YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsviçreli Polis Müdürü Tarihi Eser Kaçakçılığına Teşebbüsten Ceza Aldı

İsviçreli polis müdürü Christian Varone, tarihi eser kaçakçılığına teşebbüs ettiği gerekçesiyle 1 yıl 15 ay...

İsviçreli polis müdürü Christian Varone, tarihi eser kaçakçılığına teşebbüs ettiği gerekçesiyle 1 yıl 15 ay hapis ve 500 lira adli para cezasına çarptırıldı. Polis müdürünün cezası, 5 yıl süreyle suç işlememesi şartıyla ertelendi.

Ailesiyle birlikte tatile geldiği Antalya’da gezdiği ören yerinin birinden tarihi değeri bulunan taşla ülkesine dönmek isterken 31 Temmuz 2012’de gözaltına alınan İsviçreli polis müdürü Christian Varone, tutuklandıktan sonra avukatının itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Polis müdürü Varone’nin yargılanmasına Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya tutuksuz yargılanan Christian Varone katılmazken, avukatları Yasemin Mataracı, Zafer Köken ile Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Hazine avukatı Filiz Sarkaya hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak Cumhuriyet Savcısı Hacı Mehmet Güdül’ün mahkemeye sunduğu esas hakkındaki mütalaası okundu. Soruşturmanın genişletilme talebinin olmadığını bildiren Savcı Güdül mütalaasında, yurt dışına çıkmak isteyen Christian Varone’nin Roma dönemine ait korunmaya değer kültür varlığını izinsiz olarak yurt dışına çıkarmaya çalıştığını kaydetti. Güdül, bu nedenle Varone'nin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince cezalandırılmasını talep etti. Güdül, Varone’de yakalanan tarihi taşın Antalya Müze Müdürlüğü’ne teslim edilmesini istedi.

Mahkeme Başkanı Süleyman Teke, savcı mütalaasının okunmasının ardından sanık avukatı Zafer Köken’e savunmasını sordu. Köken, davaya konu eserin üzerinde tarihi olduğuna dair hiçbir ibare olmadığını söyledi. Köken, bu nedenle nesnenin bir taş parçasından ibaret olduğunu, tarihi eser olarak kabul etmenin mümkün olmayacağını söyledi. Müvekkili Christian Varone’nin hatıra olsun diye taşı aldığını savunan Köken, “Bu taş Antalya’daki diğer antik kentlerde de sıkça görülen taş parçasıdır. Kapıların önüne konulmasından başka bir işe yaramaz.” dedi. Köken, müvekkilinin beraatına ya da en alt sınırdan ceza verilmesini talep etti. Diğer sanık avukatı Yasemin Mataracı da kaçakçılık şartlarının tam olarak oluşmadığını, böyle bir eylem olsa bile bunun teşebbüs olarak kabul edilebileceğini söyledi. Varone’nin Türk dostu olduğunu belirten Mataracı, müvekkilinin beraatını istedi. Mataracı, ayrıca taşın mahkeme heyeti tarafından da görülmesini talep etti.

Savunmaların ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Taşın mahkeme heyetince görülme talebini reddeden mahkeme heyeti, Varone’nin yurt dışına tarihi eser çıkarmaya teşebbüs suçundan 1 yıl 15 gün hapis ve 500 lira adli para cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti hükmün açıklanmasını geri bırakarak Varone’nin 5 yıl süreyle denetime tabi tutulacağını, herhangi bir suç işlememesi durumunda cezanın kalkacağına hükmetti.

Duruşmanın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran polis müdürü Christian Varone’nin avukatı Yasemin Mataracı, olumlu bekledikleri bir kararın çıktığını söyledi. Kararı temyize götürmeyeceklerini belirten Mataracı, müvekkilinin 5 yıl süreyle herhangi bir suç işlemezse cezanın silineceğini söyledi.

Hazine avukatı Filiz Sarkaya da çok sayıda tarihi eserlerin parça parça yurt dışına çıkarıldığını, bu nedenle küçük taşların bile kaçırılmasının suç sayılmaya başlandığını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler