HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte TCK'nın son hali

TBMM Adalet Alt Komisyonu, 1 Haziran'da yürürlüğe girecek yeni TCK'da değişiklik öngören teklife son şeklini verdi.

AKP Kilis Milletvekili Hasan Kara'nın verdiği ve TCK'nın 34 maddesinde değişiklik yapan teklif üzerinde dün çalışmaya başlayan alt komisyon bugün görüşmelerini tamamladı.

Teklif, yeniden yargılama durumunda zamanaşımı süresinin, mahkemece bu husustaki talebin kabul edildiği tarihten itibaren başlamasını öngörüyor.

Yeni TCK'nın 84, 125, 299, 304 ve 305. maddelerinde yazılı suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek cezaların artırılacağına ilişkin hükümler de metinden çıkarılıyor.

Ruhsat almadan bina yapan kişiler ile ruhsatsız olarak başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su ve telefon bağlayanlara verilecek 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasının, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış binalar için uygulanmaması öngörülüyor.

TCK'nın "kanunun bağlayıcılığı" başlıklı 4. maddesindeki "ancak sakınamayacağı bir hata nedeniyle kanunu bilmediği için meşru sanarak bir suç işleyen kimse cezaen sorumlu olmaz" fıkrası madde metninden çıkarılıyor.

Kanunun uygulama alanı bölümünde "zaman bakımından uygulama"yı düzenleyen 7. maddesindeki "güvenlik tedbirleri hakkında, infaz rejimi yönünden hüküm zamanında yürürlükte bulunan kanun uygulanır" fıkrası yerine, "hapis cezasının ertelenmesi koşullu salıverilme ve tekerrürle ilgili olanlar hariç, infaz rejimine ilişkin hükümler derhal uygulanır" fıkrası getiriliyor.

TCK'da "Cezanın belirlenmesi" başlıklı 61. maddesine yapılan ilaveyle süreli hapis cezası gerektiren bir suçtan dolayı bu madde hükümlerine göre verilecek sonuç ceza 30 yıldan fazla olamayacak.

Adli para cezası hesaplanırken, bu madde hükümlerine göre cezanın belirlenmesi ve bireyselleştirilmesine yönelik artırma ve indirimler gün üzerinden yapılacak.

TCK'da bilişim alanında suçlar bölümünde düzenlenen "banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması" başlıklı 245. madde yeniden düzenlendi.

Sahte banka ve kredi kartı üretene ceza da ilk kez TCK'ya giriyor. Başkasına ait banka hesabı ile ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üretene 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Yasanın "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" başlıklı 288. maddesinde, "suçun basın yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek cezanın yarı oranında artırılması" fıkrası maddeden çıkarılıyor.

Alt komisyonda, dün tartışmaya neden olan madde ise teklif metninden çıkarıldı. Böylece, kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açanlara, bunları çalıştıranlara ve bu kurumlarda kanuna aykırı olarak açıldığını bildiği halde öğretmenlik yapanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilecek

Teklif, 12 Mayıs Perşembe günü Adalet Komisyonu'nda, gelecek hafta da TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek.

En Çok Aranan Haberler