Antalya’da CHP’nin seçim yenilgisi üzerine hazırlanan ilk ve şimdilik en kapsamlı rapor, partinin eski Muratpaşa Belediye Meclis üyesi ve Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Figen Çalıkuşu tarafından hazırlandı. 15 sayfalık rapor önce CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, ardından parti Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi üyelerine gönderildi.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun Antalya’ya ilişkin ’Ak Parti seçimi kazanmadı, biz kaybettik’ şeklinde ilk değerlendirmesinin kaynağı da bu raporda yatıyor. Kılıçdaroğlu’na sufle veren raporda Çalıkuşu, bu durumu "CHP’nin seçim sürecindeki oy kaybına yol açan yaklaşım ve stratejilerinin AKP’ye Antalya’yı verdiğini çok net söylemek mümkündür" sözleriyle açıkladı.
CHP’NİN OYLARI ERİDİ
Antalya’nın sosyo-ekonomik ve demografik yapısının derin incelemesiyle başlayan raporda Figen Çalıkuşu, 30 Mart seçim sonuçlarını CHP’nin Büyükşehir Belediyesi’nin kazandığı 2009 yerel seçimleriyle karşılaştırmayı tercih etti. Çalıkuşu, bu seçim karşılaştırmasından hareketle Ak Parti adayı Menderes Türel’in oy oranını ciddi şekilde artırmadığı, CHP’de yüzde 6 oranında erime yaşandığını savundu.
YANLIŞ TOPLUMSAL OKUMA
Figen Çalıkuşu, raporunda bu erimenin nedenlerini yanlış toplumsal okuma ve teknik hatalar olarak sınıflandırdı. Büyükşehirden bütünşehire geçiş sürecinin doğru değerlendirilemediğini savunan Çalıkuşu, birçok sınıflandırma içinde yer alabilecek gençlerin de göz ardı edildiğini belirttiği raporda, "Eski alışkanlıklara fazlasıyla teslim olundu" görüşünü dile getirdi. Çalıkuşu, tüm bunlarla birlikte ’CHP’nin parti tabanı ile bütünleşmenin tam sağlanamadığı, en ufak bir hoşgörü ve ilginin bariz şekilde esirgendiği’ şeklinde ifade ettiği bir duruma da raporunda yer verdi.
ADAY HATALARI
Çalıkuşu, teknik hatalar bölümünü ise 7 başlık altında topladı. Aday belirlemeyle başlayan bu başlıklar altında Çalıkuşu, partinin Muratpaşa adayını belirlemede yaşadığı kaosun halk nezdinde güvensizlik ve parti tabanında kırgınlıklara neden olduğunu kaydetti. Her ne kadar yerel seçimler bir referandum ortamında geçmiş olsa da ’adayın kapsayıcılık ve yaklaşımı’nın önemli olduğunun altını çizen Çalıkuşu, CHP’nin Kepez’de Erdal Öner tercihinin yanlış, DP’den MHP’ye geçen eski Kestel Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Manavgat’ta ikinci dönem başkanlığı kazanan CHP’li Şükrü Sözen’in sürecin olumlu örnekleri olduğunu kaydetti.
TOPLUMSAL İTTİFAKLAR
’Eski bir Demokrat Partili’ olan raporun sahibi Çalıkuşu, CHP’nin üst düzeyine sunduğu raporda Hasan Subaşı örneğine de değindi. Subaşı isminin aday belirleme aşamalarında gündeme geldiğini hatırlatan Çalıkuşu, "Subaşı’nın adaylığı konuşulmuş olmasına karşın sonrasında hiç değilse sürece katkı koyması adına doğrudan bir görüşme dahi sağlanamamıştır" şeklindeki tespite raporda yer verdi.
DAR KADROCULUK VE BAYKAL KAVGASINDA ISRAR
Süreçte CHP Genel Merkezi’nin Antalya’da kamuoyunun ya da sokağın sesini dinlemek, duymak yerine yerel unsurların kendi istikametlerindeki yeni dizayn çabasına hizmet edecek bir yaklaşıma itibar ettiği de raporda ayrıca yer aldı. Çalıkuşu bunu ’dar kadroculuk’ olarak nitelendirirken, "Bir başka önemli etken de eski Genel Başkanımız Sayın Deniz Baykal ve milletvekillerimiz ile başlatılan sürtüşme ve kavgada ısrar edilmesidir" görüşü dile getirildi.
CEMAAT OYLARI MHP’YE GİTTİ
Çalıkuşu, belediye meclis listelerinin yanlışlığı, kadın kotasına riayet edilmemesi gibi konularla devam ettiği eleştirilerinde, ’Cemaat gerçeği’ bölümünde ise farklı bir yaklaşımı dile getirdi. Raporda cemaat bölümü şu şekilde yer aldı:
"Cemaatin oturmuş, önder kabul edilen isimleri Büyükşehir adayımıza inandırıcılık noktasında sıkıntıları olduğunu ifade etmekten kaçınmamışlardır. Sıklıkla başörtüsü ile ilgili çıkışları gündeme getirmişlerdir. Bu sebeple de son kertede oylarını vermemiş olan önemli bir kesim bulunmaktadır. MHP oylarının ciddi yükselişinin bir izahı da bu durum olabilir."
DHA