Çamlıhemşin ve Hemşin kaymakamlığı tarafından hazırlanan ve Çayeli, Hemşin ve Çamlıhemşin ilçeleri arasında yapılması planlanan karayolu ile ilgili Ulaştırma bakanı Binali Yıldırım'ın talimatı ile projenin sonuna gelindi.
Çamlıhemşin Kaymakamı Hasan Gündoğdu ve Özel idare müdürü Mustafa Uzun'dan aldığımız bilgilerde ,projenin sonuna gelindiği ve yapım aşaması için son hazırlıkların yapıldığı belirtildi.
ÇAMLIHEMŞİN BAYPAS EDİLECEK Mİ?
Ak Parti Çamlıhemşin ilçe başkanı Yusuf Arısoy'un bu yol ile ilgili yaptığı açıklamaya tepki gösteren bazı muhalefet grubun''Çamlıhemşin baypas edilecek'' dedikodularına son noktayı Çamlıhemşin kaymakamlığ koydu.
İŞTE ÇAMLIHEMŞİN KAYMAKAMLIĞI'NIN HAZIRLADIĞI O PROJE:
Rize ilinin özelikle de Çamlıhemşin İlçesinin kalkınması için turizm(Özellikle doğa turizm ve termal turizm) ve
organik tarım, hayati önem arz eden en önemli iki sektör.
Bilindiği üzere eko-turizm ve doğa turizmi tüm dünyada yükselen değer olarak öne çıkmaktadır. Organik tarım ise yapay ve katkılı ürünlerin tartışıldığı günümüzde her geçen gün daha fazla değer kazanan bir sektör olarak dikkat çekmektedir.
Çamlıhemşin-Hemşin - Çayeli-Hemşin ve arasındaki mevcut aplikasyonda bazı güncellemeler yapılarak yeni bir yol ağı ile üç ilçenin de tarım, turizm ve sosyal yaşamında değişiklikler olacaktır.
Bu çalışmanın amacı; Doğu Karadeniz Bölgesi'nin alternatif doğa turizmine azami katkı sağlamaya aday üç ilçesini (Çamlıhemşin, Hemsin, Çayeli,) birbirine bağlamak, transferin her manada gerçekleştirildiği, yöre ekonomisine katkı sağlayan, ilçemizi, ilimizi ve bölgemizi iç ve dış turizmin ve organik tarımsal faaliyetlerin hizmetine sunmak için alternatif yol ağı oluşturmaktır.
Yapılacak olan alternatif yol çalışması bittiğinde;
Üç ilçenin kendine has değerleri her üç ilçenin ortak değerleri haline gelecektir. Örneğin Çamlıhemşin'in çoğunlukla Hemsin halkına (Çayeli ve Hemsin) ait olan yaylaları, kaplıcası ve Fırtına Vadisine ulaşmak için Hemsin güzergahını kullanma alternatifi doğacak; aynı şekilde Çamlıhemşin yöresini ziyaret eden insanlar gelişen ve değişen yeni Hemsin'i ziyaret etmek için bu alternatif ulaşım seçeneğini kullanabilecek; bu da insan sirkülasyonunu ve buna paralel olarak yörenin ekonomisini canlandıracaktır.
Çamlıhemşin-Hemşin- Hemşin ve Çayeli arasında yapılacak olan alternatif yol çalışmaları aşağıdaki gerekçelerden dolayı ehemmiyet arz etmektedir:
I. Rize'den gelen ve Ayder, Pokut, Sal, Zilkale, Çat Vadisi vb. turistik yerlere uiaşmak isteyen turistler sahilden gitmek yerine Çayeli-Hemşin-Çamlıhemşin bağlantısını kullanarak hem yolu kolaylaştırıp kısaltmış olacak hem alternatif ulaşım imkanı elde edecek hem de manzarayı ve doğayı görerek seyahat etme fırsatı elde edecektir.
II. Mevcut durumda Çayeli-Hemşin arası 36.6 km, (Çayeli-Pazar-Hemşin güzergahını kullanmak zorunludur) Hemşin-Çamlıhemşin arası 46.6 km(Hemşin-Pazâr-Ardeşen-Çamlıhemşin güzergahını kullanmak zorunludur)'dir. Alternatif yollar yapıldığında ise Çayeli Hemsin arası 24 km ve Hemşin-Çamlıhemşin arası da 17 km olacaktır. Bu durumda zaman ve ekonomik açıdan ciddi tasarruf sağlanarak yerleşim birimleri birbirine bağlanmış olacaktır.
III. Yaylacılık turizm açısından ne kadar önemliyse bölge halkı için de yaz aylarında vazgeçilmez bir kültürdür. İnsanlar yaylalara günübirlik gidip gelmektedir. Çayeli ve Hemşinlilerin kullandığı çoğu yaylalar Çamlıhemşin mülki sınırları içerisinde kalmaktadır. Mevcut durumda yaylalara ulaşım sahil yolu kullanılarak Ardeşen-Çamlıhemşin yolu ile yapılmaktadır. Alternatif yollar yapıldığı zaman kısa, hızlı ve kolay ulaşım sağlanmış olacaktır. Alternatif yol ile yaylalara ulaşan insanlar dönüşte isteğe bağlı olarak yine sahil yolunu kullanabilecektir.
IV. Hemsin ilçesinin hinterlandı yoktur ve ilçeden öteye ulaşım imkanı bulunmamaktadır. Mevcut durumda Hemsin ilçesi yolların tam bittiği kör noktada kalmaktadır. Yapılacak olan alternatif yol; ilçenin bu handikapını ortadan kaldıracak, alternatif doğa turizminin gelişmesine katkı sağlayacak, kırsal kesime yönelik özel ve devlet kurumlarını harekete geçirerek yerel kalkınmayı hızlandıracaktır.
V. İlçemizde uygulanmakta olan "Hemsin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" ve
beraberinde tamamlanacak olan "Gölet Projesi" ile ilçenin çehresi değişecek, ilçe
çağdaş bir görünüme kavuşacak ve ciddi bir cazibe merkezi haline gelecektir.
Gerçekleştirilecek tanıtım faaliyetleri ile iç ve dış turizm için yeni ve heyecan verici
bir merkez haline gelmesi beklenen ilçeye farklı ulaşım alternatifleri oluşturulması
daha da büyük önem arz edecektir.
Dönüşüm Projesi ve Organik Tarım Havzası olması dolayısıyla yeniden bu ortak kültürün buluşma noktası olacaktır.
Her üç ilçe arasındaki ulaşım için sahil yolunu kullanma zorunluluğundan kaynaklanan gereksiz zaman ve maddiyat kaybı ortadan kalkacak, özelde yöre, genelde ülke ekonomisi kazanacaktır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz