LONDRA(ANKA) – İsviçre’de cami minarelerinin yasaklanmasını amaçlayan aşırı sağcılar, “İslamcı gücün sembolü” olduğu iddiası ile bir süreden beri yürüttüğü “Minarelere Son” kampanyasına hız verdi. Şimdiye kadar 100 binden fazla imza toplanırken, İsviçre hukuku uyarınca Kasım ayında düzenlenecek referandum öncesi kampanya iyice tırmandırıldı.
2007 yılındaki seçimler sırasında yabancılara karşı yürüttüğü bir kampanya nedeniyle, BM tarafından “ırkçı” olarak nitelendirilen, etkili aşırı muhafazakar parti İsvicre Halk Partisi’nin (SVP) desteğindeki “Minarelere Son” hareketinin, İsviçre’deki tüm camilerdeki minarelerin yasaklanması amacıyla yürüttüğü kampanya çalışmaları, şu sıralarda başkent Bern’e yakın 14 bin nüfuslu Langenthal kentine odaklanıyor.
The İndependent gazetesinin haberine göre, "kin dolu" dediği, kampanyanın önde gelenlerden SVP milletvekili Ulrich Schüler, söz konusu yapıların “diniden çok siyasi” olduğunu öne sürereken “Bir güç arzusunun, anayasamızda güvence alınan özgürlüklere aykırı bir hukuki ve sosyal düzeni kurmayı amaçlayan bir İslam’ın sembölleridir” iddiasında da bulundu.
Kampanyayı yürütenlerin de, “huhuki bir emsal” yaratma umuduyla Langenthal kentinde 9 metreyi pek aşmayacağı belirtilen bir minarenin inşasını engellemek için Bern kantonunu, verdiği onayı iptale zorlamak istedikleri kaydedilen habere göre, Belediye Başkanı Thomas Rufener ise, kentin nüfusunun yüzde 8’i civarında Müslüman olduğunu belirterek “Tüm büyük partiler, cami için onay verdi” dedi.
Bu arada, 1963 yılında İsviçre’de ilk inşa edilen cami olan, Zurich’teki Balgrist Camii imamı Ahmet Sadakat da, bu cami de inşa edildiğinde çok büyük protestolar olduğunu ancak o zamadan bu yana hiçbir sorun yaşanmadığını belirterek minare karşıtlarını, “İslam, burka ve terörizm arasında ayrım yapmamakla” suçladı. Sadakat, “Müslümanlan’ın, bu toplumun bir gerçeği olduklarını, burada yasadıklarını kabul etmeliler. Realiteyi kabul etmeliler” diye konuştu. (ANKA)