HABER

İşte milletvekillerinin devamsızlık karnesi

TBMM, milletvekillerinin üç aylık Genel Kurul ve komisyonlara devamsızlık cetvelini çıkardı. Buna göre son üç aylık dönemde, Meclis'e en çok devam eden MHP milletvekilleri olurken, AKP'liler ise sık sık rapor ve izin kullandı.

CHP ve DTP de genel kurul ve komisyonlara devam konusunda sınıfta kaldı. DSP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç Genel Kurul'a en çok devam eden milletvekillerinin başında geldi. 12 günle AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, 11 günle de CHP'li Ensar Öğüt, en fazla Genel Kurul'da devamsızlık yapan milletvekilleri oldu.

Devam cetvelinde sürprizi ise Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz yaptı. Sık sık Meclis çalışmalarına katılmamakla eleştirilen Yılmaz, devam cetveline göre 1 gün devamsız, 11 gün izinli ve 3 gün de raporlu. Meclis İçtüzüğü'ne göre parti genel başkanları, kabine üyeleri, parti üst düzey görevlileri, TBMM İdare Amirleri Genel Kurul'da devamsızlıktan muaf tutuluyor. 23. Dönem Meclis'te komisyon başkanları da muaf tutulacak.

Meclis, 23. dönemin ilk üç ayına ilişkin milletvekillerinin genel kurul ve komisyon çalışmalarına devam durumunu çıkardı. Milletvekillerinin Meclis'e devam cetveline göre, 3 aylık süre içerisinde, MHP'den 4 milletvekili hiç devamsızlık yapmadı. Bu isimleri ise Bursa Milletvekili Hamit Homriş, İstanbul Milletvekili Ali Torlak, Karaman Milletvekili Hasan Çalık ve Kütahya Milletvekili Alim Işık. Meclis'te 70 milletvekili ile temsil edilen MHP'nin diğer milletvekillerinin de büyük oranda Meclis çalışmalarına katıldıkları görüldü.

-GENÇ VE HALICI EN DEVAMLI MİLLETVEKİLLERİ-
MHP'li 4 milletvekilinin yanı sıra Meclis'in en devamlıları Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ile DSP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı oldu. İktidar milletvekillerini, sık sık Genel Kurul kürsüsünden eleştiren Genç, geçen hafta da Sosyal Güvenlikle ilgili tasarının görüşmeleri sırasında, Bakanlar Kurulu sıralarını boş görünce kürsüdeki konuşmasını tamamladıktan sonra, bakanların sırasına oturarak hükümeti protesto etmişti. Devam çizelgesine göre Genç, 3 ay içinde sadece 1 kez izin kullandı.

-AKP'LİLER RAPORLU; EN DEVAMSIZ LOKMAN AYVA-
23. Dönem Yasama çalışmalarının üç aylık karnesine çok sayıda AKP'linin raporlu olduğu yansıdı. AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva 12 gün Genel Kurul, 5 gün komisyon çalışmalarına katılmayarak en devamsız milletvekili oldu. AKP'den sağlık problemleri nedeniyle çok sayıda milletvekilinin devamsızlık cetveline raporlu olduğu yansıdı. Buna göre, sağlık sorunları nedeniyle 61 gün rapor alan AKP Şanlıurfa Milletvekili Mustafa Kuş'u, 54 günle AKP Sinop Milletvekili Kadir Tıngıroğlu izledi. Elazığ Milletvekili Hamza Yanılmaz 21 gün, Gümüşhane Milletvekili Yahya Doğan 17 gün ve Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu da 14 gün rapor kullandı. 23. Dönem yasama faaliyetlerine AKP Adana Milletvekili Ömer Çelik 19 gün izin, 12 gün rapor kullanarak katılmadı.

-CHP'LİLER "DEVAMSIZ"-
Devamsızlık cetveline göre, CHP'de en devamsız milletvekili 11 günle Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt oldu. Öğüt, geçen dönem en fazla sözlü ve yazılı önerge veren milletvekili olmuştu. CHP'den Genel Kurul ve komisyon çalışmalarına katılmayan bazı CHP'li milletvekilleri şöyle:
Bursa Milletvekili Abdullah Özer (11), İzmir Milletvekili Oğuz Oyan (10), Ankara Milletvekili Zekeriya Akınca (8), Muğla Milletvekili Ali Arslan (8), Samsun Milletvekili Haluk Koç (8), Hatay Milletvekili Fuat Çay (7), İstanbul Milletvekili İlhan Kesici (7), Muğla Milletvekili Gürol Ergin (5) ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce (5)

-DTP'LİLER İZİNLİ-
Meclis'te 20 sandalyeye sahip DTP'de ise milletvekilleri ağırlıklı olarak izinli sayılarak Genel Kurul ve komisyon çalışmalarına katılmadılar. Buna göre, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata 15 gün izin kullandı. Batman Milletvekili Bengi Yıldız 8 gün devamsızlık yaparken, 6 gün izin kullandı. Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak 3 gün Genel Kurul çalışmalarına katılmayarak devamsızlık yaparken, 7 gün izin kullandı, 3 gün de raporlu sayıldı. Aysel Tuğluk da 7 gün devamsız, 7 gün ise izinli sayıldı. İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel 18 gün izin kullandı. İzinli sayılan DTP'li milletvekilleri, Mardin Milletvekili Emine Ayna (13), Siirt Milletvekili Osman Özçelik (6), Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici (3), Şırnak Milletvekilleri Sevahir Bayındır (3), Van Milletvekili Özdal Üçer (7) oldu.

-MESUT YILMAZ ŞAŞIRTTI-
22 Temmuz seçimleriyle Meclis'e Rize Bağımsız Milletvekili olarak giren Mesut Yılmaz, sık sık Meclis çalışmalarına yeterince katılmamakla eleştiriliyordu ancak Meclis'in devam çizelgesi bu durumun tam tersini ortaya koydu. Yılmaz'ın devam durumu, devamsızlık cetveline 1 gün devamsız, 11 gün izinli ve 3 gün raporlu olarak yansıdı. Genel Kurul çalışmalarına katılan Yılmaz, zaman zaman eski mesai arkadaşlarını şaşırtıyor. Meclis'e Yılmaz'ı ziyarete gelen eski mesai arkadaşları şaşkınlıklarını, "Eskiden Mesut Beyi Genel Kurul çalışmalarına katılması için ikna edemezdik. Bazı durumlarda katılması önemli oluyordu. Şimdi odasında bulamıyoruz. Her gelişimizde Genel Kurul'da oluyor. Genel Kurul ara vermeden kendisini göremiyoruz" şeklinde dile getiriyorlar.

-AKP'Lİ MERCAN GÖREV REKORU KIRDI-
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı AKP'li Murat Mercan ise 23. Dönem Meclis'te en fazla yurtdışına görevli giden milletvekili oldu. Mercan 3 aylık yasama döneminde toplam 49 gün görevli sayıldı. AKP İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu 29, AKP Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem 28, AKP Sakarya Milletvekili Erol Aslan 16, AKP Karaman Milletvekili Lütfi Elvan 20 gün görevlendirildiler. Meclis İçtüzüğü'ne göre parti genel başkanları, kabine üyeleri, parti üst düzey görevlileri, TBMM İdare Amirleri Genel Kurul'da devamsızlıktan muaf tutuluyor. Bu döenem komisyon başkanları da muaf tutulacak.

ANKA

En Çok Aranan Haberler