HABER

İşte Türk memurunun profili

ANKARA (İHA) - Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, kamu çalışanları arasında yaptığı anketle Türk memurunun profilinin çıkararak, 2006 yılı toplu görüşmelerden beklentileri belirledi.

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi, Türkiye'de kamu çalışanlarının sosyal ve ekonomik durumlarını ortaya koymak, meslek, ücretler, sendikalar ve sosyal güvenlik hakkındaki düşüncelerini ortaya çıkarmak üzere kamu çalışanlarını arasında bir anket yaptı. Ankete 81 ilden 4 bin 692'si sendika üyesi, 580'i herhangi bir sendikaya üye olmayan toplam 5 bin 272 kamu çalışanı katıldı. Araştırmanın sonuçları şöyle:

"Türkiye nüfusunun yüzde14'ü kamu çalışanı ailesi içindedir. Türkiye'de 10 milyon dolayında insan, kamu çalışanlına doğrudan bağlı olarak yaşıyor. Türkiye'de kamu çalışanlarının yüzde 33'ü kadın, yüzde 67'sini erkektir. Yüzde 59'u 15 yıldan fazla süredir çalışıyor. Yüzde 90'ı evli ya da boşanmış, yüzde 10'u ise bakar. Ortalama 2 çocuk sahibi. Yüzde 60'ının eşi çalışıyor ve yüzde 56'sı maaşından başka evine herhangi bir gelir girmiyor. Yüzde 54'ü ev sahibi değil, yüzde 38'i kirada yüzde 16'sı lojmanda oturuyor. Kirada oturanların yüzde 40'ı 200 ile 300 YTL arasıda kira ödüyor. Evi olmayanların yüzde 35'i ise 200 YTL'nin bile altında kirası olan küçük ve elverişsiz şartlardaki evlerde yaşam mücadelesi veriyor. Memurların yüzde 20'si açlık sınırın altında, yüzde 55'i ise açlık ile yoksulluk sınırı arasında ücret alıyor. Yüzde 75'i yoksulluk sınırının altında ücret alırken yalnızca yüzde 2'si maaşından arta kalan kısmı ile tasarruf edebiliyor. Yüzde 32'si zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor, yüzde 82'sinin her ay düzenli olarak ödemek zorundu olduğu borcu var ve yüzde 83'i tatile gidemiyor. Memurların yüzde 6'sının ailesinde en az bir engelli birey bulunmaktadır. Yüzde 39'u meslekte öncelik olarak ücret seviyesini, yüzde 27'si ise iş güvencesini tercih etmektedir. Sendikalı kamu çalışanlarının yüzde 71'i 2002 ve öncesinde sendikaya üye olmuşken, geçen yıl elde edilen kazanımlar sonunda sendikalı olanlara yüzde 13 oranında yeni sendikalı kamu çalışanı eklendi. Yüzde 48'i işle ilgili sorunlarını idareye kendileri bildirirken yüzde 36'sı üye oldu sendikalar aracılığıyla sorunlarını çözme yolunu tercih etti. Seçme şansı olsa yüzde 59'u kendi işini yapmak isterken, yüzde 23'ü ise işçi olarak çalışmayı tercih ediyor. Seçme şansı olsa memur olarak çalışmak isteyenlerin oranı sadece yüzde 18. Memurların yüzde 74'ü yaptığı işin sağlığını olumsuz etkilediğini düşünürken yüzde 74'ü sağlıklı iş ortamı oluşturulması için idarenin herhangi bir çalışma yapmadığından şikayet ediyor. Memurların yüzde 51'i sendikaların mali ve sosyal haklar konusunda katkı sağladığını düşünürken yüzde 36'sı hizmet süresini doldurduğunda emekli olmayı düşünmüyor. Yüzde 35'i emekli olduğunda yeniden çalışmak zorunda kalacağını, yüzde 69'u bu yıl toplu görüşmelerde enflasyon oranlarının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasını ve maaşlarının yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmasını istedi."

En Çok Aranan Haberler