HABER

İtalya'ya Ro-Ro seferleri başlıyor

İZMİR (İHA) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın, İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi'nin Türkiye ziyaretinin ilk meyvelerini vermeye başladığını söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan EBSO Başkanı Tamer Taşkın., 2006 yılında Çeşme ile Bari veya Birindisi arasında Ro-Ro seferlerinin başlayacağını bildirdi. Taşkın, daha önce Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) tarafından organize edilen İzmir'den EBSO ve Ege Serbest Bölgesi'nin İtalya'ya ziyaretinde alt yapısı oluşturulan Ro-Ro seferlerinin Ocak ayının ortalarına doğru başlaması için anlaşmanın yapıldığını belirtti.

İtalya Hükümeti'nin Güney İtalya Mahali İdareler Yönetimi'nde Doğu Akdeniz'de ticari ve kültürel açılmaların kolaylaştırmak ve ikili ilişkileri geliştirmek için bu projenin yapıldığına dikkat çeken Taşkın, "2006 yılında daha önce de Çeşme ile İtalya limanları arasında yapılan Ro-Ro seferlerine Bari veya Birindisi limanları da eklenecek. Bu amaçla İtalyan girişimciler tarafından İTALRO-RO şirketi kuruldu. Bu şirket Ocak ayından itibaren haftanın 3 günü karşılıklı olarak Çeşme ile Bari veya Birindisi limanları arasında Ro-Ro seferleri düzenleyecek. Bu proje kapsamında aracını gemiye veren tır şoförlerinin de haftanın 3 günü Atlas Air tarafından İzmir'den Bari/Birindisi havalimanına taşınması da öngörülüyor" dedi.

Yılda 14 bin TIR'ın Türkiye'den Avrupa'ya taşımacılık yaptığına işaret eden Taşkın, bu seferlerle taşımacılık firmalarının 2 günde Avrupa'ya gideceklerini zaman ve mali açıdan kazanç sağlayacaklarını söyledi. Sürekli olacak seferlerle öncelikle Türkiye ve İtalya arasındaki dış ticaret hacminin de artacağına dikkat çeken Taşkın, "Bu proje kapsamında Bari ve Birindisi'deki boş olan antrepolarda Türk taşımacılık firmaları tarafından uygun fiyata kiralanabilecek. Firmalar, günübirlik sevkıyat için burayı lojistik merkez olarak kullanabilecek. Ayrıca mart ayında İzmir'de ve İtalya'da karşılıklı work-shop bilgilendirme toplantıları yapacağız. Ocak ayı sonunda da bölgemizden Milano'ya bir heyet gidecek. Bu anlaşmanın ardından İtalyan tarafı da çiçekçilik, mobilyacılık, ayakkabı, paketleme ve şarapçılık sanayisinden yatırımcıları İzmir'de getirecek" diye konuştu.

Ülkeler arasındaki ilişkilerde ekonominin belirleyici olduğunu vurgulayan Tamer Taşkın, "Bölücübaşı Abdullah Öcalan krizinde İtalyan mallarını yakacak hale geldik ama İtalya ile bugün yaşanan sıcaklık, ekonomik menfaatlerin uluslararası ilişkilerde ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Daha önce Türkiye ile hiç ilgilenmeyen sadece armatörlere finansman sağlayan Royalbank of Scotland bile artık Türkiye'de armatörlere kredi vermek için çalışıyor. Dünyada sürekli dostluk ya da sürekli düşmanlık diye bir şey yoktur. Önemli olan kazan-kazan stratejisi içerisinde karşılıklı menfaatlerin örtüşmesidir. Bu nedenle Almanya'da Başbakan olan Merkel'I de sorun yapmamak lazım. Bizim en önemli görevimiz ülkemizi ve bölgemizi, şehrimizi, değerlerimizi, gücümüzü tüm dünyaya tanıtmak olmalıdır. Ancak bu şekilde global bir oyuncu olabiliriz" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler