Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün yaptığı açıklamada, yeniden yargılamalar konusunda Bakanlık olarak "bir formülasyon üzerinde çalıştıklarını" söylemiş, ancak detay vermemişti.
Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, üzerinde çalışılan formül, Yargıtay Kanunu'nda yapılacak değişiklikle hayata geçirilecek.
KİLİT KELİME: "KIDEMLİ..."
Hürriyet'te yer alan haberde; Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, yeniden yargılama Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda yapılacak.
Ancak mevcut uygulamanın aksine, Yargıtay Kanunu'nun ilgili maddesine küçük bir ek yapılarak, yeniden yargılamalar için Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na dairelerden "kıdemli" üyelerin katılması zorunlu hale getirilecek.
Yargı çevrelerinden edinilen bilgiye göre, "kıdemli üye" formülünün yeniden yargılamalardaki etkisi şu olacak;
12 Eylül 2010'daki Anayasa değişikliğinin ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimle yeniden oluşturulmuştu. Yeni oluşturulan HSYK da, Yargıtay'a 160 yeni üye birden atamıştı.
Kamuoyu gündeminde, yeni seçilen bu üyelerin "blok oy kullandığı" ve oy çoğunlukları belli davalarda belirleyici oldukları tartışmaları yaşanıyordu.
"Kıdemli üye" formülünün hayata geçirilmesi halinde, HSYK'nın 2010 sonrasında Yargıtay'a seçtiği üyeler, yeniden yargılama toplantılarına katılamayacaklar.
Hükümetin, yeniden yargılama için "kıdemli üye" formülünü, Yargıtay kanununun ilgili 7. maddesine yapılacak ek ile gerçekleştireceği ifade ediliyor.
İŞTE DEĞİŞİKLİK PLANLANAN O MADDE:
Yargıtay Kanunu'nun değişiklik yapılması planlanan 7.maddesinin ilgili fıkraları şöyle;
"Hukuk Genel Kurulu, hukuk dairelerinin başkan ve üyelerinden; Ceza Genel Kurulu, ceza dairelerinin başkan ve üyelerinden oluştur."
"Toplantılarda daire başkanlarının en az yarısından fazlasının ve başkanlarının katıldığı dairelerden bir, katılmadığı dairelerden iki üyenin bulunması zorunludur"
Yapılacak değişiklik ile, 7. maddenin ilgili bu fıkralarda "üye" kelimesinin önüne "kıdemli" kelimesinin eklenmesi üzerinde çalışıldığı ifade edildi.