Kuyulu yaptığı açıklamada, daha önce ithal edilen ve kalitesiz ucuz olan yer fıstığı ile rekabet sonucu zarar ettiklerini belirterek, "Yurtdışından ithal edilen yer fıstığında Alfatoksin (kanserojen madde) bulunduğu için başta Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli olmak üzere, Tarım Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve TOBB'a yazılı raporlar ile müracaat ederek, ithal fıstığın yurdumuza girmesinin önlenmesini istedik. Bunun sağlanması sonucu ülkemizde ve özellikle Osmaniye'de üretilen yer fıstığı gerçek değerini görmeye başladı" dedi.
Türkiye'de üretilen yer fıstığı rekoltesinin, yurtiçi tüketimini karşılayacak miktarda olduğunu kaydeden Kuyulu, özellikle Osmaniye'de üretilen yer fıstığının, damak tadı ve kalite yönünden dünyada üretilen yer fıstıklarının en kalitelisi olduğunu belirtti. Kuyulu, Osmaniye'de geçen yıl 80-90 bin ton civarında rekolte elde edildiğini ve bunun tamamının yurt içinde tüketildiğini vurguladı.
Türkiye'de yer fıstığı üretiminin artırılması için mutlaka anaç tohum desteklemesi yapılması gerektiğini söyleyen Ökkeş Kuyulu, şöyle devam etti:
"Yer fıstığının ülke dışına da ihraç edilmesi için üretimin artması gerekiyor. Bunun için de üretim rekoltesini arttıracak anaç tohuma ihtiyaç vardır. Biz, Tarım Bakanlığı'ndan anaç tohum istedik ve olumlu cevap aldık. Önümüzdeki yıl bununla ilgili tekrar bir talebimiz olacak. Devletimiz anaç tohum desteklemesi yaparsa, üretim rekoltesi artar ve iç tüketim fazlasını ihraç etmek durumunda kalırız. Bugünkü şartlarda bizim üretim maliyetimizin yüksek olması nedeniyle dünya piyasalarında rekabet edemiyoruz. Dolayısıyla fıstık ithal eden ülkeler, bunu ucuz veren ülkelerden alıyor."
Ökkeş Kuyulu, yerfıstığının Osmaniye ekonomisinde büyük pay sahibi olduğuna dikkat çekerek, "Geçen yıl yer fıstığının kilosu 500 bin ile 750 bin lira arasında fiyatla satıldı. Bu üretici için yüz güldürücü bir fiyattır. Osmaniye'de ayrıca yer fıstığının işlenmesinde 2 bin işçi çalışmaktadır. Yine 300 civarında hamal ile 150 nakliyeci bu işten yararlanmaktadır. Yani Osmaniye ekonomisine büyük bir girdisi vardır. Biz OTB olarak bu sektörü bir çatı altında toplamak için Osmaniye Toptancılar İşyeri Merkezi (OSTİM) oluşturup, bütün yerfıstığı tüccarlarını bir çatı altında toplamak arzusundayız. Böylece Türkiye'deki yer fıstığı pazarlamasının yüzde 90'ının yapıldığı Osmaniye'yi, düzenli bir yerfıstığı borsası şehrine çevirmek istiyoruz. Bu konuda gerek Vali İsmail Fırat ve gerekse Belediye Başkanı Memili Kırıkkanat gerekli desteği vermektedir. Kuracağımız sitenin arazisinin yerini tespit ettik" diye konuştu.
Kuyulu, Osmaniye yerfıstığına patent almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA