Teknik altyapı ve yetişmiş personel eksikliği sebebiyle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), il afet ve acil durum müdürlüklerindeki arama kurtarma ekiplerinin geçici yürüttüğü trafik kazalarına müdahale görevini asli vazifeli itfaiyelere devrediyor. İl ve ilçe itfaiyelerinin teknik altyapısını oluşturması ve oluşturulan personelin eğitilmesi sonucu çok sayıda ilde kazazedelerin yardımına artık itfaiyeciler koşuyor.
Sıkışan yaralıların kurtarılmasına ve acil müdahaleye hız katan uygulama, şehirlerarası karayolu ulaşımında 3 farklı güzergaha sahip Samsun’da da giderek yaygınlaşıyor. 2 yıl önce Vezirköprü ve Bafra ilçelerinde oluşturulan itfaiye kurtarma ekiplerine, Çarşamba Belediyesi de eklendi.
İçişleri Bakanlığı’nın, 21 Ekim 2006 tarihli Belediye İtfaiye Yönetmeliği, belediyelerin itfaiye teşkilatlarına, bünyelerinde kurtarma ekipleri oluşturması ve gerekli malzeme bulundurmasını zorunlu kılıyor. Genelgenin 11. bölümünde belirtilen kriterlere göre, nüfusu 10 bin-100 bin arası olan ilçelerde en az 1 acil kurtarma aracı, 100 bin-300 bin arası olan yerlerde en az 1 acil kurtarma aracı ve 1 çok maksatlı kurtarma aracı bulunması gerektiğini belirtiyor. 300 bin-400 bin arası nüfusa sahip yerlerde 1 acil kurtarma aracı, 2 adet çok maksatlı kurtarma aracı, 400 bin-600 bin arası yerlerde en az 2 acil kurtarma aracı, 2 çok maksatlı kurtarma aracı, bulunmasını şart koşuyor.
Kurtarma aracı ve ekipmanlarına bütçe oluşturamayan belediyeler, yönetmelik hükümlerini yerine getiremezken, ekonomik geliri iyi, nüfusu da daha fazla olanlar ise gereklilikleri yerine getirmeye çalışıyor. Benzer durum ve gelişme süreci, birçok ilde olduğu gibi Karadeniz Bölgesi’nin metropol şehri Samsun’da da yaşanıyor. Nüfusa orantılandığında ilin 17 ilçesindeki itfaiye teşkilatları yönetmelik kriterlerine uymazken, Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü, Samsun Valiliği’nin destekleriyle ilçe itfaiyelerini daha kurumsal ve profesyonel bir yapıya kavuşturmaya çalışıyor. 2 yıl önce konuya duyarlılık gösteren Bafra ve Vezirköprü belediyeleri, itfaiye birimlerinde kurtarma ekipleri oluşturarak personelini AFAD uzmanlarına eğittirdi. Bafra İtfaiyesi Samsun-Sinop, Vezirköprü İtfaiyesi ile Samsun-Ankara karayolu güzergahındaki trafik kazalarına hızlı şekilde müdahale ederek hayat kurtarıyor.
EKSİKLİĞİ ÇARŞAMBA BELEDİYESİ TAMAMLADI
Samsun-Ordu kara yolundaki güzergah eksikliğini de Çarşamba Belediyesi tamamladı. Tekkeköy, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinde meydana gelecek sıkışmalı kazalara hızlı müdahale imkanının bulunmamasını dikkate alan Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Samsun Valiliği, AFAD İl Müdürü Erkan Koparmal ile protokol imzaladı. Afet veya acil durumlarda eğitim, yardımlaşma, bilgi aktarımı ve haberleşmenin sağlanmasına imkan tanıyacak protokolün ardından Vali Hüseyin Aksoy’un talimatıyla Çarşamba İtfaiyesi’ne hidrolik kesici, ayırıcı ve destek ünitesinden oluşan set verildi.
KOORDİNASYONU AFAD YAPACAK
Protokolle ilgili Cihan’a konuşan Samsun AFAD İl Müdürü Erkan Koparmal, arama kurtarma ekipmanlarının kullanımının yanı sıra afet ve acil durumlarda arama kurtarma hizmetleri ile ilgili görevlendirilecek personele eğitimi kendilerinin vereceğini söyledi. Kazazedeye müdahale süresini kısaltabilmek, hızlı ve profesyonel acil müdahale ile yaralarının araçtan sağlıklı şekilde çıkarılıp hastaneye sevklerinin yapılabilmesi için yerel itfaiye teşkilatlarının güçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Yaşanabilecek afet veya acil durumlarda can kayıplarının önüne geçmenin mümkün olabileceğinin altını çizen Müdür Koparmal, hassasiyetinden dolayı Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar’a teşekkür etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz