ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, 'Ben ne istenirse yaparım' sloganının artık bireylere ekmek kapısı açmadığını belirterek, global dünyada eğitimde kabul görmüş 'hayat boyu öğrenme' ile bireylerin istihdam içeriklerine göre kendilerini yenileyerek yetiştirmeleri gerektiğini söyledi.
İHA'ya, 'İstihdam ve Mesleki Eğitim'de yeni anlayış ve persperktif' konusunda açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, yeni teknolojik gelişmelerin toplumların 'bilgi toplumu' haline gelmesini şart koştuğunu ve pek çok sorunun çözümünün eğitimde odaklandığını belirtti. Çelik, "Birey hayatını kazanabilmek, geçim sıkıntısını bertaraf edebilmek için süratle teknolojinin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip olmak zorundadır. Biz de eğitimde bu yönde yatırımlar yapmaktayız" dedi. Dünya ülkelerinde bu anlamda insan gücü profilinin değiştiğine dikkat çeken Çelik, bilgi toplumlarının yaşam boyu öğrenme becerilerine sahip bireylere ihtiyaç duyduğunu kaydederek şöyle konuştu:
"Günümüzde artık bilgisayarlar hayatın her safhasına girmiştir. Önceleri bireylere okur-yazar olmak yetiyordu. 'Ben ne istenirse yaparım' sloganı bireylere ekmek kapısı açabiliyordu. Artık bu slogan yerini vasıflı iş gücüne terk etmiştir. Çağımızda, şimdiye kadar edinilmiş kavramları yeniden tanımlamak gerekmektedir. Örneğin, okur-yazarlığı ele alalım. Önceleri bu kavram metin ve sayısal okur-yazarlıkla sınırlı iken şimdi bu kavramı yeniden tanımlamak gerekmektedir. Okur-yazarlık denince metin okur-yazarlığı, doküman okur-yazarlığı, sayısal okur-yazarlık, bilimsel okur-yazarlık, teknolojik okur-yazarlık anlaşılmaktadır."
Türkiye'de 'yaşam boyu öğrenme' kavramının dile getirildiğini belirten Çelik, kavramın içinin doldurulamadığından yakındı.
HAYAT BOYU ÖĞRENME Çelik, Türkiye'de hayat boyu öğrenme etkinliğinin artırılması için önerilerde de bulundu. Çelik önerilerini şöyle sıraladı:
"- Hayat boyu eğitime yapılacak kamu yatırımının yanı sıra özel sektör ve kişisel yatırım teşvik edilmeli.
- Zorunlu eğitim bireylerin kendi kendine öğrenme becerilerini geliştiren ve hayat boyu öğrenmeye hazırlar nitelikte olmalı.
- Hayat boyu öğrenme eğitim-öğretim fırsatlarından çok az faydalanmış veya hiç faydalanamamışların yararına yaşantılar sağlamalıdır.
- Eğitim dünyası ile iş dünyası arasında ilişki kurulmalıdır.
- Tüm toplumun hayat boyu öğrenme konusundaki farkındalıkları etkinlikler ve medya yoluyla artırılmalı, tanıtım faaliyetleri iyi örneklerle desteklenmelidir.
- Hayat boyu öğrenmede kişiler kendi eğitim-öğretim ve kişisel gelişimlerinden sorumlu olurlar. Bundan dolayı bireylere uygun danışma ve rehberlik verilmeli.
- Hayat boyu öğrenmede çoklu ortam yazılımları ve ağlarını kullanarak bireylere bilgiye ulaşma becerisi kazandırılmalı.
- Hayat boyu öğrenme etkinliklerinde ve tüm okul seviyelerinde bilgi teknolojileri ürünleri kullanılmalı."