MOSKOVA(ANKA)– Rus basını, Başbakan Vladimir Putin’in Ankara ziyareti sırasında varılan anlaşmaları değerlendirmeyi sürdürüyor. RBC gazetesi, Türkiye’nin Güney Akım’a destek taahhüt ederken kendisi için de bazı “imtiyazlar” talep ettiğini, gazın fiyatının indirilmesini ve re-eksport izninin verilmesini istediğini savundu. Gazete, “Türkiye’nin, mevcut gaz tedariğinin talebi aştığı için güçlü bir müzakere pozisyonunun olduğu bir gerçektir. Gazprom’un seçenekleri ise az: Ya önerilen fiyatlandırma formülüyle gaz satmak yada hiç satmamak ” görüşünü de dile getirdi.
RBC gazetesi, Türkiye’nin Rusya ile var olan gaz kontratlarını gözden geçirmek istediğini belirtti. Novosti haber ajansına göre, gazete, “Gazprom’un liderliğindeki Güney Akım boruhattı projesine destek taahhüt ettikten sonra Türkiye, kendisi için birkaç imtiyaz istemeye karar verdi” yorumunu yaptı.
Bu çerçevede Türkiye’nin gaz alım kontratlarını 15-25 yıl için uzatırken bunun karşılığında Rusya’dan re-eksport iznini ve fiyat indirimini istediğini belirten gazete, analistlerinş, Gazprom’un bu koşullarının en az bazılarını kabul etmesi gerekeceğini dışlamadığını da kaydetti.
-“GAZ FİYATI VE RE-EKSPORT MESELERİNİ MÜKEMMEL ZAMANLAMIYLA DİLE GETİRİLDİ”
“Türkiye, gaz fiyatı ve re-eksport meselerini, mükemmel bir zamanmlaması ile gündeme getirdi” ifadesini kullanan gazete, Ukrayna ve Bulgaristan üzerinden, Batı koridoru aracılığıyla Rus gazının ithal edilmesine ilişkin anlaşmanın süresinin 2011 yılında dolacağına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Türkiye, gaz fiyatlandırma formülünü değiştirmek istiyor ancak Doğu Avrupa Gaz Analizi danışmanlık şirketi direktörü Mihail Korchemkin’in, bunun orta ve uzun vadede fiyatı aşağıya çekmeyebileceğini söylüyor. Türkiye’nin, mevcut gaz tedariğinin talebi aştığı için güçlü bir müzakere pozisyonunun olduğu bir gerçektir. Gazprom’un seçenekleri ise az: ya önerilen fiyatlandırma formülüyle gaz satmak yada hiç satmamak.”
Buna karşın, gazeteye konuşan Veles Capital adlı piyasa aracılık şirketinin analisti Dmitry Lyutagin, Türkiye’nin taşınma maliyetini azaltmak amacıyla yakın komşularından gaz almayı tercih edeceğini belirtirken Türkiye’nin Mazi Akım kontratındaki daha yüksek fiyatlarının telafisi olarak Batı koridoru fiyatlarını değiştirmek isteyebileceğini ancak eğer yakıtın bir kısmını re-eksport için gerekli izni müzakere edilirse fiyat konusunu gündeme getirmeyebileceğini de söyledi.
Öte yandan, 2K Audit Business Consulting adlı danışmanlık şirketinin yöneticilerinden Alexander Shtok da, “Mavi Akım boruhattının planlanan ikinci ayağının Türkiye’nin kendi talebinin karşılanması için pek gerekli değil. Bu, Türkiye’nin re-eksport lisansını alma şansını artıyor” görüşünü de dile getirdi.