HABER

İtalya'da parmalat skandalı

Başbakan Silvio Berlusconi'nin de adının karıştığı SMA olarak tanınan yolsuzluk davasından sonra İtalya, bu defa da gıda devi Parmalat firmasının yolsuzluk skandalıyla sarsıldı.

İtalya'da parmalat skandalı

Hafta başından bu yana hisselerinin değeri yüzde 66 düşüş gösteren Parmalat firması MİB30'dan çıkarıldı.

1988 yılından bu yana hesaplarında oynama yaparak haksız kazanç elde ettiği iddia edilen şirket sahipleri Calsito ve Stefano Tanzi İtalya dışında bulunuyor. 36 bin çalışanı olan şirketin tüm defterleri yok edildiği ve bilgisayarları tahrip olduğu için yetkililer yolsuzluğun gerçek boyutlarını bilinemiyor.

Şirket sahiplerinin spekülasyonlardan yıprandıklarını iddia ederek yurt dışına çıkmaları şirket yöneticilerinden Fausto Tonna'yı skandalın kilit ismi haline getirdi. Fausto Tonna yaptığı açıklamasında, kendisinin olayla alakası olmadığını verilerin kendilerine ulaşana kadar belgelerin manupule edilmiş olduğunu belirterek kendini savundu. Tonna açıklamasında geçen hafta Pazar günü Parmalat'ın hesaplarında oynama yaptığının ortaya çıkmasından sonra sahte belgeler hazırlayarak bilançoyu olduğundan düşük gösteren dokümantasyonun hazırlandığı bilgisayarın parçalanmış olmasına da dikkat çekti. Gösterilen hesaplarla gerçek rakamlar arasında bir hafta içinde 3.95 milyar euro oynandığını ifade eden Tonna, "Bu paraların nereye gitmiş olabileceği konusunda hiç fikrim yok" dedi.

Bu arada, geçen yıl içinde Başbakan Berlusconi'nin liderliğinde çıkarılan ve bilançolarda yapılan oynamalar için ön görülen hapis cezasını kaldırarak sadece maddi tazminata çevrilen kanun dolayısıyla Berlusconi muhalefet tarafından Parmalat'a çanak tutmakla eleştiriliyor. Berlusconi son açıklamasında suçlamaları kabul etmeyerek, "Benim çıkardığım kanunun Parmalat'la alakası yok. Olduğunu söyleyen yanılır" derken İtalyan Ekonomi Bakanı Tremonti de olayı kabul edilemez olarak değerlendiriyor ve "Bu olay Avrupa'nın Enron'udur" ifadelerini kullanıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler