YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsviçre’de Tedavi Edilemedi, Türkiye’de Şifa Buldu

Kalp kapağında problem olan 16 yaşındaki Bosna Hersekli kız çocuğunun tedavisi Türkiye'de robotik cerrahi ile...

Kalp kapağında problem olan 16 yaşındaki Bosna Hersekli kız çocuğunun tedavisi Türkiye'de robotik cerrahi ile yapıldı.

Amina Halilic isimli 16 yaşındaki Bosna Hersekli kız çocuğu, kalp kapağındaki problem nedeniyle ailesi tarafından önce İsviçre’ye götürüldü.

Burada kalp kapağının ancak açık ameliyat ile tamir edilebileceği belirtildi. Açık ameliyatta göğüs kafesi açıldığı için aile kabul etmedi. Acıbadem Hastanesi Uluslararası Hasta Transferi Merkezi'ne başvuran aile Türkiye’ye geldi. Amina’nın mitral kalp kapağı robotik cerrahi ile birkaç küçük delikten girilerek tamir edildi.

Acıbadem Üniversitesi, Tıp Fakültesi Kalp Damar Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof.Dr.Cem Alhan, Türkiye’de her yıl 20 bin kişinin kalp kapak ameliyatı olduğunu kaydederek, “Kalp kapak ameliyatları göğüs kafesi açılarak yapılıyor. Bu da hastanın iyileşmesini güçleştiriyor. Oysa bu ameliyatlar robotik cerrahi ile göğüs kafesini açmadan sadece 8mm’lik 3-4 kesi ile yapılabiliyor. Operasyon minik kesilerden yapıldığı için hastalar açık operasyona oranla daha az ağrı çekiyor. Ciltte büyük yara izi olmuyor.Hastanede yatış süresi kısalıyor.Küçük ameliyat kesisi ve daha az kan kaybı sayesinde hastalar en komplike ameliyatlarda bile 1-2 hafta içinde taburcu olabiliyor.En önemlisi göğüs kemiği sorunu oluşmuyor.Göğüs kemiğinin kesilmesine gerek olmadığı için göğüs kemiğinin oynaması ve enfeksiyon kapması gibi bir sorunla karşılaşılmıyor” dedi.

AÇIK AMELİYATLA TAMİRİ MÜMKÜN OLMAYAN KALP KAPAKLARI ROBOTİK CERRAHİ İLE TAMİR EDİLEBİLİYOR

Prof.Dr. Cem Alhan, normalde zor bir teknik olan ve pek çok cerrahın yapmaktan çekindiği kalp kapağı tamir ameliyatının robotik cerrahi ile daha kolay yapılabildiğini belirterek, "Üzücü olan ise kalp kapağı tamir edilebilecek hastaların da kapağının değiştirilmesi. Tam rakamlar bilinmiyor ama sanıyorum, bu 20 bin kişinin yaklaşık 10’bininin kapağı tamir edilebilir. Hasta mekanik kapak takıldığı zaman ömür boyu kan sulandırıcı ilaç içmek zorunda. Kapak tamiri sayesinde hastalar yaşam boyu kan sulandırıcı ilaçlardan ve bir çok kan testinden kurtulmuş olur. Bu sayede hem hayat kaliteleri yükselir hem de ekonomik anlamda tedavi maliyetleri düşmüş olur.Protez kapakta enfeksiyon ve pıhtı atma riski çok yüksek. Da Vinci sisteminin sağladığı HD ve 3D görüntü sayesinde kapak anatomisi çok iyi görüldüğü için açık ameliyatla tamir edilemeyen birçok kapak da tamir edilebilmektedir" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler