HABER

İştirak ne demek? İştirak türleri nelerdir?

Türk Dil Kurumu’nun sözlük yayınlarına ve internet sitesinde yer alan Türkçe Sözlük sayfasına göre iştirak kelimesi Arapça kökenli olan isim türünde bir kelimedir. Paydaşlık, ortaklık, katılma, katılım gibi anlamlara karşılık gelir ve çeşitli alanlarda kullanılabilir. Kullanıldığı alana göre farklı anlamlara gelebilir.

İştirak ne demek? İştirak türleri nelerdir?

İçindekiler

  • İştirak nedir? İştirak ne demektir?
  • İştirak türleri nelerdir?
  • Bağlı ortaklık nedir?
  • Bağımsız ortaklık nedir?

Halk arasında konuşulan günlük kullanım dilinde de yer alan birçok kelime farklı alanlarda ya da sektörlerde de kullanılabilir. Hukuk dilinde kapsamı bir tanımı olan iştirak kelimesi de bu kelimeler arasındadır. Özellikle iş alanında kullanılan iştirak kelimesi dilimize Arapça dilinden gelip yerleşmiş ve zaman içinde değişim geçirerek Türkçeleşmiştir.

İştirak nedir? İştirak ne demektir?

Sözlüklere göre ortaklık etme, bir işte karışma, birlikte olma, katılma ya da birlik gibi anlamlara gelen iştirak kelimesi bir firmanın başka bir firmanın sermayesinde ortaklığının bulunması hâlinde sermayede payı olan şirketleri ifade etmek için kullanılır.

Bir işletmenin diğer işletmelerin idarelerine ya da ortaklık politikalarının belirlenmesine katılabilmek amacı ile sahip olduğu ve çeşitli rakamlarda oranları değişiklik gösteren sermaye payına sahip oluşu için de iştirak ifadesi kullanılmaktadır.

İştirak türleri nelerdir?

Sahip olunan ortaklık oranı %10 ile %50 arasında değişiklik gösterebilir. Bu oranlar arasında değişiklik gösteren sermaye paylaşımı şeklinde ifade edebilecek 2 farklı iştirak çeşidi vardır. Bu iştirak türleri şunlardır:

  • Bağlı ortaklık
  • Bağımsız Ortaklık

Bağlı ortaklık nedir?

Ana sermaye şirketi, ortak olduğu firmada %50 oranından fazla oy hakkına sahipse ortaklık bulunan şirkete bağlı bir ortaklık kurulmuş demektir. Bu tür ortaklık hem direkt hem de dolaylı olarak gerçekleştirilebilir.

Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatı ve Banka Kanunu'nda yer alan bağlı ortaklık durumu genel olarak tek bir finansal grup şeklinde değerlendirilir. Ayrıca ana sermaye şirketine bağlı olan diğer firmanın hukuki olarak bağımsızlığının devam ettiğinin belirtilmesi de gerekir.

Bağımsız ortaklık nedir?

Ortaklık kurulan şirkette eğer çoğunluk ana sermaye şirketinde değilse bu durum net olarak iştirak durumunu oluşturmuş anlamına gelir. Böylece bağımsız ortaklık kurulmuş olur.

Bağlı olan ortaklık türü ile arasındaki en başat fark mülkiyetin yüzdesine ve ana sermaye şirketinin uyguladığı etki derecesine ve denetimlere tabi olur. Ortak firmaların yatırımları, oluşturulan büyüme stratejisi ve değerlerin izlenmesi ile kısıtlanmış olan piyasalara girme konusunda da elverişli olur.

En Çok Aranan Haberler