HABER

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşçi çıkarma yasağı kalkıyor mu?

Korona virüs salgını sonrası alınan tedbirler kapsamında birçok işyeri ve işletme geçici olarak kapatılmıştı. Bu karardan sonra çalışan birçok vatandaşımız, işsiz kalma korkusuyla karşılaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı kontrollü normalleşme kararları sonucunda en çok merak edilen konulardan biri de “İşten çıkarma yasağı kalkıyor mu?”, “İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor?” soruları oldu. Peki işten çıkarma yasağı kalkıyor mu? İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor?

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşçi çıkarma yasağı kalkıyor mu?

Covid-19 önlemleri kapsamında alınan kararlar gereği birçok işletme bir süredir kapalıydı. Kapanan işyerlerinde çalışan işçiyi mağdur etmemek için alınan kararlardan biri de işten çıkarma yasaklarıydı. İşverenin kapalı süre içerisinde çalışanını işten çıkarmasının önüne geçmek için alınan bu karar bitecek mi? Kontrollü normalleşme süreci ile birçok işletmenin günün belli saatlerinde çalışma izninin verilmesi ile çalışanlar tarafından en çok merak edilen soru, “İşçi çıkarma yasağı kalkıyor mu?”, “İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor?” oldu. Detaylar haberimizde…

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor?

Salgın nedeniyle iş kanununa eklenen geçici 10. madde kapsamında, iş veya hizmet sözleşmesinin belirli haller dışında işveren tarafından feshedilmesini yasaklayan düzenlemenin süresi 17 Ocak 2021 tarihinden itibaren iki ay uzatıldı. Yasağa paralel olarak işverene işçisini ücretsiz izne çıkarma yetkisi de 17 Mart'a kadar uzatıldı.

thumbs_b_c_326e974a72eb1241b088d4adfa521454

İşten çıkarma yasağının geçersiz olduğu durumlar

Çalışanının işten ayrılışını, SGK’ya bildiren işyerleri fesih türüne göre kod seçmek zorunda. İstifa için ‘03’, işçinin haklı nedenle feshi için ’25’, işverenin haklı nedenle feshi için ‘29’ ve işyeri kapanması için ‘17’ no.lu kodlar seçiliyor. Ve bu kodlar fesih yasağı kapsamına girmeyen durumları da ifade ediyor.

Fesih kapsamına girmeyen durumlar:

  • İş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi,
  • Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller,
  • İşverenin faaliyetinin sona ermesi,
  • İşin sona ermesi halleri dışında.
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler