LEFKOŞA (İHA) - KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rum tarafının bugüne kadar yaklaşık 110 sayfa belge gönderdiğini belirterek, "Belgeler incelendiğinde iki tarafın statüsü konusunda İsveç modeli öngörülmektedir" dedi.
Annan Planı temelinde Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla bugün GKRY Lideri Tasos Papadopulos'la 11. kez biraraya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Denktaş, "Bu çalışma süresi içinde gördüğümüz şudur; biz ilk günden 3-4 sayfaya sığan önerilerimizi kendilerine verdik. Onlar 110 sayfayı bulan öneriler sunmuştur. Bu kağıtlar incelendiğinde iki tarafın statüsü konusunda İsveç modeli öngörülmektedir" diye konuştu.
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, alternatifler sunduklarını, ancak Rum tarafının bunları reddettiğini ifade ederek, "Biz Belçika'yı model almıştık. İki kesimliliği iyice sulandırdıktan sonra Rum tarafı AB normları altında bütün Rumlar'ın eski yerlerine gitmesi konusunu gündemde tutmaktadır. Bizim Türkiye ile yapmış olduğumuz anlaşmaları reddediyorlar. Ortaklık yerine, tam eşitlik yerine, çoğunluk ibaresini empoze etmek için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Bizim hakkımız olan ne varsa bunları iyice görüşmeden gözü kapalı kabul etmemizi bekleyen bir anlayış içindeler. Ortaklık yerine, çoğunluk idaresini empoze etmek için ellerinden geleni yapmaktadırlar" dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, "Yine bizim için hayati konuları içeren hava sahası, kıyılarımız ve benzeri konularda 'Bunlar merkezi hükümetindir' diyorlar. Biz ne istemişsek, Annan Planı'nı yaşayabilir bir hale getirmek için bunların tümünü reddediyorlar ama kendileri Annan Planı'nın değiştirmedik maddesi bırakmamışlar. Delegasyonların birinci sınıf yasa haline gelmesi konusunda bu olamaz, olmayacaktır görüşündüler. AB de bize kalıcı ve devamlı olamayacağını söylemeye başladı" ifadelerine yer verdi.
"Verhaugen yakında Türkiye'ye gelecek, Türk hükümeti de bu konuda onunla görüşmelerde bulunacaktır" diyen Denktaş, şöyle devam etti:
"Türkiye'yi Kıbrıs'a gelmekle ve Kıbrıs'a onların yerleşik dedikleri insanları getirmekle sanki suç işlemiş konuma getirdiler. Güvenlik konusunda yerleşik dedikleri insanlardan korkuyorlarmış çünkü bunların çoğu askeri eğitim görmüş ve bunlar her an askere çağrılabilirlermiş, havadan bunlara silah vs atılırsa büyük bir tehlike arz ederlermiş. Bunları söylüyorum tutumlarını anlayabilesiniz diye. Karşı tarafta 80 bin Rum yedek asker her an askere çağırabilecek durumdadır. Bunlar milis olarak kullanılmakta ve silahlarını evlerinde tutmaktadırlar."
Yarın planla ilgili belgelere cevap vereceklerini ifade eden Denktaş, "Plana göre 21 Nisan'da olması gereken referandumun Yunanistan'daki darbe tarihi yüzünden tatil olması nedeniyle 20'sine alınmasını istediler. De Soto, 12 Mart'a kadar kurucu devletlerin anayasa taslığını vermesini istedi. Sayın Talat'tan meclisteki çalışmanın devam ettiğini öğrendik. Tüm belge verme işlerinin yarına bitmesini istiyorlar. Biz zaten verdik, şimdi Rumlar'ın belgesine cevap vereceğiz. Yunan ve Rum radyolarını dinledim, Kıbrıs konusunda fazla bir şeyin değişmeyeceği görülüyor" diye konuştu.