HABER

İşte risk altında bulunan koylar

İşte risk altında bulunan koylar

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi tarafından 6 aydır devam eden mavi yolculuk güzergahındaki koyların durumu araştırması sonuçlandı.

Araştırmada, ormanın denizle buluştuğu koyların, birer birer yok olduğu ortaya çıktı. Türkiye kıyılarında, yat turizmine uygun 234 koydan 41'inin kaybedildiği, geriye kalanlar için de tehlike çanlarının çaldığı açıklandı.DTO Bodrum Şube Başkanı Nalbantoğlu, Çanakkale'den Antalya'ya kadar olan koyları tek tek dolaştıklarını belirtirken, "Bu koyları, kaybedilmiş koylar, risk altındaki koylar ve koruma altındaki koylar olmak üzere 3 kategoriye ayırdık. Mümkün olduğunca risk altında olan koyları bu riskten kurtarmaya çalışıyoruz. Bu konuda Muğla Valiliği de üstüne düşeni yaparsa, Türkiye'deki koyların neredeyse yarısına sahip olan Muğla kıyılarını kurtarabiliriz" dedi.

Yatçılık ve deniz turizmi için büyük önem taşıyan koyların yeteri derecede korunmadığını belirten Bodrum Deniz ticaret Odası Başkanı Nalbantoğlu, "Çanakkale Bababurnu'ndan Antalya Faselis'e kadar gitmediğimiz koy kalmadı. Biz özellikle tekne büyüklüklerini göz önünde tutarak, Mavi Tur'da uğranılan koyları inceledik. Daha küçük olan ve girmediğimiz yüzlerce koy var. Envanterimizde yoklar ama o küçük koyların da durumu doğrusu içler acısı. Bilinen bir gerçek vardır ki, ülke turizm gelirinin büyük bir bölümü, mavi yolculuk ve yat turizminden sağlandığıdır. Özellikle son yıllarda koylarımıza demir atan lüks yatların sayısı 1200'ü, diğer yatların sayısı ise 70 bini bulmuştur. Siz düşünün artık mavi yolculuğun ülkemize getirisini. Bu koyların rağbet görmeye başlaması bazı kesimleri son yıllarda ayağa kaldırdı ve bunun sonucu olarak da o bölgelerde çirkin bir yapılaşma başladı. Cennet koylarımız koruma altına alınmalıyken, bina yığınına dönüşmeleri yönünde kararlar alındı. Tabii bir de balık çiftlikleri sayesinde işgali ve kirletilmesinin önü açıldı. Sonuç; 239 adet olan koylarımızdan 41 tanesi yok oldu. 94 tanesi ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya" diye konuştu:

Nalbantoğlu, koyların korunabilmesi için bir "Master Plan" hazırlanmasının zamanının gelip geçmekte olduğuna dikkat çekerken, örnekleyerek gelinen noktayı şöyle anlattı;

"Dilek Yarımadası'ndan Marmaris'e kadar 99 koydan 45'ine mavi yolculuk yapılabiliyor. Burada 32 koy risk altında. 22 koy kaybedilmiş durumda. Knidos bölgesinde 43 koydan 19'una mavi yolculuk yapılabilirken, burada da 13 koy risk altında, 11 koy kaybedilmiş durumda. 90 koy aşırı yapılaşma, balık çiftliği ve rant uğruna kaybedildi. Mavi yolculuk yapılabilen koy sayısı, 160'lardan 70'lere düştü. Bölgeye gelen yabancı yatların sayısı da bu duruma paralel olarak büyük bir azalma gösterecek gelecek günlerde. Bu durumda da turizm gelirlerimiz azalacak. Hatta önlem alınmazsa yat turizmi yapılamaz hale gelinecek"

Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak da, Bodrum Deniz Ticaret Odası'nın yaptığı araştırmanın dikkat çekici olduğunu belirtirken, kaybedildi denilen Bafa Gölü'nü kurtardıklarına söyledi. Vali Altıparmak, "Kaybolacak koylar çok önemli. El ele verirsek bu sorunu aşarız. Risk altındaki koyları masaya yatıralım. Bafa Gölü'nü yatırdık, oldu. Hemen envanter çalışması yapmalıyız. Öncelikle kıyılarımızın kirlilik envanterini çıkarmalıyız. Envanterin ardından temizliğe başlarız. Mükemmelin peşindeyiz. Bafa'yı nasıl kurtardıysak bunun üstesinden de geliriz" dedi.

RİSK ALTINDA BULUNAN KOYLAR

*Torba, Türkbükü, Aspat, Çökertme, Ören, Çatı gibi ünlü koylar büyük risk altında.
*Gökova'da, bazı koylarda yapılaşma riski üst düzeyde.*Knidos ile Marmaris arasında, Hisarönü Körfezi'ni de kapsayan bölgede 'yatçıların gözbebeği' konumundaki Palamutbükü, Hayıtbükü, Kargı, Bencik, Orhaniye, Selimiye, Bozburun Adaboğazı, İnbükü, Gebe Kilise ve Kumlubük risk altında.*Marmaris ile Fethiye arasındaki bölge Göcek koylarını, Fethiye-Antalya arasındaki bölge de Kekova, Adresan, Olimpos ve Fasalis gibi koyları kapsıyor ve pek çok koy gibi bu ünlü koylar da risk altında bulunmaktadır.

İHA

En Çok Aranan Haberler