İstanbul Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi işbirliğinde yürütülen ''Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması Projesi'' kapsamında 19 Ağustos 2009 günü İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde dünyaya gelen Türkiye'nin ilk klon buzağısı 'Efe' kameraların karşısına çıkarıldı.
[
****](https://www.mynet.com/turkiyenin-ilk-kopya-buzagisi-efe-kameralarin-k-2689125-myvideo)
Dört yıldır sürdürülen çalışmalar sonunda dünyada ilk defa Anadolu yerli sığırlarından biri olan 'Boz' ırk klonlandı. Klon buzağıya türünün daha çok Batı Anadolu'da yaşamasından dolayı 'Efe' adı verildi.
İstanbul Üniversitesi Avcılar Yerleşkesi Veteriner Fakültesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısıyla, İstanbul Üniversitesi'nde sürdürülen klonlama çalışmaları, 'Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması Projesi' ve ülkemizin ilk klon buzağısı Efe'nin son durumu hakkında proje ekibi tarafından detaylı bilgi verildi.
İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Halil Güneş, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Mehmet Demirel ve proje yürütücüsü Doç.Dr. Sezen Arat süreç hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi. İneklerin kulak dokularının hücreleri alınarak klonlanan Efe'nin, sezeryanla 25 kilo olarak dünyaya geldiği fakat sonradan 21 kiloya düştüğü ifade edildi.
Sağlık durumu gayet iyi olan Efe'nin genetik yapısı ise, normal buzağılarınki ile aynı. Öte yandan, Türkiye'nin ilk klon kuzusu Oyalı'nın gebe kalıp yavru doğurabilmesi için uygun şartlarda bakımına devam ediliyor.