Bunlar Barış ve Demokrasi Partisi'nin anayasa taslağından satır başları. Getirilen öneriler çok tartışılan Demokratik Toplum Kongresi'nin taslağıyla paralel düzenlemeler.
BDP milletvekilleri, partinin üzerinde çalıştığı anayasa taslağını anlattılar.
CNNTÜRK'ün haberine göre, taslakta, demokratik özerklik, ana dilde eğitim ve yeni bir vatandaşlık tanımı da var. Taslak çok şeklini ocak ayında alacak.
Demokratik Toplum Kongresi'nde tartışılan bazı talepler BDP'nin taslağında da var. Ama büyük tartışma yaratan, "demokratik özerk Kürdistan" talebi anayasa taslağında yok.
Ama ortak başka ayrıntılar var. Öz savunma güçlerinin kurulması gibi.
Ve bir ortak talep. BDP, DTK'da tartışılan ayrı bayrak talebinin arkasında.
BDP, anayasa taslağında, iki dil talebi konusunda da çalışıyor.
BDP'nin iki dille eğitim talebi anayasa değişikliği gerektiriyor. Bu da Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen maddelerinin de kapsamına giriyor.
BDP, Anayasa'nın Türkçeden başka hiç bir dilin okullarda ana dil olarak okutulamayacağını düzenleyen 42 maddesinin değiştirilmesini istiyor.
Öneri madde metninin "anadilde eğitim herkes için geçerlidir. Kimse ana dilde eğitim hakkından mahrum bırakılamaz" şeklinde düzenlenmesi.
İşte bu gerekçeyle BDP, "Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türktür" hükmünün yer aldığı Anayasa'nın 66. maddesinin de değişmesini talep ediyor: "Türkiye Cumhuriyeti devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır."
Vatandaşlık tanımının etnik kimliğe vurgu olmadan yapılmasını istiyor. 66. maddede yer alan, "herkes Türktür" ifadesi yerine "herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır" ibaresinin konulmasını öneriyor.
Ve Anayasa'nın değiştirilemez ilk üç maddesi. Tıpkı DTK gibi BDP de ilk üç maddenin değişmesi gerektiği görüşünde.