HABER

İşveren destek, işçi önlem istedi

ANKARA(ANKA)-Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda dünyada yaşanan krizin etkileri masaya yatırıldı. Toplantıda işçi temsilcileri krizin bahane edilerek işçi çıkarılmaması ve ücretlerin düşürülmemesi gerektiğini vurgularken, işveren temsilcileri ise kriz sürecinde işverenlerin desteklenmesini istedi.

Bugün bugün sabah başlayan ve hala devam eden Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına Devlet Bakanları ve Başbakan Yardımcıları Nazım Ekren ve Hayati Yazıcı, Devlet Bakanları Mehmet Şimşek, Murat Başesgioğlu, Nimet Çubukçu, Kürşat Tüzmen, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile ekonomiden sorumlu bürokratlar katıldılar. Toplantıda Sivil Toplum Kuruluşlarından da, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, TZOB Yönetim Kurulu Başkanvekili Nuri Sorman ve KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç bulundu. Toplantıda dünyada yaşanan krizin Türkiye'ye yansımaları masaya yatırıldı. İşçi temsilcileri kriz sürecinde işçi çıkarılmaması ve ücretlerde düşüş yaşanmaması için önlemler alınması gerektiğini belirtirken, işveren temsilcileri ise kriz sürecinde işverenlerin desteklenmesini istedi.

-"KRİZ FIRSATÇILIĞI YAPILMASIN"-

Toplantıda Türk-İş, kriz fırsatçılığına izin verilmemesi gerektiğini belirterek, kriz bahane edilerek yapılmak istenen işsizleştirmeye, işsizlik tehdidiyle ücret düşürmeye ve çalışanların haklarına "el uzatanlara" fırsat verilmemesi gerektiğini ifade etti.

KESK, krize karşı emek ve demokrasi programı hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, kriz gerekçesiyle keyfi işten atmaların engellenmesini ve iş güvencesinin etkinleştirilmesini önerdi. IMF ile yürütülen pazarlıkların da sona erdirilmesi gerektiğini kaydeden KESK, herkesten mali gücüne, servetine ve gelirine göre vergi alınması gerektiğini ifade etti.

Hak-İş, ekonomiyi güçlendirme programının sosyal taraflarla beraber oluşturulması ve uygulanması gerektiğinin altını çizerek, şu önerilerde bulundu:
"Geleneksel emek yoğun politikalar işsizliği azaltmak için şu anda uygulanabilir. Sosyal boyutu olan istihdam odaklı projelere destekler artırılmalı. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma koşulları iyileştirilmeli."

Memur-Sen, kamu ve özel sektörün krizsi "bahane ederek" istihdamda daralma yöntemine başvurulmaması gerektiğini kaydederek, kamu öncülüğünde istihdam planları revize edilerek istihdam arttırma odaklı güncellemeler yapılması gerektiğini belirtti. Gelir vergisi oranlarının çalışanlar açısında da 5 puan indirilmek suretiyle uygulanmasını öneren Memur-Sen, siyasilerden de rekabet odaklı siyaset anlayışıyla hareket etmelerini istedi.

TZOB ise toplantıda çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları anlatarak, krizin fırsat bilinerek süt fiyatlarının düşürüldüğünü kaydetti. Tarım kesiminin özellikleri itibariyle krizlerden kendini koruma araçlarına sahip olmadığını vurgulayan TZOB, tarımsal kamu yatırımlarının artırılması gerektiğini kaydetti.(ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler