Kışanak’ın “yol haritamız” dediği protokolde Türkiye’de yaşayan tüm kimliklerin, kültürlerin, dillerin, inaçların anayasal güvence altına alınması, anadilde eğitimin anayasal bir hak olarak tanınması, bölgesel düzeyde tanınacak özerkliklerle bölge, il ve belediye meclislerinin yetkileri merkeze oranla artırılması istendi.
Kışanak, BDP 2. Olağan Kongresi’nde Genel Başkan adayı Selahattin Demirtaş’ın ardından kürsüye geldi. “Halkları etnik bir çatışmanın tarafları haline getirmek isteyen seneryoyu bozmak için” BDP olarak bir “Çözüm Önerileri Protokolü” hazırladıklarını belirten Kışanak, “Demokratik Anayasal Çözüm Sürecinin Temel İlkeleri” başlıklı prokol metnini okudu. Türkiye’de rejimin demokratikleştirilmesi, ve bütün toplumsal kesimlerin eşitlik hukuku çerçevesinde barış içerisinde bir arada yaşamasının ancak yeni bir toplumsal sözleşme ile mümkün olduğunu ifade eden Kışanak şöyle konuştu:
“Yapılacak yeni anayasanın temel hedefi demokratik cumhuriyet olmalı ve adil bir toplumsal sistemi inşaa etmenin önünü açmalıdır. Türkiye toplumunun çok etnisiteli, çok kültürlü ve çok inançlı yapılardan oluşan ‘çok kimlikli’ realitesi yeni anayasanın temel perspektifi olmalıdır. Cumhuriyetin üzerine inşaa edildiği tek dile, tek etnisiteye dayalı ulus yapısı yerine, farklı kimliklerin bir araya gelerek oluşturdukları yeni bir ulus tanımı yani (demokratik ulus), herşeyin merkezden idare edildiği ve tekçi ulus anlayışına hizmet eden katı merkeziyetçi devlet idaresinin yerine, özerklik hukukunu tanıyan, ademi merkeziyetçi yönetim biçimi, vatanı bir etnik kimliğin yurdu olarak tanımlayan anlayış yerine, tarihsel ve coğrafi isimleri de kapsayan ortak vatan anlayışı yeni demokratik cumhuriyetin esasları arasında olmalıdır.”
-“BÖLGESEL DÜZEYDE ÖZERKLİK TANINMALI”-
Kışanak, protokülün ilkelerini sıralarken; Türkiye’de yaşayan tüm kimliklerin, kültürlerin, dillerin, inaçların anayasal güvence altına alınmasını, anadilde eğitimin anayasal bir hak olarak tanınmasını, bölgesel düzeyde tanınacak özerkliklerle bölge, il ve belediye meclislerinin yetkileri merkeze oranla artırılmasını istedi.
Bütün bu süreçlerin demokratik bir esasla yürütülmesi ve anayasa inşa sürecinin katılıma açık olmasının esas alınması gerektiğini kaydeden Kışanak, “Seçim barajı kaldırılmalı, siyasi partiler kanunu ve seçimlerle ilgili yasalar demokratik temsil hakkını güvence altına alacak şekilde düzeltilmelidir” dedi.
Siyasi saiklerle tutuklanmış bütün Kürt siyasetçiler ve tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması ve bunun için yasal düzenlemeler yapılması çağrısında bulunan Kışanak, 12 Haziran genel seçimlerinde milletvekili seçildikten sonra milletvekilliği YSK tarafından düşürülen Hatip Dicle’nin Meclis’e gelebilmesi için açık bir çözüm iradesi ortaya konulmasını istedi.
AKP’yi Emek, Demokrasi ve Özgülük blokunun temsilcilerinin de içinde yer alacağı bir demokratik anayasa komisyonu kurmaya ve bu komisyona STK’ları, sosyal tarafları ve kanaat önderlerini de dahil etmeye çağran Kışanak, “Demokratik Anayasa Komisyonu ile eş güdüm içinde çalışacak bir hakikat ve adalet komisyonu kurulmalı, bu komisyonun arkasında hem TBMM, hem de hükümet iradesi olmalıdır” dedi.
-“ÖCALAN KISA VADEDE EV HAPSİNE ALINMALI, ORTA VADEDE SERBEST BIRAKILMALI”-
Kışanak, açıkladığı protokolde İmralı’da hükümlü bulunan terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’a ilişkin önerilerini de açıklarken “Bütün bu süreçlerin aynı zamanda barışa da hizmet edebilmesi için Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğunu temsilen bir heyetin İmralı’da yüz yüze görüşme yapması, sonrasında görüşmelerin daha sağlıklı yürütülebilmesi için İmralı sistemine son verilmesi ve kısa vadede ev hapsi, orta vadade ise serbest bırakılması öngörülmelidir” dedi.
-“AKP HÜKÜMETİ ÇÖZÜM MASASINA ÇEKİLMELİ”-
Açıkladığı metnin açık bir müzakere metni olduğunu kaydeden Kışanak AKP hükümetine “Çözümden korkma. Barıştan korkma. Korkacaksan çözümsüzlük siyasetinden ve savaştan kork. Çünkü çözümsüzlük siyaseti yenilmeye mahkumdur. Kazanan demokratik çözüm, onurlu barış ve halkların kardeşliği olacaktır” diye seslendi.
Kışanak, liberal demokrat çevrelere ve basına da seslenirken “Bu gün AKP hükümetinin ‘entegre strateji’ adı altında yürütmeye çalıştığı proje; 90’lı yılların ‘top yekun savaş’ konseptinin yeni adıdır. Bu gidişatı durdurmalıyız. Aklı, vicdanı, sağduyusu olan herkes sorumluluk almalı, çözüm için ‘ölümden başka bir çözüm’ üretmelidir. Sunduğumuz bu çözüm önerilerinin kamuoyunda sağlıklı bir şekilde tartışılmasına olanak tanınmalı, AKP hükümeti çözüm masasına çekilmelidir” dedi.
-“BİZ ONURLU BARIŞIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİNİN SAFINDAYIZ”-
Kışanak, BDP ve demokratik Kürt siyaseti olarak, tehdit, şantaj, baskı, sindirme, teslim alma yöntemlerine karşı, bedeli ne olursa olsun “onrurlarını ve direnişi” direnişi tercih edeceklerini belirtirken kendilerine “Herkes safını belirlesin” dendiğini belirterek “Bizim safımız belli ve nettir. Biz demokratik çözümün, onurlu barışın, halkların kardeşliğinin safındayız” dedi. Açıkladığı “demokratik çözüm protokolü”nün kendi yol haritaları olduğunu vurgulayan Kışanak, “AKP çözümü, diyalog ve müzakereyi tercih ederse tüm Türkiye kazanır.
Savaşta ve çözümsüzlükte ısrar ederse; biz yolumuzu yürümekten geri duracak değiliz. Tüm Türkye halklarıyla, demokrat, sol, sosyalist, devrimcilerle, yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.
ANKA