Bugün yürürlüğe girecek sigara yasakları konusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanması beklenen genelgeyle, Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunun uygulanmasına açıklık getiriliyor.
Resmi Gazetede yayımlanacak genelgeyle, binaların yanı sıra çadır ve güneşlik gibi yerler de, sigara yasağının uygulanacağı "kapalı alanlar" olarak değerlendiriliyor.
Bu arada tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tütün ürünlerinin tüketilmesinin yaygın alışkanlık ve ciddi bir halk sağlığı sorunu yarattığı kaydedilen genelge taslağında, söz konusu ürünlerinin tüketilmesinin, bunları kullananların yanı sıra pasif olarak dumanına maruz kalanları da etkilediği vurgulanıyor.
Çocukların ve gençlerin günlük hayatta tütün ürünü tüketen yetişkinleri görmeleri ve onlara özenme ihtimallerinin de, gelecek nesillerin sağlığı açısından önemli tehditler ortaya koyduğu ifade edilen taslakta, "Dumansız temiz bir hava solumak, bütün insanların en temel haklarından biridir. Dumansız alanlar, hem tütün ürünü tüketmeyenleri bu ürünlerin zararlı etkilerinden korur, hem de tüketenleri bu alışkanlıkların vazgeçirmeye teşvik eder" ifadesi yer alıyor.
Kişilerin ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve herkesin temiz hava soluyabilmesi amacıyla Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunun çıkarıldığına işaret edilen taslakta, bu düzenlemenin Pazartesi günü yürürlüğe gireceği hatırlatılıyor.
Genelge taslağında, Türkiye'nin, bu şekilde tütün konusunda yasal düzenleme yapan sayılı ülkeler arasına girdiği ve vatandaşların bu düzenleme ve uygulamayı desteklediği kaydedildi.
"KAPALI ALAN"A TANIM GELİYOR
Sigara yasağının uygulanacağı "Kapalı Alan"ın tanımlandığı Genelge taslağında, Yeni Kanunun uygulanmasında dikkat edilecek hususlar ise şu şekilde sıralanıyor:
"-Sabit veya seyyar bir tavanı ya da çatısı (çadır, güneşlik v.b) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup, yan yüzeylerin toplam alanının yarısından daha azı açık bulunan yerler, 'kapalı alan' olarak değerlendirilecek. Bu alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi önlenecek.
-Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, koridorlar dahil, her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan, birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alalarına ve taksiler dahil, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu tolu taşım araçlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek.Bu alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi için tahsis edilmiş alanlar varsa, bunlar kaldırılacak.
GÜVERTEDE DE SİGARAYA SINIRLAMA
-Yaşlı bakımevlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak gördüğü birimlerde ve ceza infaz kurumlarında, şehirlerarası veya uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde, tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlar, Toplam kapalı alanın yüzde 10'unu geçemeyecek.
Gemilerde güvertede sigara içilebilecek alan da, toplam alanın yüzde 10'unu aşamayacak.
Tütün tüketilmesine mahsus alanlar, koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmiş ve standartlara uygun, havalandırma tertibatıyla donatılmış, tavanı, kapı ve penceleri dışında 4 tarafı sert zemin veya duvarla kaplı olacak. Alanların kapıları, yangın talimatları da dahil olmak üzere, mevcut diğer düzenlemelere de uygun, mekanik kapanan kapılar şeklinde olacak.
Alanların duvarlarında tütün ürünleri kullanımının zararlarını anlatan sağlık uyarıları, görülebilir yerlere asılmış olacak ve kapılarında tütün ürünlerinin tüketimine mahsus alan olduğunu belirtir uyarı yazıları bulunacak. Bu alanlara 18 yaşından küçükler giremeyecek.
-Dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil, ilk ve orta öğretim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanlarıyla birlikte açık alanlarında da tütün ürünleri tüketilmeyecek.
TİRYAKİLER, AYNI KATLARDA KONAKLAYACAK
-Kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmesi mümkün olmayan ticaret merkezi, iş hanı, sinema, tiyatro, havaalanı, otogar, spor ve eğlence tesisi, alışveriş merkezi gibi yerlerin içinde olup, tütün ürünlerinin tüketilmesine müsaade edilmeyen alanlardan tecrit edilmemiş ve hava geçişi engellenmemiş şekilde faaliyet gösteren lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek.
-Otelcilik hizmeti verilen işletmelerin, tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalarında standartlara uygun havalandırma tertibatı bulunacak. Tahsis edilen bu odaların, mümkün olduğunda aynı kat, koridor gibi müstakil ve tecrit edilebilir ayrı bölümlerde yeralmasını sağlanacak.
-Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak. Bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulması halinde, bu alanlar, toplam seyir alanının yüzde 50'sini geçmeyecek. Buralar, ortamda bulunan diğer kişilerin etkilenmesini önleyecek şekilde düzenlenecek.
-TRT ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon ve radyolarda yayınlanmak üzere ilgili kurumlarca hazırlanan programların, Sağlık Bakanlığının uygun görüşü alındıktan sonra RTÜK tarafından yayınlanması sağlanacak
ADİL VE ETKİLİ UYGULAMA TALİMATI
Sigara yasaklarına ilişkin genelge taslağının son bölümünde, Kanuna aykırı davrananlar için öngörülen idari yaptırımların, ilgililer tarafından adil ve etkili şekilde uygulanması talimatı yer alıyor.
Genelge taslağında söz konusu düzenleme bugün yürürlüğe girecek. Taslağın restoranlar ve barlardaki sigara yasağına ilişkin hükümleri için de, vatandaşlar ve ilgililerin şimdiden konuya hassasiyetle yaklaşmaları isteniyor.