HABER

İsviçre'deki Kıbrıs görüşmelerinde bugün kritik sonuç belli olacak

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için İsviçre'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde devam eden müzakere görüşmelerindeki son durumun bugün belli olacağını söyledi.

İsviçre'deki Kıbrıs görüşmelerinde bugün kritik sonuç belli olacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için İsviçre'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde devam eden müzakerelerde ilk kez ele alınan toprak konusunda son durumun, görüşmelerin sona ereceği bugün belli olacağını söyledi.

MONTRÖ'DE KRİTİK TOPLANTI

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakerelerin dördüncü gününde dün, İsviçre hükümetinin desteğiyle BM'nin organize ettiği akşam yemeği için Montrö kentinde bir araya geldi.

Yemek arasında sırasıyla dışarı çıkan Akıncı, Anastasiadis ve Eide, binanın önünde bekleyen basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Müzakerelerin tamamlanacağı bugünün önemli olduğunu belirten Akıncı, şöyle devam etti:

"Tabii ki her şey bitmiş değil. İleri bir noktaya geldiğimiz bir gerçek, onu da inkar etmeyelim ancak bugün nasıl gelişir olay, o konuda çok belirgin bir şey söylemek istemem. İhtiyatlı olmak gerekir, yarını hep beraber bekleyelim ve görelim ama 50 yıllık bir sorunu çözmek için uğraşıyoruz. Sizler de sorunun çözüldüğünü görmek istiyorsunuz. Biz de bunun için uğraşıyoruz. Temennimiz bunun gerçek olduğunu görebilmek, Kıbrıs'ta her iki toplumun gelecek kuşaklarına yeni bir yaşam yeni bir hayat verebilmek."

Akıncı, ilk kez İsviçre'de ele alınan toprak konusuyla ilgili bilgiler verdi.

"Toprak kriterlerinde son durum bugün belli olacak." diyen Akıncı, Türk tarafının büyük önem verdiği 5'li konferans tarihinin belirlenmesine de değindi. Akıncı, "Bugün olumlu bir sonuç alırsak 5'li konferans da kendiliğinden gelir." ifadesini kullandı.

Müzakerelerin sonucuna ilişkin bugün kesinlikle bir açıklama yapacaklarını aktaran Akıncı, her şey olumlu giderse zirvenin bir gün daha uzamasına gerek duyulabileceğini sözlerine ekledi.

"GÜZEL BİR ATMOSFERDE MÜZAKERELERİ YÜRÜTÜYORUZ"

Görüşmelerin güzel bir atmosferde sürdüğünü ifade eden Anastasiadis ise her iki tarafın taleplerinin de değerlendirildiğini anlattı.

Anastasiadis, "Kıbrıs sorununun çözümünün mümkün olup olmayacağını görebilmek ve müzakereleri sonuçlandırmak ya da Kıbrıs'ta müzakereleri devam ettirebilmek için bugün çok önemli bir gün." diye konuştu.

"İKİ LİDERİN CESARETLERİNDEN ETKİLENDİM"

Eide, her iki liderin şimdiye kadar Kıbrıs konusunda çözülemeyen sorunlar konusundaki cesaretlerinden etkilendiğini vurguladı.

Muallak konularda ilerleme kaydedildiğini aktaran Eide, "Son birkaç günde zamanımızın çoğunda toprak kriterleriyle ilgili meselelere konsantre olduk. Sayın Akıncı ve Anastasiadis'in de belirttiği gibi bugün hayati bir gün olacak. Belki de bu sürecin başından bu yana en en önemli gün." değerlendirmesini yaptı.

Her zaman gerçekçi ve iyimser olduğunu kaydeden Eide, adada bir çözümün muhtemel olmasının yanı sıra aşılması gereken sorunlar bulunduğuna dikkati çekti.

Eide, Kıbrıs sorununu Akıncı ve Anastasiadis'in müdahale olmaksızın doğrudan görüştüğünü belirterek, geçmişte BM ve kendisinin konumundaki yetkililerin adanın her iki tarafındaki liderlere baskı yaptığını hatırlattı.

Müzakerelerin bugünkü bölümünün de olumlu geçmesi durumunda bundan sonraki süreç için daha büyük umut taşıyacağını bildiren Eide, görüşmelerin yarına sarkmasının teknik olarak mümkün olduğunu ancak bunu gerekli görmediğini ifade etti.

Mont Pelerin kasabasında devam eden müzakerelerin dördüncü gününde liderler, dün sabahtan itibaren toprak düzenlemesiyle ilgili kriterler üzerinde anlaşma arayışı için görüşmeler yapmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Mont Pelerin'de Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, müzakerelerin ilk üç gününde Ekonomi, Avrupa Birliği, Mülkiyet, Yönetim-Güç Paylaşımı konularında "hatrı sayılır ilerleme" kaydedildiğini bildirmişti.

Kıbrıs sorunu, Ekonomi, Avrupa Birliği, Mülkiyet, Yönetim-Güç Paylaşımı, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler