Kamer İnşaat'ın sözcüsü Levent Eyüpoğlu, Beyoğlu Yeşilçam Sokak'ta, 1924'te "Melek Sineması" adıyla açılan, barok ve rokoko bezeli, yıldızlı tavan ve duvarları ile İstanbul'un önemli mekanlarından biri olan Emek Sineması'nın da içinde bulunduğu kompleksi, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yap-işlet-devret modeliyle 25 yıllığına kiraladıklarını hatırlattı.
[
****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/emekin-son-hali-iste-son-hali/11694/1493192/)
[
****](https://www.mynet.com/350-sinemacidan-emek-cagrisi-110100688281)
Burada belirlenen çerçevede, Beyoğlu'nun, Yeşilçam'ın özelliklerini dikkatle inceleyerek, uzmanlarla proje hazırladıklarını anlatan Eyüpoğlu, “Bu tür projelerde yaşanan sorunları inceledik. Gördük ki, tek salonlu sinemalar, tek başlarına yaşayamıyor. Zaten bunu Emek Sineması'nın bizden önceki işletmecisinden birebir duyduk. Böyle bir salonun yaşaması çok önemli. Beyoğlu'nda bu tür salonların yok olmasını istemediğimiz için gelecek nesillere kalabilecek, yaşayacak bir proje bırakmak istedik. Aynı zamanda 25 yıl sonra da 'Kamuya hak ettiği geliri getirebilecek bir proje olsun' diye maksimum özeni gösterdik" diye konuştu.
Titiz bir çalışma sonrasında projenin gerekli kurullara sunulduğunu ve kabul edildiğini belirten Eyüpoğlu, Türkiye'de ilk defa uygulanan birçok şeyi de bu projede yapmaya başladıklarını, "moving" yöntemiyle Emek Sineması'nı aynı binanın en üst katına taşıyacaklarını bildirdi.
Binanın 4 katlı olacağını kaydeden Levent Eyüpoğlu, bina hakkında şu bilgileri verdi:
"Proje, Beyoğlu bölgesinin ruhunu yansıtan bir pasaj şeklinde olacak. Senkildoryan Binası'nın içinden geçilerek girilen aynı zamanda Yeşilçam'dan da direkt girişi bulunan ve sizi Küçük Beyoğlu'na kadar, Yeşilçam'ın arka sokaklarına kadar götürecek bir pasaj olacak. Burada Beyoğlu'nun diğer pasajlarında olduğu gibi restoranlar, kafeler, mağazalar, kitap satılan üniteler gibi farklı bölümlere yer verilecek. Bunların hemen üstünde, iki katlı 10 salonlu bir sinema kompleksi yapılacak. Onun üstüne de Emek Sineması taşınacak. Emek Sineması'nın fuayesi, Melek Apartmanı'nın girişindeki kolonların kesilmesiyle oluşturulmuş. Bu nedenle burası zamanla kullanışsız hale gelmiş. Yeni projemizle Emek Sineması'nı özgün haliyle korurken, ihtiyacı olan geniş fuayeyi ve gösteri alanlarını da yapacağız. Projenin en prestijli yeri burası olacak."
Levent Eyüpoğlu, proje kapsamında bir sinema müzesi de oluşturulacağını belirterek, bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Emek Sineması'nın taşınması çalışmalarının titizlike yürütüldüğünü vurgulayan Eyüpoğlu, moving ekibinin, tavanlardaki süslemeler de dahil olmak üzere korunabilecek malzemeleri laboratuvara götürdüğünü, burada gerekli konservasyon çalışmaları yapıldığını anlattı.
Eyüpoğlu, malzemelerin daha sonra binanın en üst katına taşınacak Emek Sineması'na getirilerek yerlerine konulacağını söyledi.
Sinemanın çalışmaların ardından açılacağını kaydeden Eyüpoğlu, "Burada, Emek Sineması'nı ve bu alandaki diğer binaları sürdürülebilir kılacak, geleceğe taşıyabilecek bir projeye ihtiyacımız vardı. Hedefimiz, sürdürülebilirliği sağlamak. Sonuçta her şeyin kolayına kaçıp, projeyi en basit şekliyle yapmak da vardı" diye konuştu.
Kamer İnşaat'ın sözcüsü Eyüpoğlu, Emek Sineması ile ilgili protestolara da değinerek, "Projeye 'Evet' diyenler de 'hayır' diyenler de olacaktır. Bu sorumluluğun gerektirdiği hukuki altyapıyı oluşturup, izinlerimizi aldık. Onların içinde bize yön verecek olanlar varsa dinlemeye hazırız. Şu n yükümlülüğün altına girdik. Sorumluluğumuz projeyi doğru şekilde tamamlamak" ifadelerini kullandı.
Emek Sineması'nın mevcut kapasitesi ile taşınacağını anlatan Eyüpoğlu, sinemanın kapasitesinin 800-900 kişi olduğunu bildirdi.
Sinemanın orijinal halinde balkon değil, localar bulunduğunu, daha sonra onaysız bir şekilde balkonların yapıldığını kaydeden Eyüpoğlu, "Biz de eski haline getirip locaları tekrar koyacağız" dedi.
Çalışmalar sırasında her 10 saniyede bir fotoğraf çekildiğini bildiren Eyüpoğlu, bu şekilde restorasyon çalışmalarının kayıt altına alındığını vurguladı.
Bu kayıtlardan da belgesel yapacaklarını dile getiren Eyüpoğlu, Emek Sineması'nı, 2014'te, Türk sinemasının 100. yılının önemli bir parçası olarak açmayı planladıklarını belirtti.
Kamer İnşaat'ın sözcüsü Levent Eyüpoğlu, burada bilimsel bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bunun gerçekten ciddi altyapısı var. Evrensel koruma metotları kullanılarak yapılan çalışma. Tabii ki bu çalışmayı kendi açısından tasvip etmeyenler olabilecektir. Sonuçta herkesin aynı fikirde olması mümkün değil.
Bu çalışmanın sonunda çıkarmaya çalıştığımız eser, şu anda Yeşilçam'da kaybolan sinema salonlarının, sinemanın tekrar hayata geçirilmesidir.
Burada bize bir kredi verilmesini özellikle rica ediyorum. Ama projeyle ilgili bilgi alıp tarafsız gözle bakmaları lazım. Sonuçta binayı bittiğinde kamuya teslim edeceğiz. Bizden sonraki nesillere sağlam teslim edilecek."
Sinema Yazarları Derneği kurucu üyesi ve onursal başkanı, Türkiye'nin ilk film eleştirmenlerinden Atilla Dorsay, çalışmaları görmek için gittiği Emek Sineması'nda tartaklanmıştı.
Güncel haberler