19.yüzyılın matematikçilerinden ve filozoflarından biri olan George Boole, doğum gününde unutulmadı ve dünyaca popüler arama motoru Google tarafından George Boole anısına bir doodle hazırlandı. Google tarafından hazırlanan doodleda George Boole’un çalışmasından ilham alındı. “George Boole kimdir?” sorusunun yanıtı Mynet’te. Çalışmalarıyla bağlılık kuramının temellerini atan İngiliz matematikçi ve filozof Boole, 19.yüzyılın en önemli matematikçilerinden biri olarak gösteriliyor. Modern cebir kavramının da temellerini atan Booole’un adı mantık ve matematik kuramlarında yer alıyor. İşte “George Boole kimdir?” sorusunun yanıtı.
GEORGE BOOLE KİMDİR?
2 Kasım 1815’te İngiltere’nin Lincoln kentinde doğan George Boole babasından aldığı derslerin sonunda 20 yaşında özel bir matematik okulu açtı. Abel ve Galois gibi ünlü bilimadamlarının kitaplarını okuyan Boole, sadece matematikle ilgilenenlerin anlayabileceği Laplace’nin “Gök Mekaniği” eserine merak saldı. Lagrange’nin “Analitik Mekanik” eserinden de ilham alan George Boole kendisini tamamen matematik üzerine çalışmalara adadı. İlk çalışması değişim hesabı üzerine oldu. Cebirsel denklemlerdeki boşlukları da dolduran Boole, invaryantları keşfederek rölativite (bağlılık) kuramının temellerini attı. Cambridge Mathematical Journal adlı bir derginin sahibi olan D.F. Gregory ile arkadaşlık kuran Boole’un çalışmaları bu dergide yayınlandı.
Peacock, Herschel, De Morgan, Dabbage ve Gregory’nin de üzerinde çalıştığı “Modern Cebir” kavramına katkıda bulunan George Boole, 1848 yılında "Mantığın Matematik Analizi" adlı bir çalışma yayınlayarak matematik dünyasında yeni bir çığır açtı. 1849 yılında da matematik profesörü ünvanı alan Boole, 1854 yılında mantık ve olasılıklar üzerine o zamanlar bilim dünyasında ses getiren bir eser yayınladı.
Matematik, mantık ve felsefe alanlarında yaptığı çalışmalarla bilime büyük bir katkı veren George Boole, iki değerli Aristoteles mantığını matematiksel temellere oturtan simgesel mantığı yaratmıştı. Bu mantığa günümüzde; Boole mantığı, Boole cebiri, matematiksel mantık, simgesel mantık, vb adlar verilmektedir.
İŞTE GOOGLE'IN GEORGE BOOLE İÇİN HAZIRLADIĞI DOODLE