koyduk. Orada benimle birlikte 4 milletvekiliydik. Bizi görmemeleri imkansız. Hedef bizdik ve tazyikli suyun hedefi olduk" diye konuştu. Yaşanan olayın tatsız olduğunu belirten Eryılmaz, sonrasında yetkililerin özür dilediğini söyledi.
"VATANDAŞIN DEVLETE GÜVENİ KALMADI"
Gezi Parkı eylemleriyle birlikte, ülkenin her yerinde yapılan eylemlerde polisin orantısız güç kullandığını savunan Eryılmaz, böyle bir ortamda halkın devlete ve polise güveni kalmadığını iddia etti. Hatay'da daha önce ölen Abdullah Cömert'in faillerinin halen bulunamadığını, bulunması için de ciddi bir çalışma yapılmadığını öne süren Eryılmaz, şöyle konuştu:
"Abdullah'ın katilleri bulunmadı. Eskişehir'de yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz'ın failleri, Eskişehir Valisi ve Emniyet Müdürü'nün açıklamalarıyla, adeta korunmak isteniyor. Ahmet Atakan; Hatay'ın kaybettiği üçüncü gencti. Böyle spesifik bir ortamda, halkımız, toplumsal olaylarda meydana gelen her türlü olumsuzluğun faturasını, devlete ve polise kesiyor. Bu nedenledir ki, Ahmet Atakan'ın ölümüyle ilgili de, polis tarafından gaz fişeğiyle vurulduğu haberleri çıktı haklı olarak. Ama bu ortamı oluşturan halk değil, polisin kullandığı orantısız güç."
"ATAKAN'IN ÖLÜMÜ İNCELENECEK"
Ahmet Atakan'ın bir evin çatısından düştüğünü gösteren görüntülerin çıkması üzerine değerlendirmede bulunan CHP'li Refik Eryılmaz, şunları söyledi:
"Bize ilk gelen haberlerde ve hastane ile Adana Adli Tıp Kurumu'nun raporlarının çelişmesi, gencimizin polisin sıktığı gaz bombası fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdiğiydi. Ancak görüntülerde, Atakan'ın kaçıncı kattan nasıl düştüğü görünmüyor. 4 katlı binanın üzerinden düşen gencin, şuursuz bir şekilde yere düştüğü görünüyor. Bu görüntüler, Ahmet Atakan'ın düşmeden önce, gaz fişeğiyle mi vurulduğu, yoksa dengesini kaybederek mi düştüğünü anlatmıyor. Olay, Cumhuriyet Savcılığı ve müfettişler tarafından incelenecek."
"ÇATIDAN OLAYLARI İZLİYORMUŞ"
Ahmet Atakan'ın yaşamını yitirdiği yerde inceleme yaptıklarını ve çevre sakinleriyle görüştüklerini aktaran Eryılmaz, "Dün yaptığımız görüşmelerde bir genç, Ahmet Atakan'la evin çatısından polis müdahalesini izlediklerini, zaman zaman 'Geri çekil' diyerek Ahmet'i uyardığını söyledi. Daha sonra, Atakan'ın birden düştüğünü gördüğünü aktardı. Ama düşme anının nasıl gerçekleştiğini bilmediğini söyledi. Gencin nasıl düştüğü, yapılacak soruşturma sonrası ortaya çıkacak" dedi.
OLAY YERİ İNCELEMESİNİ JANDARMA YAPTI
ODTÜ gösterilerine destek ve Gezi Parkı olaylarında ölen Abdullah Cömert'in faillerinin bulunması için düzenlenen gösteriler sırasında bir binadan düşerek ağır yaralanan ve hastanede yaşamını yitiren Ahmet Atakan'ın ölüm nedenini belirleyecek olay yeri incelemesini İl Jandarma Alay Komutanlığı Olay Yeri İnceleme ekipleri gerçekleştirdi.
Mahallede polise karşı tepkinin büyümesi üzerine, olay yerinde inceleme yapmak üzere görevlendirilen jandarma timleri, delilleri topladı ve çevre işyerlerindeki güvenlik kameralarını inceledi. Jandarma timlerinin, yaptığı araştırma ardından delil ve bulguları rapor eşliğinde Cumhuriyet Savcılığına teslim ettiği belirtildi.
CHP'Lİ AKGÖL: DÜŞME TAMAM, ÖLÜM NEDENİ ŞÜPHELİ
CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, Ahmet Atakan'ın Armutlu Mahallesi Gündüz Caddesi'ndeki 5 katlı Görgün Apartmanı'ndan düştüğünün görüntülerle netleştiğini, ancak, ölüm nedeni hakkında şüpheleri olduğunu söyledi.
Beyanatlarında Ahmet Atakan'ın düşmediği konusunda açıklama yaptığını kabul ettiğini belirten Hasan Akgöl, "Dün akşam görüntüleri gördük ve bu görüntülerin kamuoyuna açıklanması gerektiğini düşündük. Aileye de durumu aktararak, görüntülerin yayınlanmasını sağladık. Biz doğru olanın bilinmesini istiyoruz. Bu olayları provoke etmiyoruz" dedi. Atakan'ın düştüğü binanın çatısına çıkan Milletvekili Akgöl, 22 yaşında bir gencin, 50 santimetre yüksekliğinde duvarı bulunan çatıdan düşmesinin mümkün olmadığını öne sürerek, şöyle konuştu:
"Bir delikanlı, yaklaşık 50 santimetrelik bir duvardan nasıl düşer? Ya itilir, ya da benliğini kaybeder. Şok geçirir, bu şokun etkisiyle kontrolden çıkıp aşağı düşebilir. Başka düşme şekli yok. Zaten bu düşüş şekli de, söylediklerimin doğru olduğunu doğruluyor. Düşme görüntülerine bakılırsa, Ahmet kardeşimiz bir patates çuvalı gibi aşağıya düşüyor. Düşen bir insan fiziksel olarak, elini kolunu ayaklarını hareket ettirir. Çabalar, bir hareket içerisinde olur. Ama görüntüler izlenirse, Ahmet'in bir patates çuvalı gibi olduğu yere düştüğü ve olduğu yerde yuvarlandığı görülür. Bu da demektir ki, Ahmet buradayken bir darbe aldı. O darbenin etkisiyle şok geçirdi. O şokun etkisiyle kendinden geçti. Burada da kendisini kontrol edemeyerek aşağıya düştü."
Ahmet Atakan'ın ölüm şeklini birkaç ihtimale bağladığını aktaran Akgöl, "Biber gazı, tazyikli su, biber gazının kapakçılığı, plastik mermi olabilir. Bunların hepsi olabilir. Ahmet'le ben 2.5 saat cesediyle beraber kaldım. Burada saç telinden tırnağına kadar her tarafını inceledim. Ben bir hekim değilim. Otopsi yapacak güçte de değilim. Ama Abdullah Cömert'in cesedini de biliyorum, onu da takip ettim. Abdullah Cömert'in ölüm nedeni olan yaranın aynı şekli, Ahmet'in kulağının arkasındaydı. 6 santimetrelik bir derilik vardı. Bu demektir ki, bunlar benim düşüncelerimi teyit ediyor. Duruş şekline de bakarsanız, polisin müdahale ettiği taraftan gelmiş olabileceğini görürsünüz. Düşmeye katılıyoruz. Ama, ölüm nedeninin düşme olduğu konusunda şüphelerim var." şeklinde konuştu. (DHA)