SATSO 28. Meslek Komitesi tarafından düzenlenen İş-Kur, KOSGEB, SGK ve KGF’nun yeni fırsatları, destekleri ve teşvikleri ile ilgili seminer büyük ilgi gördü.
SATSO Meclis Salonu’nda düzenlenen seminere çok sayıda işveren katılırken, seminere ev sahipliği yapan SATSO 28. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Balta, katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Seminere konuşmacı olarak İş-Kur İl Müdürü Tekin Kaya, SGK İl Müdürü Nurten Canbaşoğlu, KOSGEB İl Müdürü İsmet Yılmaz ve Kredi Garanti Fonu(KGF) Şube Müdürü Göksel Gülen katılarak, kurumları ile ilgili yeni teşvik ve destekler hakkında bilgi verdiler.
İş-Kur Müdürü Tekin Kaya, işverenlerin İş-Kur tarafından açılan; istihdam garantili kurslardan, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezlerinden (UMEM), özürlü ve eski hükümlülere yönelik meslek kurslarından, işbaşı eğitim programları gibi birçok programdan yararlanabileceğini belirterek; “Kurum kayıtlarına baktığımızda başvuruların çoğu vasıfsız ve mesleksiz kişileri görüyoruz. O yüzden önce bunu ortadan kaldırmak için istihdam garantili kurs programları açıyoruz. İşveren mesleki tecrübesi olan işçi arıyor, işçide vasıflı olmak istiyor. Bu kurs ile bunu ortadan kaldırmış oluyoruz. İşverenden kursa katılanların yarısına iş garantisi istiyoruz. Kursiyerlere günlük 20 TL harçlığın yanında kurs bitiminde sertifika veriyoruz. İşveren ise bu kursa katılan kişilere işbaşı yaptırdığında 42 ay boyunca sigorta priminin yarısını ödüyor” dedi.
UMEM kapsamında Sakarya Endüstri Meslek Lisesi ve Fatih Endüstri Meslek Lisesi ile ortak çalışma yaktıklarının da kaydeden İş-Kur Müdürü Kaya; “İşverenler için oldukça avantajlar içeren sistemde 6 aylık eğitimden geçen kursiyerlere işyerlerinde staj yaptırıyoruz. Özürlü ve eski hükümlülere yönelik meslek kurslarımız var. Örneğin Toyota’da 40 özürlümüzü istihdam edeceğiz. Cezaevinde ise girişimcilik kursu açtık. Tahliyesine az kalan kişilere yönelik açtığımız bu kurslarla, tahliye olan hükümlüler kendi işlerini kurma imkanı bulacaklar” şeklinde konuştu.
SGK Müdürü Nurten Canbasoğlu ise hedeflerinin Sakarya’da özellikle sigortasız kadın bırakmamak olduğunun altını çizerek konuşmasına başladı. Bizzat kapı kapı dolaşıp kadınları sigortalı yapacağını söyleyen Canbasoğlu; “Köylerde halk günleri yapacağız. Ev kadınlarımız, tarlada çalışan kadınlarımız kimsenin eline bakmayacak. Kadına sahip çıkan ilk il Sakarya olacak” dedi.
Çalışma ve sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ALO 170 ihbar hattının Uluslararası en büyük ödülü aldığını da söyleyen Canbasoğlu; “Bu hat 24 saat hizmette olan bir hat. Sigortasız mı çalıştırılıyorsunuz? Çalışma şartlarına uygun olmayan ortamlarda mı çalıştırılıyorsunuz vb. tüm şikayetlerinizi bu hatta ihbar edebilirsiniz. Gelen ihbarlar anında değerlendiriliyor. Bu hat sayesinde kayıt dışı istihdamla mücadelede büyük başarı sağlayacağız” şeklinde konuştu.
KOSGEB Müdürü İsmet Yılmaz, KOSGEB’in KOBİ ve girişimciliği destekleyen bir kurum olduğunu belirterek, KOSGEB tarafından verilen teşvik ve destekler hakkında bilgi verdi. Girişimcilik kurslarının büyük ilgi gördüğünün de altını çizen Yılmaz; “Verdiğimiz 70 saatlik girişimcilik kursu sonucu sertifika alan kursiyerlerimiz tarafından üretilen projelere destek veriyoruz. Onların iş kurmalarına yardımcı oluyoruz” dedi. Yılmaz, genel destek programları, Ar-Ge desteği, işbirliği destek programı ve KOBİ proje destek programları hakkında da bilgiler verdi.
Seminere konuşmacı olarak katılan KGF Müdürü Göksel Gülen; “Küçük ve Orta Ölçekli Projelerde Kadın ve Genç Girişimcilere İlk Ateş Kredisi Desteği” projesi hakkında bilgi verdi. Projenin amacının, bir iş fikrini KOBİ ölçeğinde projelendirerek 1 yılı aşmamak üzere ticari faaliyette bulunan veya ilk defa iş kurarak ticarileştirmek isteyen Kadın ve Genç Girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması yoluyla cesaretlendirilmesi, teşvik edilmesi ve rekabetin yaygınlaştırılması olduğunu söyleyen KGF Müdürü Gülen; “Küçük işletmelerin istihdam artışı sağlayacak şekilde yaygınlaşması ve gelir dağılımının iyileştirilmesi, sürdürülebilir büyümeye küçük işletmelerin katkısının sağlanması, üretimin çeşitlendirilmesi, banka kredilerinin tabana yayılması ve risklerin minimize edilmesi de projenin amaçları arasında yer almaktadır” dedi.
Projelerden kimlerin nasıl faydalanacakları konusunda da geniş bilgi veren Gülen, başvuruların 31 Aralık 2013 tarihinde sona ereceğini de hatırlattı.
Şafak Aydın ise “ İş sağlığı ve iş güvenliği” konusunda bilgi verdi. SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, SATSO Kadın Girişimcileri Başkanı İffet Hacıeyüpoğlu’da programda hazır bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz